שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל על סוריה: "המעורבות הרוסית משפיעה על פעילות צה"ל"

איזנקוט נאם בכנס ביטחוני, פחות משבוע לאחר התקיפה הישראלית בסוריה, וציין כי פעילות הרוסים והאמריקנים במדינה היא גורם רב-משמעות שמשפיע על צה"ל. הוא הזכיר גם דיווחים לפיהם רמטכ"ל ארגון חיזבאללה נרצח על ידי מפקדיו, ואמר כי הם תואמים מידע שקיים בישראל. "חיזבאללה במשבר"

 

 

ראשי מערכת הביטחון סקרו את האיומים נגד ישראל. הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט אמר הבוקר (יום ג') כי צה"ל ימשיך לעמוד על האינטרסים הישראליים בגבול סוריה, וציין את הצורך "למנוע התעצמות ממי שלא צריך להתעצם בנשק מתקדם". איזנקוט, שנשא את הדברים בכנס מאיר דגן לביטחון ואסטרטגיה במכללה האקדמית נתניה, הסביר כי למעורבות הרוסית והאמריקנית בסוריה תהיה השפעה על פעילות צה"ל: "המעורבות של מעצמות במעגל הראשון, זו תופעה שהאינטנסיביות שלה חדשה".

 

לדבריו, "הייתה מעורבות ברמה כזו או אחרת במעגל הראשון סביב מדינת ישראל אבל מעורבות מתמשכת של הרוסים והאמריקנים בסוריה, במעגל הראשון סביב מדינת ישראל, מאפיינת את השנתיים האחרונות ותאפיין את המציאות שנראה בשנים הקרובות וזה גורם רב-משמעות והשפעה על הפעילות של צה"ל". הוא ציין בהקשר של פעילות ישראל מול סוריה: "אני חושב שהשכלנו לקיים מדיניות נכונה מאוד של אי-מעורבות גלויה לצד עמידה על האינטרסים שלנו. יש לנו אינטרס שהמציאות הזו תימשך עוד שנים ארוכות. אחרי הניצחון של יום כיפור נשמר השקט בצפון ועל אף כמעט שש שנים של מלחמת אזרחים כאוטית עם מיליוני פליטים ונפגעים, אנחנו מצליחים לשמר את הגבול כגבול שקט". 

 

הרמטכ"ל גדי איזנקוט (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
הרמטכ"ל גדי איזנקוט(צילום: אבי חי)

מוסטפא בדר א-דין שחוסל במאי 2016 ()
מוסטפא בדר א-דין שחוסל במאי 2016
 

 

איזנקוט התייחס גם לארגון חיזבאללה ואמר כי הארגון, שלוקח חלק בלחימה בסוריה ואיבד שם יותר מ-1,700 לוחמים, נמצא במשבר. "חיזבאללה נמצא במשבר כלכלי עמוק, משבר מנהיגותי", אמר הרמטכ"ל. "רק בשבועיים-שלושה האחרונים שומעים על גל פרסומים רחב בעולם הערבי כיצד נרצח הרמטכ"ל של חיזבאללה מוסטפא בדר א-דין שעל פי הפרסומים נרצח על ידי מפקדיו. אני חושב שזה מצביע על גודל האכזריות, המורכבות והמתח שיש בין חיזבאללה לפטרון שלו האיראני". איזנקוט הוסיף כי "הפרסומים עולים בקנה אחד עם המידע וההערכה שיש לנו וזה מצביע על עומק המורכבות והמשבר שהארגון נמצא בו, לצד האכזריות ומוכוונות המשימה שיש בסוריה".

 

הרמטכ"ל מנה ארבעה מעגלי איום שמדינת ישראל מתמודדת איתם - שלושה מהם ישנים, מעגל איום אחד חדש יחסית: "האיום הראשון הוא הקונבציונלי, שליווה את המדינה מאז הקמתה, צבאות עם יכולת של הפעלת חיל אוויר, תמרון אש, זה איום שעדיין קיים, הוא ירד מאוד בשנים האחרונות - בעיקר לאור ההשתנות סביבנו, גם הסכמי השלום. האיום השני הוא הבלתי קונבנציונלי, איום הגרעין. האיום הכימי-ביולוגי שאנחנו רואים שימוש באמצעים כימיים-טקטיים באופן קבוע בלחימה בסוריה.

 

"האיום השלישי התת-קונבציונלי, טרור, גרילה, תת-קרקע, תלול מסלול והשינוי הזה שלארגוני טרור יש יכולות מדינתיות. הרביעי הוא בממד הקיברנטי - חדש יחסית - אנחנו רואים את עוצמתו. יש השתנות בהיערכות שלנו, ברמה המדינתית ובתוך הצבא עשינו שינויים משמעותיים מאוד ביכולת ההגנה האיסוף וההתקפה מתוך הבנה שהאיום יילך ויתפתח בעתיד הנראה לעין".

 

הרמטכ"ל ציין כי האיום משתנה מצבאות סדירים לארגוני טרור, "רואים את זה בצפון, את חיזבאללה, בדרום את חמאס והרבה מאוד ארגונים חדשים שצמחו כעוף החוף בארבע שנים האחרונות, לא ידענו לבטא את המילה דאעש ופתאום זה הפך לאיום שמשפיע עלינו ועל המזרח התיכון והעולם כולו".

  

 

ראש המוסד יוסי כהן נשא דברים והתייחס לאיום האיראני. "כל עוד משטר האייתולות קיים, עם הסכם הגרעין או בלעדיו, איראן תמשיך להיות איום ואתגר ראשון עבור ישראל". הוא הדגיש כי "איראן מפיצה את השפעתה הרעה באזור והיא לא ויתרה על שאיפותיה הגרעיניות הצבאיות".

 

כהן מנה את האיומים נגד ישראל, ואמר: "חיזבאללה, חמאס ושאר ארגוני הטרור – מערכת הביטחון כולה צריכה להתמקד באיומים האלה, באויבים האלה, ללמוד אותם, להכיר אותם היטב לעומק, לפעול נגדם כל יום ולהכריע אותם אם וכאשר הדבר יידרש, והוא נדרש. המזרח התיכון הוא המגרש הביתי שלנו ולכן מעבר לאויבים שציינתי אנחנו מחויבים להיות מעורים באזור כולו, ללמוד אותו, להבין אותו, להיות עם יד על הדופק, לקשור בו קשרים, לזהות איומים אם ירימו את ראשם, אבל גם לזהות הזדמנויות לשיתופי פעולה להבנות, גם ומעל הכל, לשלום".

 

 

הרמטכ"ל וראש המוסד נשאו את הדברים פחות משבוע לאחר התקיפה הישראלית בסוריה בלילה שבין יום חמישי לשישי, אז תקפה ישראל משלוח נשק שיועד לחיזבאללה. הסורים, בתגובה, ירו על מטוסי חיל האוויר טילי נ"מ. השיגור זוהה במערכות ההגנה הישראליות ככזה שעלול לפגוע בשטח ישראל, ומערכת החץ נכנסה לפעולה ויירטה בהצלחה את הטיל הסורי. לראשונה, ישראל הודתה לאחר מכן בפומבי כי תקפה בסוריה.

 

אמש כלי התקשורת של ארגון חיזבאללה טענו כי מערכות ההגנה האווירית של צבא סוריה יירטו מזל"ט ישראלי מסוג "רוכב שמיים" שחדר למרחב האווירי הסורי בפרברי קוניטרה. ביום ראשון דיווחו כלי תקשורת המזוהים עם המשטר כי הצבא הסורי הבריח כלי טיס ישראלי בלתי מאויש אחרי שחדר למרחב האווירי הסורי. בהמשך דווח על חיסולו של הפעיל במיליציה של המשטר הסורי, "הכוחות להגנת המולדת", יאסר א-סייד, שנהג ברכבו בכביש שבין ח'אן ארנבה לדמשק. בעבר הציגו הסורים כלי טיס לא מאוישים של ישראל שכביכול התרסקו בשטחם.

 

כך חוסל רמטכ"ל חיזבאללה - עיקרי התחקיר

ערוץ אל-ערביה פרסם בתחילת החודש תחקיר שהציג את הסיפור האמיתי, כביכול, מאחורי חיסולו של בכיר חיזבאללה בדר א-דין באזור דמשק. בתחקיר נטען כי מאחורי החיסול עומדים מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ומפקד כוח קודס במשמרות המהפכה של איראן קאסם סולימאני. הסיבה לחיסול, כך נטען, היא שהשניים לא רצו לשתף את א-דין במדיניות של ארגון הטרור ואיראן בסוריה וסברו כי הוא אינו פועל ברוח הארגון.

 

 

בתחקיר הציגו דיווח מעיתון לבנוני שבו נטען כי בדר א-דין זומן בערב החיסול לפגישה עם סולימאני בשדה התעופה הבינלאומי בדמשק, אליה הגיע עם שלושה בני אדם נוספים שיצאו ללא פגע. על פי התחקיר, הטענה של חיזבאללה כי טיל פגע במקום אינה נכונה, וכך גם האפשרות ששדה התעופה נפגע מפצצות של המורדים הסורים. לפי עדויות ודיווחים מהמקום עולה כי כלל לא הייתה לחימה באזור באותו היום.

 

על פי עדות של אדם ששהה באזור בעת החיסול, נשמעו יריות במתחם ואנשי חיזבאללה לא אפשרו לאף אחד להיכנס לאזור. בליל החיסול תועד סולימאני עוזב את המקום דקות ספורות לפני החיסול, מלווה בשומר הראש האישי של בדר א-דין. בדר א-דין נותר בחדר עם חברו איברהים חוסיין ג'זיני, שעל פי התחקיר היה זה שירה בו למוות. יש לציין כי רשת אל-ערביה נוטה לפרסם דיווחים רבים נגד ארגון חיזבאללה במסגרת המלחמה הפסיכולוגית עם הארגון, והתיעוב אליו מצד משפחת המלוכה הסעודית ונסיכויות המפרץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
הרמטכ"ל גדי איזנקוט במכללת נתניה
צילום: אבי חי
מומלצים