שתף קטע נבחר

עזמי בשארה שנחשד בריגול: "נפגשתי כמה פעמים עם נסראללה"

עשור לאחר התפוצצות הפרשה, שבמסגרתה נחשד חבר הכנסת לשעבר בריגול לטובת חיזבאללה וברח מהארץ, בשארה התראיין לערוץ בקטאר שם הוא מתגורר: "הדיונים עם נסראללה לא היו בנושאי ביטחון", אמר בשארה שהאשים את ישראל. על הבריחה מהארץ: "לקחתי שתי חולצות, עוד לא החלטתי לעזוב. כשהחלו להתפרסם ידיעות על החשדות - נשארתי בחו"ל"

 

"אני לא יודע סודות ולא מחליף סודות עם אנשים": חבר הכנסת ויו"ר מפלגת בל"ד לשעבר עזמי בשארה, שנחשד לפני עשור בריגול עבור חיזבאללה במהלך מלחמת לבנון השנייה וברח בעקבות החשדות מהארץ, מספר בראיון לערוץ הטלוויזיה "אל-ערבי" המזוהה עם הצמרת הקטארית על הפרשה, על החשדות שהופנו כלפיו, על בריחתו מהארץ ועל מפגשיו עם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה.

 

בראיון בכמה חלקים שנערך בימים האחרונים סיפר בשארה, שמתגורר כיום בדוחה שבקטאר: "נפגשתי עם חסן נסראללה כמה פעמים אחרי שעזבתי ב-2007 (את ישראל). עם זאת אני מדגיש שנושאי הדיון לא היו ביטחוניים כמו שישראל מאשימה, הם היו סביב עניינים פוליטיים. אני סבור שכל דיבור בנושא לא יועיל". המראיין הקשה: "אבל אתה אישיות ציבורית והוא אישיות ציבורית, ואמרת שזה היה סביב עניינים פוליטיים". בשארה השיב כי היה אישיות ציבורית וכרגע הוא אדם פרטי.

 

בחלק אחר של הראיון סיפר בשארה כי במהלך חקירתו בישראל לפני עשור הבין שהולכים להאשים אותו בשיתוף פעולה עם האויב בזמן המלחמה. "מדובר בהאשמה הביטחונית החמורה ביותר בישראל. זה האישום היחיד שהחוק קובע שהעונש עליו הוא הוצאה להורג, בנוסף לפשעי הנאצים. אך כיוון שאין עונש מוות ממירים אותו במאסר עולם".

עזמי בשארה, בקטאר ()
עזמי בשארה, בקטאר
 

בשארה סיפר כי לא הייתה לו בעיה לעזוב את הארץ, מכיוון שהרשויות לא הוציאו נגדו צו איסור יציאה - משום שההליך היה מצריך את הסרת חסינותו כחבר כנסת, והרשויות לא רצו למסור מידע על החשדות נגדו. "הם התבססו על כך שאני לא יודע הכול ועל כן אסע ואחזור". בשארה התארח כפרשן ברשת אל-ג'זירה במסגרת הכינוס השנתי של הליגה הערבית באותו זמן. "יצאתי ולקחתי שתי חולצות, כאילו שאני חוזר. באותו שלב ההחלטה לעזוב עוד לא התבשלה אצלי, זה היה יותר מ-50%, אך אחרי שנסעתי החלו הידיעות להתפרסם בעיתונות הישראלית. מידע הגיע אליי בנוגע למה שהם רוצים לעשות, לכן נשארתי בחו"ל". כשנשאל איך קיבל את המידע השיב כי הידיעות הגיעו בין השאר מחברי כנסת שקיבלו את המידע מחברי כנסת אחרים, ומעיתונאים שהיו עדים לאנשי משטרה שהתפארו בפניהם בנושא.

 

לטענת בשארה משפחתו לא הייתה מודעת לכך שעזב. הוא מספר כי בזמן שהחל כל הרעש בנושא הוא היה בעמאן. בהמשך משפחתו חזרה לישראל, והוא המשיך לקטאר כדי להתארח באל-ג'זירה. הוא נזכר כי כשהגיע לקטאר הוא נפגש עם אמיר קטאר לשעבר, השייח חמד בן ח'ליפה אל תאני, שבנו החליף אותו: "אמרתי לו שאני עשוי לקבל החלטה להישאר כאן, הסברתי לו מה קרה. היה לנו קשר חברי מלפני כמה שנים". לטענת בשארה אמיר קטאר אמר לו: "המדינה הזו היא המדינה שלך". לדבריו, גם כשביקר בסוריה הוא התקבל בברכה ונשיא לבנון לשעבר, אמיל לחוד, אמר לו "תישאר איתנו", וכך גם בירדן.

 

בראיון מאשים בשארה כי עוד לפני כן ישראל רצתה להיפטר ממנו וממה שהיא כינתה "תופעת עזמי בשארה": "יש האומרים שהייתי מחברי הכנסת המצליחים ביותר מבחינת עשייה פרלמנטרית, אבל הם דחפו לכיוון הביטחוני והיה ברור שהם רוצים להיפטר ממני".

 

בנוגע לחשדות על ריגול לטובת חיזבאללה, מספר בשארה: "העמדה שלי הייתה, מתוך איך שראיתי את הדברים, בעד ההתנגדות. המודל שהציגה ההתנגדות הלבנונית מצאן חן בעיניי - הרצון לנחול הישגים. הם מכנים את זה עכשיו 'ניצחון אלוהי', אך אני כאדם חילוני והגיוני, אומר שהם רצו לנחול הישגים ולא רק להיאבק. הם רצו בפועל לשחרר את לבנון". עם זאת הוסיף: "הם אולי רצו יותר, כפי שהתברר בהמשך, להשיג מעמד ונוכחות בלבנון כמדינה. אך ביחס אליי כפלסטיני שחי בתוך הקו הירוק ויודע שישראל לא תחזיק בדרום לבנון כמו בגדה המערבית, הבנתי שנסיגה באה בחשבון והלחץ מועיל. לכן הייתי סבור שהטקטיקה שהם משתמשים בה נכונה. אני לא יודע סודות ולא מחליף סודות עם אנשים. הייתי מודע למעמדי כחבר כנסת וכנציג ציבור ועל כן לא נכנסתי לסוגיות ביטחונית מכל סוג שהן".

 

בהמשך, לדברי בשארה, הגיע מפנה בעמדתו: "ההתנגדות נוצלה לצרכים דתיים ועדתיים. באותה תקופה ראיתי שהדבר הנכון הוא לתמוך בהתנגדות, אך ההערכות שלי השתנו. כעת אני נגד מדיניות חיזבאללה בלבנון ובסוריה. מילאתי תפקיד בהשרשת מושג ההתנגדות בתרבות הערבית ואני סבור שעמדתי היוותה עמידה היסטורית לצד חיזבאללה, בזמן שמדינות ערב הסיתו נגדם". בשארה סיפר כי בחיזבאללה העריכו מאוד את עמידתו לצדם: "לעתים אדם כמוני לא עושה חשבונות. כשאדם מובל על ידי סוגיה לאומית ופוליטית שהוא משוכנע לגביה מבחינה אידיאולוגית, השיקול האחרון שלו הוא עצמו ומשפחתו". בשארה אמר כי אינו קורא לאף אחד לנהוג כמוהו, אך הוא סבור כי עמידתו לצד חיזבאללה הניבה יותר תוצאות חיוביות משליליות.

 

היום בשארה מנהל את המרכז הערבי למחקר ולמחקרים פוליטיים בדוחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים