שתף קטע נבחר

מארחת? דיאטנית בונה ארוחה בריאה לכולם

איך להכין ארוחת חג בריאה ומזינה כשמסביב לשולחן יש ילדים, צמחונים, טבעונים, כאלה שנמנעים מסוכר או מלח ואוכלי כל. דיאטנית קלינית פונה למארחת במכתב אישי ומגלה איך עושים את זה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

  

מארחת יקרה: אנחנו כל כך אוהבים לבוא אליך להתארח. תמיד הכל מסודר ונקי ומלא בניחוחות של פעם. המיטות, החדרים, המטבח הכל מזכיר את הילדות הנפלאה שלנו, ואת החיבור לבית.

 

כשאני מגיעה עם הילדים שלי, הנכדים שלך, אני רוצה שהם יכירו את העולם שהיה לי. את גן השעשועים, את מקומות המסתור בבית ובחוץ ואת ארוחת השבת המשפחתית. שיספגו אותה אליהם, כמו שאני ספגתי אותה עמוק כל כך, אל תוך תוכי, עד כדי כך שכל שבת, גם כשאנחנו לא קופצים לבקר, אני זוכרת את האוירה ומנסה לקחת ממנה קצת. קצת מהריח, קצת מהשיר, מהמוזיקה הזו שליוותה את בית ילדותי.

 

אז מארחת יקרה, כשאת מארחת אותנו, אנא, עשי את זה בטבעיות כמו שפעם הית עושה כשעוד לא היינו אורחים. כשגידלת אותנו. כי כמו שהכנת לנו כילדים, אנחנו רוצים שתכיני לנו כמבוגרים ולילדים שלנו, לנכדים שלך.

 

הפשטות, האוכל הביתי, העוגה שאת יודעת לאפות הכי טוב, אחר הצהריים של פירות ויוגורט. בלי מוצרי דיאט, בלי שקיות חטיפים ובלי קוראסונים ובורקסים קנויים. פשוט מזון ביתי, כמו שאת זוכרת מבית אמא שלך. ככה ננחיל הלאה את הטוב ואת הבריאות לילדים שלנו ולשאר המתארחים על הדרך.

 

אז איך באמת אפשר לארח מגוון של רצונות, ולשמור על הבריאות ועל השפיות? הרי את מארחת את הילדים, את החתנים והכלות, את החברים ואת הנכדים, ולכל אחד יש את הצרכים שלו: אלו רוצים מתוק, ולאלו אסור מלוח, אלו חייבים תפריט ללא סוכר ואלו רגישים לגלוטן. איך אפשר להכין ארוחה משותפת בלי ליפול מהרגליים ובלי להתבלבל בין מנת 'דל מלח' למנת 'ללא תוספת סוכר'? לפניך שבע המלצות איך לבנות ארוחה בריאה ומזינה לכולם.

 

עוד לחג במדור 60 פלוס: לא תמיד שמח: 6 הקשיים הגדולים ביותר במפגש משפחתי

 

לארח את כולם באהבה  (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לארח את כולם באהבה (צילום: Shutterstock)

 

1: בסיס הארוחה: פירות ירקות וקטניות

הבסיס של כל התפריטים וכל הדיאטות הוא פירות, ירקות וקטניות. התחילי בהם את הארוחה. כן, גם לנכדים. הם אוהבים, הם יהנו ממגוון הצבעים והם גם צריכים להתרגל. זה מה שטוב להם כדי שבעוד 50 שנה הם לא יזדקקו להכין לעצמם תפריט בלי סוכר ובלי מלח.

 

כדי להמנע מטעויות של תוספות שמן, קרוטונים, גבינות ומלח לאלו שאסור להם, פשוט הכיני מתבלים בנפרד וכל אחד יקח לעצמו בהתאם למה שהוא אוהב ולמגבלות הרפואיות שלו. כמו לדוגמא: מתבל יוגורט ועשבי תיבול, מתבל שמן זית מלח ולימון, מתבל טחינה, קוביות גבינה, קרוטונים וכדומה.

 

2. בשלו לבד

כאמור, בישול ביתי. כשאת מבשלת בבית את יודעת כמה סוכר את שמה וכמה את יכולה להוריד, כמה מלח את שמה וכמה את יכולה להוריד.

 

חשוב לדעת שעיקר הצריכה של המלח מקורה במזון הקנוי, במאכלים המוכנים וברטבים למינהם. לכן, כשאת מכינה מרק ירקות, המנעי מאבקות המרק מלוחות. במקום זאת תבלי אותו בעדינות בעצמך ומי שירצה יוסיף עוד לעצמו. גם הרטבים הקנויים מלוחים ולעיתים עם סוכר.

 

הכיני בעצמך ותוכלי לפנק בצורה בריאה את מגוון ההעדפות של מתארחיך.

 

עוד: 6 כללים לתזונה נכונה של נשים שעברו את גיל 60

 

3. סוג אחד מכל מנה

לא צריך להגזים. מנת פתיחה של סוג מרק אחד ו/או סלט גדול אחד זה לגמרי מספיק. וכך גם לגבי שאר המנות. לא צריך להגזים במספר המנות ולא בהרכבם.

 

מספיק סוג אחד מכל דבר: פחמימה אחת, מנה עיקרית אחת ותבשיל אחד. כשיש מגוון אנחנו רוצים לטעום מהכל ובסוף אנחנו אוכלים יותר מידי. וכשיש סוג אחד, אנחנו אוכלים אותו, נהנים ממנו, מסופקים ומפסיקים בזמן. וזה מה שטוב לנו. כמו שהיה פעם, בעדינות ובצניעות.

 

השפע והעומס הזה אולי נראים לרגע טוב על השולחן, אבל הם לא נראים טוב בבטן. 

 

4. בלי שתיה מתוקה

מחקרים מצאו ששתיה מתוקה קשורה בסוכרת ובהשמנה. ולכן על השולחן צריכים להיות מים בלבד. אחרת אנחנו מתפתים ושותים מיץ שמהווה תוספת קלורית מיותרת וגרועה לנו. והנכדים, שותים בלי סוף וזה ממש לא טוב להם. גם הם לא צריכים תוספת של סוכר בלי שום ערך. השתיה המתוקה קשורה בהשמנת ילדים ובהרגלי אכילה לא טובים.

 

חשוב להדגיש שמים זה מים. בלי תוספות של סוכרים. יש היום המון סוגי 'מים בטעמים'. ואלו בעצם מים ממותקים. אולי עם מעט סוכר אבל גם הוא לא נדרש. במקום זאת תוכלי לתבל את המים בנענע, בלימון ובקוביות קרח.

 

5. קטניות מרכיב מרכזי

קטניות צריכות להיות מרכיב בארוחות החגיגיות. הן מהוות תחליף מצוין לבשר ולעוף ולכן הצמחונים, הטבעונים ודלי הכולסטרול למינהם יהנו מהם מאוד.

 

קטניות מכילות המון סיבים תזונתיים, ברזל ועוד דברים טובים. כל מה שצריך זה להשרות אותם יום מראש במים. תוכלי גם להנביט אותם ואז בכלל ליצור חגיגה של טעמים וצבעים שתשתלב עם כל המנות שאת מגישה: גרגירי חומוס, אפונה, עדשים במגוון צבעים, מיני שעועית ופולי סויה כל אלו הם סוגי קטניות שיקפיצו את הארוחה – מבושלים במרק, כתבשיל או טחונים לקציצות. הכל מתקבל בעולם הקטניות. התחילי בסוג אחד, כמו כל דבר חדש, ותווכחי לראות עד כמה כדאי לך לנסות עוד ועוד.

 

6. קינוח: פירות

זהו. הגענו למנה האחרונה. כדי לא להסתבך עם בן הזוג שלא אוכל סוכר ועם הכלה שסופרת קלוריות משומן, פשוט הגישי פירות העונה. מגוונים, צבעוניים וחתוכים בצורה יפה. תוכלי לשלב גם פירות יבשים, פיצוחים ושתיה חמה.

 

אם את רוצה ליצור חויה של כיף לנכדים, כדאי לך לנסות להגיש מספר קערות שבכל אחת פרי חתוך מסוג אחד וצלוחיות קטנות וצבעוניות לסלט שיורכב אישית על ידי כל נכד/ה. הנכדים מוזמנים להרכיב לעצמם סלט בצלחת צבעונית. זו תהיה חויה כיפית בשבילם ומרבת נחת להורים שלהם ובסוף גם לך.

 

עוד בנושא: סבתא: לא צריך ממתקים שהנכדים יאהבו

 

7. ניחוחות מבית אמא

חג זה מסורת. הכי טוב היה אם לארוחה תצרפי טעם מבית אמא שלך. המזונות המסורתיים הם בדרך כלל בריאים יותר מהמנות שהתרגלנו אליהם היום, והם מביאים לנו ניחוחות מבית אבא ויוצרים חיבור וקשר טוב ביננו.

 

דרך המאכל שתבחרי תוכלי לספר או לשדר מעט ממה שהיה לך בילדותך ואת הטעם הזה אנחנו רוצים לטעום כשאנחנו קופצים לביקור.

  

הכותבת הינה דיאטנית קלינית ויועצת לחלי ממן

 

 

 

בנוסף: 5 מתכונים לקינוחים פשוטים ובריאים:

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: ויז'ואל/פוטוס
לא קל להרכיב ארוחה מזינה לכולם
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים