שתף קטע נבחר

זוג לסביות לבג"ץ: הכירו בשתינו כאימהות לתאומים

פרסום ראשון: מקרה יוצא דופן הובא לפתחו של בג"ץ: אישה שתרמה ביציות לזוגתה טוענת עמה כי משרד הפנים הפלה אותן לאחר שבת הזוג ילדה תאומים. השתיים מבקשות לרשום את שתיהן כאימהות לכל דבר ועניין: "אפליה וחוסר שוויון מובהק"

 

אילוסטרציה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה(צילום: רויטרס)

זוג אימהות לסביות פנו הבוקר (יום ב') לבג"ץ בדרישה לחייב את המדינה להכיר בשתיהן כאימהות של התאומים שלהן. אחת מהן תרמה ביציות לשנייה שנשאה את ההיריון, ולכן שתיהן קשורות מבחינה גנטית לילדים. מנגד, המדינה מאשרת רק את היולדת כ"אימא" ואילו בת הזוג לא מוכרת באופן אוטומטי כאמם של הילדים, שלהם כאמור מטען גנטי זהה.

 

במקביל לעתירה שהוגשה היום נבחנת עתירה אחרת, שבה הועלתה דרישה של שתי נשים להכין בהן כאימהות של ילדים על סמך הצהרה בלבד. ואולם, במקרה הנוכחי מדובר כאמור בשתי נשים שלכל אחת מהן יש מטען גנטי לילדים.

עו"ד איריס שיינפלד, שהגישה את העתירה (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
עו"ד איריס שיינפלד, שהגישה את העתירה(צילום: אילן ספירא)
 

שתי הנשים החליטו להיכנס להיריון לאחר שאחת מהן סובלת מבעיה רפואית כלשהי, ולכן נאלצו להיכנס להליך של הפריה חוץ-גופית. במסגרת ההליך, האישה שסובלת מהבעיה הרפואית תרמה ביצית ובת הזוג נשאה את ההריון. את כל ההליך ביצעו השתיים בחו"ל ונולדו להם תאומים. לאחר הלידה רק היולדת קיבלה מעמד של "אימא" ואילו בת הזוג לא זכתה לקבל מעמד של אימא והיא אמורה לאמץ את ילדיה.

 

בעתירה לבג"ץ. דרשו הנשים לרשום את שתיהן כאימהות לכל דבר ועניין. "אין צורך להכביר מילים בכל הנוגע להשלכות הרגשיות הנובעות מהיעדר הכרה בהורות, במיוחד כזו המתקיימת הן מבחינה גנטית, ביולוגית, והן מבחינה מעשית", צוין בעתירה. מכיוון שאחת מבנות הזוג לא רשומה כאימא - היא למעשה לא יכולה לרשום את הילדים למוסדות חינוך, לקופות חולים וכן למוסדות נוספים.

 

בעתירה טוענות הנשים כי מדובר בהפרה של זכותן לשוויון, במיוחד לנוכח העובדה שזוגות הטרוסקסואליים מקבלים הכרה מיידית במעמד האב על סמך הצהרה בלבד.

 

עו"ד איריס שיינפלד, שהגישה את העתירה נגד משרד הפנים בשם שתי הנשים, אמרה כי "לא רק שהסירוב לרשום את האם הביולוגית כאמם של הילדים הוא לא מתקבל על הדעת אלא שהוא מהווה אפליה וחוסר שוויון מובהק. הדבר גם מנוגד לחוק, שכן הוראות החוק מתייחסות להורה באשר הוא".

 

שיינפלד אמרה עוד כי "הורים הטרוסקסואליים זוכים להכרה מיידית כהורים על בסיס הודעתם בלבד ורישומו של האב מתבצע על סמך הצהרתו, בין אם הוא נשוי לאם הילד ובין אם לאו. אלא שכאשר מדובר בהורות של בנות זוג, המצב שונה והן נדרשות לעבור הליך משפטי ארוך וסבוך, למרות הקשר הגנטי של האם תורמת הביצית. זוהי אפליה של העותרות ושל אימהות נוספות במצבן, והתייחסות להורותן כחשודה ואליהן, כפחות אמינות מבני זוג הטרוסקסואליים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים