שתף קטע נבחר

70 ק"מ בגליל: "שביל הסנהדרין" האינטראקטיבי

ברשות העתיקות אמרו כי הפרויקט הגדול, במסגרתו יחפרו ויסדירו מאות תלמידים ומתנדבים שביל טיול חדש מהארוכים בישראל, יאפשר חצייה של הגליל ברגל מטבריה ועד בית שערים, וילווה באפליקציה חדשנית מבוססת מציאות רבודה, שתקים את חברי הסנהדרין לחיים

כותבי הגדת הפסח יעמדו במרכזו של שביל חדש ואינטראקטיבי - ראשון מסוגו בישראל: בימים אלה יצא לדרך בטבריה "שביל הסנהדרין" - שביל באורך 70  ק"מ, אשר יחצה את הגליל מבית שערים ועד טבריה ויעבור בין אתרים המיוחסים לחברי הסנהדרין. העבודה על הקטע הראשון של המסלול כבר החלה, בהשתתפות תלמידים ממנהל חמ"ד במשרד החינוך ומתנדבים.

 

בשבועות האחרונים, עורכים אלפי תלמידי תיכון חפירות ארכיאולוגיות לאורך ה"קרדו" - הרחוב הראשי של העיר הרומית העתיקה של טבריה. זאת, במסגרת הכשרת קטע המסלול של טבריה מתוך "שביל הסנהדרין" - פרויקט ביוזמת רשות העתיקות בשיתוף פעולה עם מנהל חמ"ד במשרד החינוך, במימון פרויקט 'ציוני דרך' במשרד ירושלים ומורשת ובשיתוף המועצות והעיריות שהשביל עובר בתחומן וארגונים ירוקים. במסגרת הכשרת מקטע טבריה של השביל, יוקם בעיר בקרוב מרכז מבקרים, שיאפשר התרשמות מהפרויקט והשתתפות בחפירות, תוך היכרות מקרוב עם מורשתה הקדומה של העיר.

 

השביל יחולק ל-5 קטעים (צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות) (צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות)
השביל יחולק ל-5 קטעים(צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות)

מפת השביל (שירטוט: אנסטסיה שפירו ויאיר עמיצור, רשות העתיקות) (שירטוט: אנסטסיה שפירו ויאיר עמיצור, רשות העתיקות)
מפת השביל(שירטוט: אנסטסיה שפירו ויאיר עמיצור, רשות העתיקות)

 

במסגרת הפרויקט יוכשר שביל - מהארוכים בארץ - באורך של כ-70 ק"מ בחלוקה לחמישה מקטעים, המותאמים לחמישה ימי הליכה. השביל יותאם גם למשפחות ויוצעו בו מסלולים מעגליים. המסלול החכם יתקשר עם המטיילים באמצעות אפליקציה חדשנית מבוססת מציאות רבודה, שתיצור חווית טיול ראשונה מסוגה בארץ ויוצאת דופן בשביל. האפליקציה תאפשר שחזור וירטואלי של אתרי מורשת, תשלב דמויות שיפעילו את הילדים לאורך השביל, תקים את חכמי התקופה לחיים, ועוד.

 

שביל הסנהדרין יחצה את הגליל התחתון דרך אתרים רבים שהיו מיושבים בתקופת המשנה והתלמוד. פעילות הסנהדרין - ההנהגה היהודית הראשית והסמכות העליונה בימי בית שני, גלתה ליבנה לאחר חורבן ירושלים, ומשם לגליל, אחרי מרד בר כוכבא בשנת 135 לספירה. מתוך משבר הזהות הקשה שעבר העם לאחר חורבן המקדש, התפתחה בהובלת 70 החכמים ונשיא הסנהדרין, יצירה מחודשת של עולם ההלכה, ההגות והתרבות היהודית. התורה שבעל פה הועלתה על הכתב, ונכתבו המשנה והתלמוד.



אבן הפינה (צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות) (צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות)
אבן הפינה(צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות)

 (צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים) (צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים)
(צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים)

 

כחלק מפעילות זו, נכתבה גם ההגדה של פסח, המביאה בחלקה העיקרי מן תמליל של פגישת ראשי הסנהדרין לאחר חורבן הבית, שבה דנו בדרכים המתאימות לציון הפסח מחוץ לתחומי המקדש החרב, ובהתווית הדרך הרוחנית החדשה של עם ישראל (מַעֲשֶׂה בְּרַבִּי אֱלִיעֶזֶר וְרַבִּי יְהוֹשֻעַ וְרַבִּי אֶלְעָזָר בֶּן עֲזַרְיָה, וְרַבְּי עֲקִיבָא וְרַבִּי טַרְפוֹן, שֶהָיוּ מְסֻבִּין בִּבְנֵי בְרַק, וְהָיוּ מְסַפְּרִים בִּיצִיאַת מִצְרַיִם כָּל אוֹתוֹ הַלַּיְלָה, עַד שֶׁבָּאוּ תַלְמִידֵיהֶם וְאָמְרוּ לָהֶם: "רַבּוֹתֵינוּ, הִגִּיעַ זְמַן קְרִיאַת שְׁמַע שֶׁל שַׁחֲרִית!"ׂ)

 

מנהל רשות העתיקות, ישראל חסון, אמר: "במסגרת פרויקט השביל המוקדש לחכמי הסנהדרין, אשר יעבור לאורך 70 ק"מ ויוקדש למדינה בשנת ה-70 לעצמאותה, יעניקו עשרות אלפי תלמידים ומתנדבים לחברי הסנהדרין את הכבוד הראוי להם, ולרבבות מטיילים - שביל טיול אינטראקטיבי מרהיב ומהנה, אשר יחבר אותם אל עברם. אנחנו קוראים לאזרחים שמעוניינים להתנדב בהקמת השביל ליצור אתנו קשר בדוא"ל cinamon@israntique.org.il. נפגש עם ראשי המועצות שהשביל עובר בתחומן ונגבש יחד תכנית פעולה, שתשתף את הקהילה המקומית ובני הנוער".

 (צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים) (צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים)
(צילום: תובנות - פרוייקטים דיגיטלים)

 

מיכל דה האן, סגנית פדגוגית במינהל החינוך הממלכתי דתי, הוסיפה: "תלמיד שחופר וחושף שרידים מהעבר, ומקבל הסבר על הממצאים, מתחבר בצורה עמוקה לרצף החיים ולמורשת של הארץ שלנו. התכנית מזמנת למידה משמעותית חוץ בית ספרית, שחושפת את התלמידים לרעיון, לערכים וליצירה היהודית".

 

יאיר עמיצור, מפקח רשות העתיקות בגליל המזרחי ובין יוזמי הרעיון, אמר: "אנשים דוגמת רבי עקיבא ורבי יהודה הנשיא, חברי הסנהדרין שפעלו כאן לפני 2000 שנה, קבעו, במידה רבה, רבים מסדרי חיינו היום. לפי ההלכות הללו אנחנו מתחתנים או עורכים טקסי קבורה, ואפילו מנהלים את המשפט העברי. הקמת השביל וההליכה בו תחבר את מי שחי כאן היום להלך הרוח בתקופה. בעזרת שימוש באפליקציה שתפותח במיוחד לטובת הענין, יאפשר המסלול לימוד חוויתי על תקופת המשנה והתלמוד וחיבור לעולמם של החכמים אשר עצבו את היהדות בבתי המדרש, תוך כדי הליכה לאורך שבילי הגליל".

 

ומה אומרים התלמידים? טל דותן, תלמידה בניר גלים, המשתתפת במיזם שביל הסנהדרין, סיפרה ש"אנחנו לומדים הרבה בכיתה ובבית ספר, אבל בפועל, הלימודים חודרים כשאתה מרגיש את זה, כשאתה הולך את זה. אנחנו באים בשביל להכין שביל למישהו אחר. לפתוח קטע שלא קיים, לסלול דרך שעוד אנשים ילכו בה, ושאחרים יהנו..".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות
מבית שערים ועד טבריה
צילום: גלעד צינמון, רשות העתיקות
מומלצים