שתף קטע נבחר

ליל יורי: 10 עובדות על האדם הראשון בחלל

ב-12 באפריל 1961 הפך יורי גגרין לאדם הראשון בחלל. 10 דברים על האדם שעשה היסטוריה - ונהרג בהתרסקות מסתורית בגיל 34

היום לפני 56 שנים, ב-12 באפריל 1961, עשה אדם אחד את הבלתי יאמן וחצה את האטמוספירה של כדור הארץ אל החלל. בדרך הוא עוד הספיק להקיף את כדור הארץ ולחזור בשלום על גבי החללית ווסטוק.

 

לאחר שחזר ממסעו בחלל, הפך יורי גגרין לגיבור לאומי בארצו, ברית המועצות. בכך הקדים את האמריקנים במרוץ לחלל שהחל עם שיגור הלוויין ספוטניק 1 ב-1957, גם כן על ידי ברית המועצות. למרות זאת, רובינו לא מכירים את גגארין וזוכרים בעיקר את ההצלחה של ארה"ב - הראשונה שהצליחה להנחית בני אדם על הירח, ניל ארמסטרונג ובאז אלדרין. מסיבה זו, ברחבי העולם, וגם בישראל, מציינים ביום זה את פועלו ב"ליל יורי".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

אז לרגל האירוע, הנה עשר עובדות על יורי גגרין:

1. גגרין היה בן 27 בלבד כאשר צלח את המשימה. הוא נבחר מתוך קבוצה של 20 אסטרונאוטים אחרים. הוא קיבל את כנפי הטיס שלו מחיל האוויר הסובייטי כארבע שנים קודם לכן.

 

2. גגרין פתח, לגמרי בלי כוונה, במסורת מיוחדת ובלתי שגרתית: לפני שהגיע לעמדת השיגור ביקש מנהג האוטובוס לעצור על מנת שיוכל להטיל את מימיו. הוא עשה את צרכיו על הגלגל האחורי ימני. כיום, כל קוסמונאוט ממשיך את המסורת כאשר האוטובוס עוצר ועושה את צרכיו בדיוק באותו מקום.

 (צילום: Gettyimages Imagebank)
(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

3.גגרין היה נמוך יחסית, ולכן הצליח להיכנס לקפסולה המיוחדת אליה יכול להיכנס רק מי שגובהו פחות מ-160 ס"מ. המסקנה - לא רק שחקני כדורסל עושים היסטוריה!

 

4. גגרין לא היה צריך לעשות שום דבר בזמן שהייתו בחללית, לא לגעת במכשירים ולא במערכות הבקרה השונות, כך שלמעשה החללית הייתה על "טייס אוטומטי".

 

5. גגרין שהה בחלל 108 דקות.

 (צילום: Gettyimages Imagebank)
(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

6. בעקבות תקלה טכנית שהעיבה על נחיתתו והסיטה אותו ממסלול הנחיתה המתוכנן, מצא עצמו גגרין בשובו לכדור הארץ נוחת בשדה תפוחי אדמה. סבתא ונכדתה, שעסקו בעיבוד השדה בקרבת מקום, הופתעו לגלות פתאום גבר חבוש קסדה ולבוש בחליפת חלל כתומה צועד לעברן. לאחר כמה דקות של חרדה, התעשתה הסבתא, סייעה לגגרין להסיר את הקסדה ואף הציעה לו ללגום חלב מכד שהיה ברשותה.

 

7. למרבה האירוניה, כאשר שב לכדור הארץ נאסר על גגרין להשתתף במשימות חלל וטיסות אימון בשלל חשש לחייו. לאחר מספר שנים הוא נבחר כטייס גיבוי לוולדימיר קומארוב, אך כאשר האחרון התרסק במהלך טיסתו בחללית סויוז, הוחלט באופן סופי שגגרין לא ישתתף במשימות חלל נוספות.

 

8. למרבה הצער גגרין מצא בסופו של דבר את מותו בטרם עת דווקא במהלך טיסה במטוס "רגיל" מדגם מיג-15, וזאת למרות שטס עם מדריך טיסה מנוסה. סיבת ההתרסקות המדויקת לא התבררה עד היום וקיימות מספר רב של תיאוריות סותרות בנושא. בן 34 היה במותו.

 

9. אסטרואיד מספר 1772 נקרא על שמו של יורי גגרין. קוטרו של אסטרואיד 1772 הוא כתשעה קילומטרים.

 

10. כיום נהוג לציין את "ליל יורי" בכל שנה ב-12 באפריל. ברוסיה, אגב, נקרא יום זה בשם "יום הקוסמונאוטים".

 

גם סוכנות החלל הישראלית תקיים אירועים מיוחדים לקהל הרחב לרגל ליל יורי ב-12 באפריל: למידע באתר סוכנות החלל הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Imagebank
יורי גגרין ב-1961
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים