שתף קטע נבחר

דרמה בטורקיה: ארדואן ניצח בקושי; האופוזיציה: רמאות, דורשים ספירה מחדש

טורקיה מפולגת: ארדואן הכריז על ניצחונו במשאל העם אחרי שזכה ברוב דחוק – 51.3% לעומת 48.7% – וארצו תעבור למשטר נשיאותי שבו יקבל עוד סמכויות נרחבות. שלטונו עשוי להיות מובטח עד 2029. החשש: טורקיה צועדת לדיקטטורה. האופוזיציה: "אי סדרים בקלפיות, נספרו מעטפות לא חתומות"

 

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הכריז הערב (יום א') על ניצחונו במשאל העם על הרחבת סמכויותיו, וטורקיה תעבור כפי שרצה למשטר נשיאותי שיבצר את שלטונו, אבל הניצחון שלו היה דחוק בהרבה מזה שציפה לו, כלל הפסדים בכל הערים הגדולות – וחשף עד כמה טורקיה מפולגת סביב הנהגתו רבת השנים. ארדואן השיג ניצחון בפער של פחות משלושה אחוזים – 51.3% תמכו בהצעתו לשנות את החוקה ולעבור למשטר נשיאותי ו-48.7% התנגדו לה, כך עולה מספירת 99% מהקולות.

 

במפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטורקיה, מפלגת CHP, כבר מערערים על הלגיטימיות של התוצאות, משום שוועדת הבחירות הסכימה לספור קולות במעטפות שלא נחתמו בחותמתה. לדברי המפלגה ההחלטה הזו "תפגע מאוד בלגיטימיות של התוצאות".

 

סגן יו"ר המפלגה, בולנט טזקאן, אמר כי את ההחלטה לקבל את המעטפות הלא חתומות קיבלה ועדת הבחירות ברגע האחרון. "ועדת הבחירות נכשלה – היא אפשרה להשחית את משאל העם", אמר. בוועדת הבחירות אמרו כי נאלצו לנקוט את הצעד הזה משום שמצביעים רבים התלוננו שמעטפותיהם לא נחתמו. לקראת תום הספירה הודיעה מפלגת האופוזיציה כי תדרוש לספור מחדש עד 37% מהקולות בשל "מעשים בלתי חוקיים" שנעשו לטענתה כדי לסייע למפלגתו של ארדואן לנצח.
 
מחנה ה"לא" הצליח לנצח בשלוש הערים הגדולות ביותר בטורקיה - איסטנבול, אנקרה ואיזמיר - וגם בעיר הנופש אנטליה היתרון הוא של המתנגדים. סגן ראש ממשלת טורקיה וייסי קיינאק הודה זמן קצר לפני סיום ספירת הקולות שמחנה ה"כן" לא זכה במספר הקולות שציפה לו, גם אם הוא מוביל בהצבעה. לפי ערוץ הטלוויזיה HABERTURK שיעור ההצבעה ברחבי טורקיה היה גבוה מאוד - 86% מבעלי זכות הבחירה מימשו את זכותם. ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדרים, יקיים מסיבת עיתונאים מיוחדת בשעה 21:00.
ארדואן מצביע בקלפי הבוקר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן מצביע בקלפי הבוקר(צילום: רויטרס)
מהגרים טורקים מחכים לתוצאות בברלין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהגרים טורקים מחכים לתוצאות בברלין(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מעט לפני תום ספירתם של הקולות התקשר ארדואן לראש הממשלה ולמנהיג המפלגה הלאומנית כדי לברך אותם על תוצאות המשאל. מקור בלשכתו של נשיא טורקיה אמר כי בשיחה הדגיש ארדואן שתוצאת המשאל ברורה. "אני אסיר תודה לעם הטורקי על שהביע את רצונו בקלפי", אמר ארדואן לראש הממשלה יילדרים. עם ההכרזה החלו תומכי ארדואן לירות זיקוקים באיסטנבול לאות ניצחון.
טורקיה, הערב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טורקיה, הערב(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במשאל העם היום הוצגה לעם הטורקי ההצעה לעשות 18 שינויים בחוקת טורקיה, בכלל זה מעבר ממשטר פרלמנטרי למשטר נשיאותי. ניצחון של מחנה ה"כן" פירושו שיפורק משרד ראש הממשלה של טורקיה וסמכויותיו יועברו לנשיא. התיקונים בחוקה יאפשרו לארדואן לשלוט בארצו עד שנת 2029.

 

ארדואן, נזכיר, עלה לשלטון בטורקיה ב-2002. באמצע העשור הנוכחי פרש מתפקיד ראש הממשלה ונבחר לנשיא - אבל בפועל נותר האיש החזק ביותר במדינה. הוא עבר לארמון הנשיאות בתקווה שהמשטר בטורקיה יהפוך למשטר נשיאותי וסמכויות השלטון העיקריות יופקדו שוב בידיו גם באופן רשמי.

נשיא טורקיה עם המונים מתומכיו (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא טורקיה עם המונים מתומכיו(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הקמפיין של ארדואן בעד שינוי החוקה במשאל העם הסעיר לא רק את טורקיה אלא גם את אירופה. בשבועות האחרונים מנעו גרמניה והולנד משרים טורקים להשתתף בעצרות בשטחן ולשכנע מהגרים טורקים החיים בהן להצביע בעד שינוי החוקה. הולנד אף סילקה שרה טורקית שהסתננה לתחומה. טורקיה גירשה בתגובה את שגריר הולנד, הטילה סנקציות על ההולנדים ושבה וכינתה את הגרמנים וההולנדים "נאצים" ו"פשיסטים".

 

במהלך הקמפיין אף קרא ארדואן למהגרים הטורקים החיים באירופה להביא לעולם ילדים רבים בתגובה על התנהגות אירופה כלפיהם, ואמר כי הטורקים הצעירים "הם העתיד של אירופה". באנקרה יודעים שלתוצאת המשאל היום תהיה השפעה מיידית על היחסים המתוחים ממילא עם האיחוד האירופי. הפרשנים העריכו שארדואן השתמש בעימות עם אירופה כדי לחזק את הרגש הפטריוטי בטורקיה - וכך להגדיל את סיכוייו לנצח. "התשובה לאירופה", נכתב בעיתון המזוהה עם השלטון לקראת משאל העם.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

האופוזיציה בטורקיה התלוננה כי התקשורת, שאחיזת מפלגת השלטון האיסלאמיסטית בה רק התחזקה מאז ניסיון ההפיכה ביולי, הקדישה סיקור נרחב ולא מידתי למחנה ה"כן", וכך קידמה את שאיפתו לנצח במשאל העם. במבצע הטיהורים שערכו שלטונות טורקיה אחרי ניסיון ההפיכה נעצרו 40 אלף איש ו-120 אלף איש פוטרו מעבודותיהם, ומתנגדי ארדואן הזהירו לפני ההצבעה היום כי ניצחון שלו יהפוך את טורקיה לדיקטטורה. ניצחון של מחנה ארדואן יהיה כנראה המסמר האחרון בארון המשא ומתן בין טורקיה לאיחוד האירופי על צירוף טורקיה לאיחוד - מהלך שמעוכב כבר שנים ואין ספק שלא יתרחש בשנים הקרובות.

 

ארדואן בא הבוקר לקלפי עם רעייתו ושניים מנכדיהם והצביע. "ערכנו משאלי עם בעבר", אמר לאחר ההצבעה, "אך המשאל הזה עוסק במערכת ממשל חדשה לרפובליקה הטורקית. זו בחירה בשינוי, עלינו לקבל החלטה לא שגרתית. אני מאמין בהיגיון הדמוקרטי של האומה שלי". כמאל קיליצ'דרגולו, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטורקיה, אמר בקלפי: "אנחנו מצביעים היום על גורלה של טורקיה. אנחנו מקווים שהתוצאה תהיה טובה ושיחד נוכל לדון בבעיות הבסיסיות האחרות של טורקיה".

 

על ההצבעה פיקחו נציגים מהארגון לביטחון ולשיתוף פעולה מאירופה, ארגון שחברות בו 57 מדינות. היום ביקרו הפקחים ב-12 קלפיות. ארדואן מתח ביום שישי ביקורת על הארגון ואמר: "מי אתם בכלל? קודם כל דעו את מקומכם. אינכם יכולים להתערב במה שקורה". פקחי הארגון הגיעו לטורקיה ב-17 במרס, ובשבועות האחרונים הם בדקו בין השאר את האווירה התקשורתית שבה התנהלו הקמפיינים לקראת משאל העם. מחר יערוך הארגון מסיבת עיתונאים ויציג בה את ממצאיו.


פורסם לראשונה 16/04/2017 16:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא טורקיה ארדואן
צילום: רויטרס
מומלצים