שתף קטע נבחר

מסמכים נחשפו: "בעלות הברית ידעו על זוועות השואה יותר משנתיים - ולא פעלו"

ספר חדש מבוסס על מסמכים סודיים שנחשפו רק לאחרונה ומוכיחים כי ארה"ב, בריטניה ומדינות הגוש הסובייטי היו מודעות לרצח של לפחות 2 מיליון יהודים בסוף שנת 1942. הסירוב הבריטי לקלוט מהגרים ואנטישמים במחלקת המדינה האמריקנית מנעו פעולה מוקדמת

העיתון הבריטי "אינדפנדנט" פרסם הלילה (ג') ראיון עם מחבר הספר "זכויות אדם לאחר היטלר", דן פלש, שהצליח לשים את ידיו על מסמכים סודיים שלא היו ידועים בציבור כ-70 שנה. בספר מתואר כי כבר בסוף שנת 1942 ידעו ארה"ב, בריטניה ומדינות הגוש הסובייטי על רציחתם של לפחות שני מיליון יהודים ועל עוד חמישה מיליון נוספים שהיו תחת סיכון ממשי. עם זאת, כמעט ולא נעשה דבר כדי לפעול למען חילוצם מפני המוות.

 

פלש מציג בספר דברים ש ויסקונט קרנבורן, שר וחבר בקבינט המלחמה של ווינסטון צ'רצ'יל, שאמר כי אסור להחשיב את היהודים כמקרה מיוחד וכי בריטניה כבר "עמוסה" במהגרים ושלא ניתן לקלוט עוד.

 

הסופר, שמשמש כפרופסור בפקולטה ליחסים בינלאומיים ולדיפלומטיה באוניברסיטת לונדון, אמר לעיתון הבריטי כי בנות הברית החלו לגבש כתבי אישום בגין פשעי מלחמה על סמך עדויות של עדי ראייה שהוברחו ממחנות ההשמדה או כאלה שהגיעו מהמחתרות במדינות שונות שהיו תחת שליטת הנאצים. בין המסמכים הסודיים של האו"ם נמצא גם מסמך של כתב אישום שנוסח נגד הצורר הנאצי אדולף היטלר בגין פשעי מלחמה משנת 1944.

מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ממצא נוסף שמצא הסופר היה שמאמציו של הנציג האמריקני בחבר הלאומים בוועדת פשעי המלחמה, הרברט פל, נבלמו על-ידי אישים שעבדו במחלקת המדינה האמריקנית והיו בעלי דעות אנטישמיות. פל בהמשך העיד כי אותם אישים במחלקת המדינה היו מודאגים שהיחסים הכלכליים בין גרמניה לארה"ב אחרי המלחמה ייפגעו אם יוגשו כתבי אישום נגד אישים גרמניים על מעורבותם בשואה. רק אחרי עדותו הפומבית של פל, הסכימו במחלקת המדינה להתקדם עם הגשת כתבי האישום במשפטי נירנברג נגד הבכירים הנאצים.

 

פלש מספר כי ארכיון המסמכים שעליו ביסס את המחקר לספרו היה נסתר לחוקרים במשך כ-70 שנה. מי שרצה לבדוק את המסמכים היה צריך לקבל את אישור ממשלתי ממדינת מוצאו ואפילו של מזכ"ל האו"ם בכבודו ובעצמו.

 

גם אם היה מתקבל אישור כזה, סיפר הסופר לעיתון הבריטי, החוקרים שקיבלו הצצה לא יכלו לאסוף רשמים ולכתוב דבר. שגרירת ארה"ב האחרונה באו"ם סמנת'ה פאוור, הייתה זו שהשיגה את האישור להפוך את הארכיון לפתוח בציבור.

 

"המסמכים החדשים מוסיפים מצבור של מסמרים לארונם של מכחישי השואה על אף שלא צריך עוד הוכחות למחדלים", אמר פלש לעיתון הבריטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים