שתף קטע נבחר

מחקר: ניצולי שואה הינם בעלי חוסן פיזיולוגי גבוה

עורכי המחקר מאוניברסיטת חיפה: "הנתונים הצביעו על מנגנונים בעלי פוטנציאל להגן על ניצולי השואה מפני השפעות הטראומה על בריאותם"

אין עוררין באשר לצלקות שחרטו בלבם ובגופם של שורדי השואה הזוועות שעברו עליהם, אך בעוד מחקרים רבים חשפו בעבר כי ניצולי שואה פגיעים יותר פיזית ונפשית בעת זקנתם, מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה מגלה כי הניצולים הינם בעלי חוסן פיזיולוגי ונפשי גבוה, על אף החוויות הטראומטיות.

 

"הניצולים שחיים כיום, שגילם הממוצע עומד על כ-80 שנה, היו ברובם ילדים או מתבגרים בתקופת השואה", כך על פי הדוקטורנטית לי גרינבלט קמרון, שערכה את המחקר בהנחיית פרופ' מירי כהן, ראש ביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. "חוויית החיים במהלך השואה, שנחוותה במשך מספר שנים משמעותי בצעירותם של הניצולים, היא חוויה טראומטית, קשה ואכזרית, שמשלבת אובדנים קשים עם חוסר ניכר בהזדמנות להתאבל.

 

"נהוג לחשוב שטראומה עוצמתית כזו תתבטא בזקנתם של הניצולים בקשיים בריאותיים ופיזיים רבים. ואכן, מחקרים קודמים שבוצעו ביחס לחוסנם הפיזי והנפשי של הניצולים הצביעו על לחץ מוגבר בחיי היום יום, ותגובות קשות יותר לאירועי חיים קשים. מספר מחקרים הראו שבמצבי מלחמה בישראל, כמו עופרת יצוקה או מלחמת לבנון השנייה, ניצולי השואה הגיבו במצוקה נפשית מאוד גדולה".

 

המחקר הנוכחי, שנערך בשיתוף פרופ' אברהם לורבר וד"ר איברהים מרעי מהמרכז הרפואי רמב"ם, בדק את השפעת הטראומה המוקדמת על הבריאות הפיזית והנפשית של ניצולי שואה בזקנתם, ומעלה תוצאות שונות ומפתיעות.

 

"מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק לא רק אם קיימים הבדלים בין ניצולים לאלו שאינם ניצולים במדדי בריאות, אלא להבין את המנגנונים הפסיכולוגיים והפיזיולוגיים שיכולים להסביר את קיומם או היעדרם של הבדלים אלו, תוך שימוש במדד רפואי אמין ביותר - שונות קצב לב, שמעולם לא נבדקה בקרב ניצולי שואה", מסבירה פרופ' כהן. 

 

במחקר השתתפו 159 ניצולי שואה מבוגרים ממוצא אירופאי, וקבוצת ביקורת שכללה 87 משתתפים המותאמים לפי גיל, ממוצא אירופאי גם כן, שלא עברו את השואה. המשתתפים רואיינו פנים אל פנים בשאלון מובנה וכן נבדקו מדדי שונות קצב הלב.

 

"שונות קצב לב היא ההבדל במשך / תדירות של כל פעימה של הלב", מסבירה פרופ' כהן. "אצל אדם בריא, משך הפעימה הוא לא אחיד. חוסר האחידות מראה על אפשרות הגוף להסתגל לתנאים משתנים - ברגע שקצב שונות הלב מאוד אחיד, הדבר מצביע על היעדר גמישות של הגוף והיעדר סתגלנות שלו לתנאים משתנים. ככל ששונות קצב הלב גבוהה יותר, האיזון בין המערכות הוא דינמי יותר - ולכן טוב יותר, כי יותר סתגלני לתנאים משתנים.

 

"הרבה מחקרים הראו ששונות קצב לב גבוהה קשורה לתחולת חיים טובה יותר, פחות תחלואה ממחלות לב וסיכויים גבוהים יותר לשרוד את מחלות כמו סרטן ודיכאון"

 

"הנתונים הצביעו על מנגנונים בעלי פוטנציאל להגן על ניצולי השואה מפני השפעות הטראומה על בריאותם", מסבירה כהן. "למשל: ניצולים שתופסים את הטראומה כאירוע שערער את תפיסת עולמם כמקום בטוח, וניצולים שחווים יותר סימפטומים פוסט טראומתיים, הם בעלי מדדי שונות קצב לב נמוכה יותר, המנבאים תחלואה ותמותה, כמו גם אינדיקציה למצבי דחק, דיכאון, הפרעת פאניקה והפרעה פוסט טראומטית.

 

"הממצא המרכזי של המחקר מצא שונות קצב לב גבוהה יותר (טובה יותר) בקרב ניצולי השואה בהשוואה לקבוצת הביקורת. הדבר מצביע על חוסן פיזיולוגי בקרב ניצולי השואה, על אף הסימפטומים הטראומטיים.

 

כהן: "רואים את החיבור בין פגיעות יותר גדולה שנמצאה בקרב ניצולי השואה ביחס לקבוצת הביקורת, אבל גם חוסן יותר גדול שנמצא בקרב ניצולי השואה ביחס לקבוצת הביקורת. זהו ההסבר לכך שבקרב ניצולי השואה היו יותר סימפטומים פוסט טראומטיים - יותר פגיעות וכאב של טראומת השואה מקבוצת הביקורת, אך גם יותר צמיחה פוסט טראומטית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המחקר בדק את השפעת הטראומה המוקדמת על הבריאות הפיזית והנפשית של ניצולי שואה בזקנתם
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים