שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    צילום: sutterstock
    מבחן הפיתה הגדול
    מהסביח של עובד ועד המזנון של אייל שני: יצאנו לרחוב ובדקנו באיזה מקום מגישים את הפיתה הכי קטנה, באיזה מקום היא נקרעת עוד לפני הביס הראשון ואיפה הטחינה מטפטפת עוד לפני שהעמסתם עליה עמבה - מבחן הפיתה הגדול יוצא לדרך

    מאת: לין לוי, יהודה נהר, שרון ליפקינד, תיקי גולן

    עמדה בעומס או לא עמדה בעומס? (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    עמדה בעומס או לא עמדה בעומס?(צילום: לין לוי)

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:


     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    על מנת הסביח המפורסמת במדינה שלכבודה הומצאה שפה חדשה, אין צורך להרחיב. מדובר על השילוב המושלם בין חציל מטוגן, ביצה קשה, בצל, מלפפון חמוץ, טחינה, חומוס, סלט ירקות ופטרוזיליה. הפיתה עצמה היא דקה, גמישה, בעלת גוון שחום ואחיד וברק שמסגיר את השימוש בשומן בתהליך הכנת הבצק.   

    לכבודה הומצאה שפה חדשה. הפיתה של עובד (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    לכבודה הומצאה שפה חדשה. הפיתה של עובד(צילום: לין לוי)
     

    במעמד בדיקת הפיתה הוזמנה מנה "עם כל מה שצריך", ומרכיביה נבלעו היטב בתוך הפיתה. הפיתה שמרה היטב על "הסוד של עובד" - לא איפשרה לאף טיפה לזלוג החוצה, וגם לאחר כמה נגיסות היא נשארה ללא רבב. גם מחיצה קלה עם האצבעות, סשן צילומים והצמדת הסרגל אל בטנה התפוחה, לא פגמו באיכותה.

    נותרה מושלמת כשהייתה. הפיתה של עובד (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    נותרה מושלמת כשהייתה. הפיתה של עובד(צילום: לין לוי)
     

    • קוטר: 14 ס"מ, בינונית
    • טריות הפיתה: חמה וטרייה, תענוג אמיתי
    • מדד הטחינה: לא טיפטפה, גם אחרי שהוספנו שתי כפיות של עמבה
    • עמידות בעומס: עמדה בגבורה במשימה - לאורך כל הבדיקה הפיתה נותרה ללא פגם, שלמה בעגלגלותה עד הביס האחרון שהותיר בפה טעם של עוד
    • מחיר: 19 שקלים

     

    סביח עובד, סירקין 7 גבעתיים, 03-7314777, ראשון-חמישי 9:00-12:30, שישי 9:00-17:00, כשר


     

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    את כדורי הפלאפל המופלאים של הקוסם אין צורך להציג, ועל כך יעיד התור הארוך שמשתרע במקום לאורך רוב שעות היום. ראוי לציין כי מדובר בפלאפלייה מזן נדיר: היא מרווחת מאוד, העובדים בה לובשים מדים לבנים וחובשים כובעים של עובדי דלפק ויש בה תפריט שלא היה מבייש אף מסעדת פועלים בעלת מוניטין. אריאל רוזנטל, האיש שהכניס סקס אפיל וסטייל לאוכל רחוב, הוא לא פחות מגאון.

    פלאפל בטעם משגע. הקוסם (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    פלאפל בטעם משגע. הקוסם(צילום: לין לוי)
     

    במעמד הבדיקה, הוזמנה מנת פלאפל מלאה בכל הטוב שיש למקום להציע. הפיתה התגלתה כבשרנית, שמנמנה ומנוקדת בגוון שחור ומפויח של אפייה. האופן בו סודרו בתוכה המרכיבים של המנה (הטריים ביותר, יש לציין) הפכו את הנבדקת למלכת היופי של הפיתות. כדורי הפלאפל המושלמים שבצבצו מתוכה כמו מזמינים להתנפל עליה, והביס הראשון מותיר בפה טעם מושלם שכמוהו לא טעמנו הרבה זמן. 

    לא עמדה בעומס. הפיתה של הקוסם (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    לא עמדה בעומס. הפיתה של הקוסם(צילום: לין לוי)

    למרות זאת, הפיתה לא עמדה בעומס מרכיביה (סלט ירוק, חציל מטוגן, טחינה ועוד) ונקרעה כבר בשלב המישוש, טרם הספיקה להינגס בשנית. הקרעים שנוצרו בתחתית נפערו במהרה, התכולה כולה התפזרה לצדדים והשקית שבה נארזה המנה הפכה לרשת ביטחון.

     

    • קוטר: 14 ס"מ, בינונית
    • טריות הפיתה: טרייה במיוחד וטעימה
    • מדד הטחינה: לא טיפטפה עד שנגלה חור בשליש התחתון של הפיתה, ואז היא פרצה החוצה כמו מפלי הניאגרה  
    • עמידות בעומס: הפיתה לא עמדה בעומס ונקרעה
    • מחיר: 19 שקלים

     

    הקוסם, שלמה המלך 1 (פינת קינג ג'ורג') תל אביב, 03-5252033, ראשון-חמישי 9:00-00:30, שישי 9:00-16:30, כשר

      

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    במקום מתוקתק עם עמדת קופאית נפרדת מהדלפק הקטן, מגישים את אחד הקבבים המפורסמים במדינה. את הדלפק הזה, מאחוריו ניצב גריל ענק, מאיישים שלושה עובדים מנוסים, שרק אחד מהם רשאי לטפל בבשר, ונעזר במכשיר פן לייבוש שיער כדי לפזר באופן שווה את החום שעולה מהגריל.

    מחזה מרהיב. קבב אמונה (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    מחזה מרהיב. קבב אמונה(צילום: לין לוי)

    הקבב (הקטן, יש לציין) משופד ומהודק על שיפוד קטן, נח לו במקרר השתייה שלצד הגריל. בדלפק מוצגים הרים מרושלים של תוספות בעלות מראה טרי מאוד, ומאחורי הדלפק מצטופפים לקוחות רעבים שמוכנים להמתין כמה שנדרש על מנת לקבל את מנת הקבב המפורסמת, וגם - בואו נודה על האמת - לצפות במחזה המרשים של הטיפול המסור בבשר.

    עמדה בעומס. הפיתה של קבב אמונה (צילום: לין לוי)
    עמדה בעומס. הפיתה של קבב אמונה(צילום: לין לוי)

    הפיתה של אמונה לא בשרנית מדי ולא דקה, ובחלקה החיצוני היא מעט יבשה ומחוספסת. צבעה אחיד ושאריות האפייה אינן בולטות מדי. במעמד הבדיקה, הקבב בצבץ מתוכה בצורה שהפכה את הפיתה למפתה, אך הגיע לקיצו כבר במחצית הדרך כשביד נותרה עוד רבע פיתה עם כל התוספות.

     

    למרות חוסר הצדק והאכזבה מהקבב הקטן, הפיתה הפגינה עמידות מרשימה ושרדה עד שלא נותר מהמנה אלא זיכרון רחוק בעל ניחוח עמבה.

     

  1. קוטר: 13.5 ס"מ, בינונית

    • טריות הפיתה: טרייה מאוד
    • מדד הטחינה: טחינה? מה זה טחינה? נוכחותה הייתה חסרה באופן מובהק
    • עמידות בעומס: לא נקרעה ועמדה בעומס
    • מחיר: 25 שקלים

     

    קבב אמונה, קק"ל 58 באר שבע, 073-7020902, ראשון-חמישי 7:30-22:00, שישי 7:30-14:30, כשר

      

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    מוסד חיפאי מוכר, שמגיש שווארמה מבשר עגל טרי עם שומן כבש, שמסתובב סביבה. בשעות הצהריים משתרך כאן תור ארוך של אנשים רעבים, שחולמים על ביס מערימת השווארמה האימתנית שנדחסת יחד עם מבחר תוספות לתוך פיתה. 

    מוצקה וטרייה. הפיתה בשווארמה אמיל (צילום: יהודה נהר)
    מוצקה וטרייה. הפיתה בשווארמה אמיל(צילום: יהודה נהר)
     

    במעמד הבדיקה הוזמנה מנת "שווארמה עם הכל", שחשפה פיתה מוצקה, טרייה וקטנה שאליה נדחסים בשר עם עגבניות ובצל שמנוניים ונוטפי רוטב, שהתבשלו להם לאיטם מתחת לשיפוד העגל המסתובב. הפיתה הייתה טעימה במיוחד, ספגה את טעמי הבשר, העגבניה והבצל ועמדה במבחן העומס בלי למצמץ.

    הגודל לא קובע (צילום: יהודה נהר)
    הגודל לא קובע(צילום: יהודה נהר)
     

    מהביס הראשון ועד הביס האחרון לא הורגש כל איום לשלום החולצה מפגעי הטחינה ושות', ואפילו הכיפוף האופייני של הגוף קדימה, נשכח במהלך הזלילה.

     

    • קוטר: 11 ס"מ, קטנה

    • טריות: טרייה במיוחד
    • מדד הטחינה: לא נזלה אפילו טיפה אחת של טחינה 
    • עמידות בעומס: עמדה בגבורה
    • מחיר: 32 שקלים

     

    שווארמה אמיל, דרך אלנבי 33 חיפה, 04-8517096, ראשון-חמישי 9:00 עד שנגמר, לא כשר

     

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    המקום, שנוסד בשנת 1978, התחיל כעסק משפחתי שכונתי קטן, בדיוק שליש מגודלו היום. האמא הייתה מוכרת על הקופה, האבא היה מטגן כדורי פלאפל, הילדים היו מוזגים שתייה. היום האחים התפצלו, שניים מהם נשארו בפלאפל ואחד פתח שיפודיה במרכז העיר אילת. בבדיקה שלנו דגמנו מנה של שווארמה בפיתה.

     (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
    (צילום: תיקי גולן)
      

    • קוטר: 12.5 ס"מ, קטנה 
    • טריות הפיתה: פיתה עבה, טרייה וטעימה, המגיעה ישר ממאפייה פרטית של המקום, הממוקמת בקרבת מקום באזור התעשייה של העיר. תענוג אמיתי
    • מדד הטחינה: לא טפטפה, גם אחרי שחיזקנו בשתי כפיות של עמבה סמיכה ומושלמת 
    • עמידות בעומס: הפיתה עמדה בעומס, לא נקרעה, לא נסדקה, והחזיקה מעמד כמו גיבורה עד הביס האחרון
    • מחיר: 32 שקלים 

     

    פלאפל הלב הרחב, התמרים 43 אילת, 08-6371919, ראשון-חמישי 11:00-23:00, שישי 11:00-15:00, כשר 

      

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    בממלכה של אייל שני, שאת כס המלוכה בה תופסת העגבניה, תמצאו אווירה של מסיבה פרועה, ומקבץ מנות בפיתה שמשורבטות על נייר אריזה. לצערנו, מנת השרימפס החביבה עלינו, נעדרה מהתפריט בעת ביקורנו במקום, ובמקומה נבדקה מנה צמחונית המכונה "רטטוי".

    חגיגה שלמה בפיתה. המזנון (צילום: לין לוי)
    חגיגה שלמה בפיתה. המזנון(צילום: לין לוי)

    הרטטוי של השף התגלה כסביח, או אם לדייק - מרק טחינה עם חציל מטוגן וביצה קשה שנארז בתוך פיתה. ממש כך. באופן מדהים, הפיתה הכילה בכבוד ובגבורה את התכולה הצמחונית והנוזלית, כשהיא סופגת באהבה את מה שאפשר וגם את מה שלא. 

    יותר קערת מרק מאשר פיתה. מנת הרטטוי של אייל שני (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    יותר קערת מרק מאשר פיתה. מנת הרטטוי של אייל שני(צילום: לין לוי)

    הפיתה עצמה הייתה רכה ואוורירית מבפנים, ומבחוץ היה לה קראסט חביב שנוצר כנראה כתוצאה מחימום מיומן בטמפרטורה המדויקת. בועות האוויר הגדולות שבה, הן אולי הסיבה לכך שהצליחה להחזיק מעמד עד הביס האחרון, ושימשה יותר כקערת מרק מאשר כפיתה.

     

  2. קוטר: 14 ס"מ, בינונית

    • טריות: טרייה ביותר, תענוג אמיתי
    • מדד הטחינה: לא טיפטפה 
    • עמידות בעומס: לא נקרעה ועמדה בעומס כמו גיבורה אמיתית
    • מחיר: 34 שקלים

     

    מזנון, אבן גבירול 23 תל אביב, 03-7168977, ראשון-חמישי 12:00-02:00, שישי 12:00-17:0, שבת 13:00-01:00, לא כשר

      

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    "סטקיית חצות" היא שם נרדף למנה הירושלמית הכי פופולרית שיש - המעורב הירושלמי. מדובר, למעשה, בתערובת חלקי הודו ועוף צלויים על פלאנצ'ה רותחת יחד עם בצל ותבלינים שנכנסים יחד למעמקי פיתה תפוחה ורכה.

    לא עמדה במשימה. המנה של סטקיית חצות
    לא עמדה במשימה. המנה של סטקיית חצות
     

    במעמד בדיקת הפיתה הוזמנה מנת "מעורב ירושלמי עם הכול", שם התגלתה פיתה עבה, שמנמנה וספוגית מאוד - פרמטר חשוב במיוחד לאור המשימה שבה הוצבה - להחזיק ערימה ענקית של הודו, עוף ובצל מוקפצים, מלאים ברוטב צהבהב בתוספת עמבה וחריף.

    טעם נפלא, למרות שנקרעה. סטקיית חצות
    טעם נפלא, למרות שנקרעה. סטקיית חצות

    על אף טעמה הנפלא והמנחם של המנה, נרשמה דרמה בעת הבדיקה, כאשר הפיתה החלה להתפרק במרכזה עוד לפני הביס הראשון. התחתית, לעומת זאת, עמדה במשימה בגבורה והחזיקה מעמד עד לביס האחרון. הפיתה עצמה, אגב, הייתה מתקתקה וטעימה במיוחד וספגה באהבה את טעמי המעורב הירושלמי, ממש כמו שמנגבים רוטב טעים מהצלחת.

     

    • קוטר: 13.5 ס"מ, בינונית  
    • טריות הפיתה: פיקס
    • מדד הטחינה: שלא נדע
    • עמידות בעומס: תלוי מאיזו זווית מסתכלים, או במילים אחרות: נקרעה כהוגן 
    • מחיר: 44 שקלים

     

    סטקיית חצות, אגריפס 121 ירושלים, 053-9438478, ראשון-חמישי 11:00-02:00 , שישי 11:00-15:00, מוצ"ש-02:00, כשר

     

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)
     

    כבר כשנפתחה בשנת 2011 נתנה השווארמה הזאת מענה מספק לטבעונים. מאז היא החליפה את שמה מ"צמחונית" ל"טבעונית", הפכה לקבועה של גרי יורופסקי, וממשיכה להיות מוקד עלייה לרגל של טבעונים וטבעוניות. בבדיקה נדגמה מנה של שווארמה סייטן.

     (צילום: שרון ליפקינד) (צילום: שרון ליפקינד)
    (צילום: שרון ליפקינד)
     

     (צילום: שרון ליפקינד) (צילום: שרון ליפקינד)
    (צילום: שרון ליפקינד)

    • קוטר: 13 ס"מ, בינונית
    • טריות הפיתה: כמעט בסדר
    • מדד הטחינה: לא טפטפה
    • עמידות בעומס: הפיתה לא נקרעה
    • מחיר: 31 שקלים

     

    השווארמה הטבעונית, המלך ג'ורג' 31 תל אביב, 03-5248821, ראשון-שישי 11:00-23:30, שבת 12:00-23:30, לא כשר

     

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    השגרירה הירושלמית לטרנד הפיתה גורמה מציגה בסמוך לשוק מחנה יהודה יצירתיות והקפדה עם מנות כמו ברבוניות, אוסובוקו, וחריימה, והכול בפיתה. במעמד הבדיקה הוזמנה המנה הפופולרית "כרובית קריספית בפיתה".

    פיתה גורמה. המנה של דוויני (צילום: יהודה נהר)
    פיתה גורמה. המנה של דוויני(צילום: יהודה נהר)

    הפיתה של דוויני דקה יחסית, ועוברת חימום רגע לפני המילוי. על אף החימום הקצר ויחסית למקום שכולו עוסק בפיתות, היא הייתה מעט יבשה, אך המילוי, במקרה הזה כרובית מטוגנת מתפצחת וקריספית ביותר כמובטח, יחד עם הסלט, הטחינה, ועשבי התבלין - נתנו לה גיבוי עסיסי.

    עמדה במבחן הפיתה (צילום: יהודה נהר)
    עמדה במבחן הפיתה(צילום: יהודה נהר)
      

    הפיתה עצמה עמדה במבחן השלמות באופן מרשים, והחזיקה בחתיכה אחת ללא טפטוף או נזילות משום סוג, עד לביס האחרון.

     

  3. קוטר: 12.5 ס"מ, קטנה
    • טריות הפיתה: אינה טרייה לגמרי, ואף סובלת מיובש קל  
    • מדד הטחינה: לא נזלה ונספגה היטב
    • עמידות בעומס: עמדה ללא כל קושי
    • מחיר: 30 שקלים

     

    דוויני פיתה בר, בית יעקב 6 ירושלים 050-4742428, ראשון-חמישי 12:00-00:00, שישי 12:00-16:00, כשר

     

     (צילום: sutterstock)
    (צילום: sutterstock)

    במוסד השווארמה האשדודי יש שפע מקומות ישיבה ודלפק מרווח מאוד, שבו עמלים שני עובדים שמשדרים בקיאות עמוקה בכל מה שנוגע לשווארמה. למרות ההיצע המרשים של שלושה סוגי שווארמה, לשם הבדיקה נבחרה השווארמה הקלאסית מבשר הודו עם "כל מה שכדאי שיהיה בפיתה".

    מרוב שווארמה לא רואים את הסלט. המנה של פאשה (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    מרוב שווארמה לא רואים את הסלט. המנה של פאשה(צילום: לין לוי)
     

    הפיתה הבשרנית והמחוספסת למדי הייתה חיוורת במקצת, ומנוקדת בנקודות שחורות ומפויחות. למעשה, היה נראה כאילו היא עומדת להתפקע מעומס בכל רגע. כמות השווארמה שהועמסה לתוכה הייתה מרשימה ביותר, עד כדי כך שהסתירה את התוספות הנוספות שששכנו במעמקי הפיתה והמתינו בסבלנות לתורם. 

    בשרנית ומחוספספת. הפיתה של פאשה (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
    בשרנית ומחוספספת. הפיתה של פאשה(צילום: לין לוי)

    למרות העומס הרב, הפיתה אינה נקרעה ונותרה שלמה כשהייתה עד הביס האחרון. ואם זה לא מספיק, הנבדקת אף הצטיינה בעמידות מרשימה גם בעת הצמדת סרגל המדידה וגם בעת הנסיון למחוץ אותה באמצעות האצבעות.

     

  4. קוטר: 16 ס"מ, גדולה
    • טריות הפיתה: טרייה במיוחד
    • מדד הטחינה: לא טיפטפה ונספגה במנה היטב
    • עמידות בעומס: הפיתה עמדה בעומס כמו גדולה
    • מחיר: 30 שקלים

     

    פאשה, הבנאים 3 אשדוד, 08-8531831, ראשון-חמישי 10:00-02:00, שבת 19:20-02:00, כשר 


  5.  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: לין לוי
    נקרעה או לא נקרעה? הפיתה של אייל שני
    צילום: לין לוי
    מומלצים