שתף קטע נבחר

התרבות ששינתה את אופי הבתים

זוג צעיר שחזר לקן ההורים. אם חד־הורית לשני ילדים. הורים קרייריסטים שזקוקים למטפלת קבועה. כל טיפוסי המשפחות נפגשים היום במעלית הבניין. איך השפיעו השינויים החברתיים על תכנון חללי המגורים ואיך יוצרים תמהיל מגוון באותו פרויקט

בשיתוף אפריקה מגורים

 

תמורות חברתיות ושינויים תרבותיים משפיעים על תכנון המגורים ועל הביקושים לו. אם בעבר התאפיין שוק הדיור בשני סוגים מובהקים של דרישות - דירות לרווקים ודירות למשפחות - כיום, ב־2017, תמהיל הדיור שונה לגמרי. "שוק המגורים הפך למגוון עם תתי־קבוצות רבות", מסביר האדריכל גלעד שנהב, מתכנן פרויקטים לאפריקה ישראל מגורים. "פעם היינו מתכננים שלושה סוגי מגורים וזהו. כיום בפרויקט אחד, ניתן למצוא 15 טיפוסי דירות שונים".

 

למשל?

"אנחנו מזהים כמות גדולה יותר של סוגי משפחות. החל מזוגות צעירים שחיים ללא ילדים עד גיל 35, דרך משפחות יחידניות עם מספר ילדים ועוד הורים קרייריסטים שזקוקים למטפלת קבועה שמתגוררת עם המשפחה".

בהתאם לכך, תכנון חלל המגורים משנה את פניו. אחת הדוגמאות הבולטות היא נדידת מיקומו של המטבח במקביל לעליית מעמדה של האישה בתוך היחידה המשפחתית. "במשך שנים רבות, מלאכת הבישול נחשבה לעיסוק נחות, ורק האישה עסקה בכך. מעמד האישה במשפחה היה נחות והמטבח היה מחוץ לבית - אף אחד לא רואה ולא מריח. הנדידה של המטבח למרכז הבית, כשלבלי קירות, היא שיקוף להתפתחות במעמד האישה", אומרת עו"ד אירית רוזנבלום מנכ"לית ומייסדת ארגון "משפחה חדשה".

כיום בפרויקט אחד, ניתן למצוא 15 טיפוסי דירות שונים (צילום: יח"צ) (צילום: יח
כיום בפרויקט אחד, ניתן למצוא 15 טיפוסי דירות שונים(צילום: יח"צ)

לדברי רוזנבלום, תכנון המגורים משקף בעיקר את הנטייה האינדיווידואליסטית שמאפיינת את החברה האנושית. "כל אחד מעוניין לקבל את השירותים שלו באופן הכי אישי. גם בעניין המגורים – אדם עסוק בעצמו, בונה לעצמו, לפי צרכיו".

 

כיאה לעידן שמתאפיין באינדיווידואליזם, לסוגים שונים של משפחות יש צרכים שונים ודרישות מגוונות למגורים. "אחת התופעות המוכרות בשנים האחרונות היא בעלי מקצועות חופשיים שעובדים מהבית", אומר האדריכל שנהב. "אנשים אלו צריכים חלל עבודה, כל אחד לפי צרכיו השונים ועיסוקו. במשפחות רבות הילדים נשארים בבית ההורים עד גיל מאוחר, מקיימים את חייהם בעצמאות, אבל בבית דורשים פרטיות מקסימלית. מנגד, קיימת תופעת 'הקן המתרוקן' - משפחות שגידלו ילדים שעזבו את הבית. במהלך השבוע אותם אנשים לא צריכים מרחב רב, אבל בסוף השבוע לעיתים קרובות בני הדור השלישי מארחים יותר מ־20 בני משפחה, ובשל כך מחזיקים חלל גדול מהצורך היומי".

 

הדרישות המשתנות והאוכלוסייה המגוונת צריכות להילקח בחשבון כבר בשלב התכנון. "בפרויקט אחד אפשר למצוא שלושה סוגים של דירות ארבעה חדרים עם הבדלים של עד 15 מטרים לדירה, הכל לפי הצרכים של המשפחות השונות", אומר שנהב.

 

סוג המשפחה הפך בשנים האחרונות לגורם רב השפעה בבחירת מקום המגורים, לא פחות מהאזור המבוקש וההכנסה החודשית. "במשפחות חד־הוריות, שהן תוצאות של גירושים, או הורות יחידנית, התא המשפחתי לרוב קטן יותר", אומרת עו"ד רוזנבלום. "הדרישות למרחב המחיה צנועות יותר – פחות מטראז' ופחות אבזור. מצד שני, משפחה כזאת תרצה לגור במרכז העיר, מאחר ששם מצויה התמיכה הקהילתית הגדולה יותר".

 

אנחנו מדברים על תל־אביב?

"לא בהכרח. במרכז חדרה יש בניין שלם שכולו משפחות חד־הוריות. הנשים שחיות שם נעזרות האחת בשנייה ובשירותים הקהילתיים במרכז העיר".

 

זה מחייב היערכות ברמה המוניציפלית?

"פעמים רבות התכנון המוניציפלי לא לוקח בחשבון את ההתרחבות וההשתנות המשפחתית. בקרב אוכלוסיית המהגרים הדבר בולט במיוחד, כשמדובר במשפחות בעלות הכנסה נמוכה שחיות במרכז העיר ודורשות תשתיות סביבתיות מפותחות. אמנם חברות הבנייה מתכננות את תנאי הדיור לפי סוג המשפחה, אבל העיריות השונות לא תמיד מוצאות לנכון להתאים את הצרכים לקהילות השונות".

 

גמישות ביצועית

בכדי להישאר רלוונטיים ולעמוד בסטנדרטים של שוק המגורים המשתנה, הנוסחה התכנונית השקולה ביותר מבחינת היזמים היא האיזון בין מבחר הדירות, הגמישות הביצועית וההקשבה לצרכים. "אנחנו מבצעים מחקר מקדים לפני כל פרויקט למגורים, ובודקים אילו טיפוסי דירות מבוקשים באזור המגורים הרלוונטי. הכוונה שלנו היא ליצור מגוון של טיפוסי דיור המתאימים בדיוק לנדרש", אומר שנהב.

 

לעיתים, כתוצאה מהשתנות התא המשפחתי, יש להתאים את חלל המגורים לצרכים חדשים. "הפתרון הוא גמישות תכנונית", אומר שנהב. "בדירות של אפריקה ישראל לא תמצאו עמודים בתוך חלל הדירה. כל הצנרת הקבועה מחוברת לקירות החיצוניים וגם הממ"ד ממוקם בפינת הדירה, כך שאם רוצים לשנות את פנים הדירה, 90 אחוז מהחלל זמין לשינוי. להחליף דירה כל 10 שנים זה עסק יקר מאוד. הייעוד שלנו הוא שנצליח לשנות בקלות יחסית את חלוקת הדירה. הדירה צריכה להיות גמישה לא רק במעמד הקנייה, אלא במבחן הזמן".

דירה מרווחת בעלת ארבעה חדרים (צילום: יח"צ) (צילום: יח
דירה מרווחת בעלת ארבעה חדרים(צילום: יח"צ)
האתגר הגדול של שוק הדיור הוא יצירת התמקצעות ובנייה מדויקות על פי הביקושים המגוונים של המשפחות השונות. לפעמים, גם במהלך תכנון ובנייה של פרויקט מגורים, דרישות הקהל עשויות להוליד שינויים מבניים.

"המציאות הרבה יותר מקורית מכל התיאוריות שלמדנו", מציין שנהב. "באפריקה ישראל מגורים סיגלנו לעצמנו את יכולת ההקשבה ללקוחות. אנחנו שואלים את הלקוח מה יענה על הדרישות שלו, ואם תוך כדי פרויקט גיליתי טיפוס של דירה שיש בו צורך, כבר בבניין הבא נוציא אותו אל הפועל. הגענו למצב של התמקצעות שמאפשרת לנו לתכנן עשרה, 15 טיפוסי דירות שונים באותו פרויקט. החל מדירות של שני חדרים עד לדירות של שבעה חדרים, מדירות קטנות המיועדות למשקיעים ועד דירות מפנקות שהן וילות בשחקים".

 

בשיתוף אפריקה מגורים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
צילום: גלעד מורג
"משפחה חד־הורית תרצה לרוב לגור במרכז העיר", עו"ד אירית רוזנבלום
צילום: גלעד מורג
מומלצים