שתף קטע נבחר
צילום: Gettyimages

חן, החלל מהשיר "פרי גנך" שילדים נקראו על שמו

סגן חן ברוד היה בן 22 כשנפל בגבול לבנון. חבר ילדותו יוני רועה כתב את השיר המוכר ששרו אביבה אבידן ואלי לוזון, ואמו מספרת שלפחות 10 אנשים קרויים חן על שמו. "שאלו אם אני מוכנה ומסכימה, זה היה כל כך מרגש". אחת מהם היום חיילת: "ממשיכה את הדרך שלו"

 

"אחרי שהוא קיבל את דרגות הקצונה והגיע הביתה, הוא שאל אותי 'אמא, אם אני אצטרך שאחד החיילים יבוא לכאן כדי שאדבר איתו?'", נזכרת עליזה חן-פפו (78), אמו של חן ברוד ז"ל. "אמרתי - ברצון רב, הבית פתוח, להיפך, אשמח מאוד אם יבואו הביתה. אבל לא הספיקו אפילו לבוא, לצערנו הרב".

 

סגן חן ברוד נפל ב-24 באוקטובר 1985 במהלך פעילות מבצעית בגבול לבנון. כוח גבעתי בפיקודו זיהה תנועה חשודה באזור הכפר רג'ר, וחן ניסה לירות פצצת תאורה, אך מעצור גרם לה לפגוע בו והוא נהרג במקום.

שי פישל, בתו חן ועליזה. "כמו שהוא היה נוכח במנהיגות שלו כשהוא היה בחיים, פתאום כשהוא נהרג זה כבה" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
שי פישל, בתו חן ועליזה. "כמו שהוא היה נוכח במנהיגות שלו כשהוא היה בחיים, פתאום כשהוא נהרג זה כבה"(צילום: עידו ארז)


"הוא לא עשה חשבון לאף אחד, והיה אומר את על מה שהיה לו על הלב, הוא היה טבעי". עליזה נזכרת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"הוא לא עשה חשבון לאף אחד, והיה אומר את על מה שהיה לו על הלב, הוא היה טבעי". עליזה נזכרת(צילום: עידו ארז)

חן, יליד ערד, היה בן 22 במותו. זמן קצר לאחר לידתו התגרשו הוריו, ועליזה עברה להתגורר בנתניה יחד עם חן ועם אחותו הבכורה אורלי. "חן היה ילד עם המון שמחת חיים. הוא תמיד צחק ואהב לשיר, למרות שזייף בטירוף", צוחקת עליזה. "הוא לא עשה חשבון לאף אחד, והיה אומר את על מה שהיה לו על הלב, הוא היה טבעי. אני חושבת שבגלל זה האישיות שלו הייתה כל כך חזקה, אנשים אהבו אותו והתחברו אליו כמו אל מגנט. הוא היה דמות שאי אפשר היה לשכוח, הוא היה באמת אהוד מאוד בחברה. וזהו, היה, הוא היה. שתי מילים איומות וקשות".

 

בגיל 18 התגייס חן לחטיבת גולני, ולאחר שעבר בהצלחה קורס מ"כים וצבר ניסיון כמפקד יצא לקורס קצינים. לאחר כניסתו לקבע, עבר לשרת כמ"מ בחטיבת גבעתי החדשה. "חן היה גוש של כריזמה. בזמן אפסי הוא נהיה מנהיג של כולם, ולא מכוח דרגות – פשוט מנהיגות פנימית סוחפת ומתפרצת. המשפט 'ממני תראו וכן תעשו' היה דרך חייו. הוא עשה משהו, וכולם עשו איתו – אפילו לא אחריו, יחד איתו", מספר שי פישל (51), ששירת תחת פיקודו של חן. "נפילתו השאירה חלל מאוד גדול. כמו שהוא היה נוכח במנהיגות שלו כשהוא היה בחיים, פתאום כשהוא נהרג זה כבה. זו אחת הסיבות שהיה חשוב לכולנו להנציח אותו, לזכור אותו ולשמר את הדרך שלו".

 

כמה ממכריו של חן בחרו לעשות זאת באמצעות קריאה לבניהם ובנותיהם על שמו. עליזה מספרת שלפחות עשרה ילדים נקראו על שמו, ולאחרונה נודע לה כי ייתכן שמספרם אף עומד על 12. "אלה מתנות נפלאות. רוב החברים שנתנו את השמות התקשרו ושאלו אם אני מוכנה ומסכימה, זה היה עבורי דבר כל כך מרגש. לכל אירוע כזה אורלי ואני הוזמנו ונסענו בשמחה", מוסיפה עליזה.

"מאוד חשוב שאני יכולה להמשיך את המורשת שלו, אני וכל החנים האחרים" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"מאוד חשוב שאני יכולה להמשיך את המורשת שלו, אני וכל החנים האחרים"(צילום: עידו ארז)

"חן היה גוש של כריזמה. בזמן אפסי הוא נהיה מנהיג של כולם, ולא מכוח דרגות" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"חן היה גוש של כריזמה. בזמן אפסי הוא נהיה מנהיג של כולם, ולא מכוח דרגות"(צילום: עידו ארז)

התגייס לגולני, עבר לגבעתי (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
התגייס לגולני, עבר לגבעתי(צילום: עידו ארז)

"היה חשוב לי לזכור אותו ואת אורו לאורך שנים, וזאת גם הסיבה שאני קראתי לחן שלי חן", מוסיף שי. "ואני מאוד שמח שבהרבה דברים חן שלי אכן מזכירה לי אותו ביומיום, עם המון חן". טוראית חן פישל (19), בתו של שי, משרתת כיום כחיילת בחטיבת דובר צה"ל. "שמעתי עליו הרבה סיפורים, גם מאבא, גם מעליזה, וגם באזכרות שאליהן הייתי מגיעה כל שנה", היא מספרת.

 

"אני מרגישה קרובה בגלל שאני קרויה על שמו, וזה עושה לי מאוד טוב. אני מקווה שגם לעליזה", חן אומרת בחיוך. "אני חושבת שזה מאוד חשוב שאני יכולה להמשיך את המורשת שלו, אני וכל החנים האחרים. אמנם לא הכרתי אותו, אבל אני מאוד מתחברת לדברים שהוא עשה, ואני כן מרגישה שאני ממשיכה את הדרך שלו, למרות שאנחנו בתפקידים שונים לגמרי".

 

מחווה מיוחדת נוספת שלה זכתה עליזה הייתה השיר "פרי גנך", שחיבר המלחין והפזמונאי יוני רועה, שהיה חבר ילדות של חן. רועה כתב את השיר כמה שנים לאחר נפילתו של חן, בעקבות מפגש מקרי עם עליזה. הוא סיפר בראיונות כי לא זיהה אותה בהתחלה, מאחר ששיערה האפיר, וכי המבט בעיניה שיקף את העצב העמוק שהיא חשה. לעליזה הוא סיפר על כך רק כעבור כמה שנים. "אני זוכרת שנעתקו המילים בפי ואמרתי 'ריבון העולמים, זה שיר שאני שומעת כבר שלוש שנים ואני לא יודעת בכלל שזה שיר שנכתב עליי'", מספרת עליזה בהתרגשות.

אלי לוזון ועליזה. "זה שיר שאני שומעת כבר שלוש שנים ואני לא יודעת בכלל שזה שיר שנכתב עליי' (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
אלי לוזון ועליזה. "זה שיר שאני שומעת כבר שלוש שנים ואני לא יודעת בכלל שזה שיר שנכתב עליי'(צילום: גיל נחושתן)
  

הביקור באנדרטה ליד רג'ר (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הביקור באנדרטה ליד רג'ר(צילום: דובר צה"ל)
 

בנקודה שבה נפל חן החליטו חבריו לפלוגה להקים אנדרטה לזכרו, אולם לאחר יציאת צה"ל מלבנון בשנת 2000 כבר לא ניתן היה להגיע למקום. "לימים למדנו שצמחה הרבה צמחייה במקום והאנדרטה נעלמה בסבך", מספר שי. "לפני שנה, אולי קצת פחות, קיבלה עליזה שיחת טלפון מדהימה מקצין צנחנים, רועי פרידברג, שהיה עם החיילים שלו בשטח. הם זיהו משהו מוזר בתוך הסבך, נכנסו בין השיחים ואיתרו את האנדרטה".

 

חיילי הצנחנים החליטו להקדיש את זמנם הפנוי לשיפוץ האנדרטה והזמינו את עליזה ומשפחתה לבקר בה. "היה אירוע מאוד מרגש. הגענו לנקודה שבה הוא נפל אחרי הרבה מאוד שנים שלא ניתן היה לבקר שם", מוסיף שי. "בעיניי, גם כקצין, זה היה מפגש ערכים מדהים – בין חן שנפל בנקודה הזו והיה קצין מאוד ערכי, לבין הפעולה הזו של רועי והחיילים שלו. בעיניי הוא היה לחיילים שלו מורה ומדריך ברגע הזה, והראה להם כמה חשוב להנציח ולזכור, גם אם זה קצין שהם לא מכירים, בכלל מחטיבה אחרת. שווה להצדיע להם על מה שהם עשו".

 

ריכוז והפקה: איילה גושן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
אלי לוזן, ששר את "פרי גנך", עם עליזה אמו של חן ז"ל
צילום: גיל נחושתן
מומלצים