שתף קטע נבחר

סערת "שוברים שתיקה": נתניהו ביטל את הפגישה עם שר החוץ הגרמני

שר החוץ הגרמני זיגמר גבריאל לא נענה לאולטימטום שהציב בפניו נתניהו - אל תיפגש עם נציגי "שוברים שתיקה" ו"בצלם" - ורה"מ החליט לא להיוועד עמו. ב"דר שפיגל" הגרמני כינו זאת "השפלה דיפלומטית". נתניהו: "לא אפגש עם דיפלומטים שנפגשים עם ארגונים שמכפישים את חיילי צה"ל". הנשיא ריבלין אירח במשכנו את השר גבריאל: "מצפים לדון בדרכים לפתח ולהרחיב את שיתוף הפעולה"

 

שר החוץ הגרמני גבריאל ובנימין נתניהו (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
שר החוץ הגרמני גבריאל ובנימין נתניהו(צילום: AFP, AP)

שר החוץ הגרמני התעקש להיפגש עם נציגי "שוברים שתיקה" ו"בצלם" - וראש הממשלה החליט לא לפגוש איתו. דוברו של בנימין נתניהו, דייויד קיז, אישר אחר הצהריים (ג') את הפרסום ב"בילד" על ביטול הפגישה עם שר החוץ הגרמני זיגמר גבריאל, משום שהאחרון לא נענה לאולטימטום שהציב ראש הממשלה בפניו. לפי סוכנות הגרמנית DPA, גבריאל מסר כי נתניהו ביטל את הפגישה עמו בדקה ה-90. ב"דר שפיגל" הגרמני כינו את ביטול הפגישה "השפלה דיפלומטית". במקביל, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אירח היום את השר הגרמני ואמר לו: "במהלך ביקורך אנו מצפים לדון בדרכים לפתח ולהרחיב את שיתוף הפעולה שלנו בכל התחומים".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "מדיניות ראש הממשלה נתניהו היא לא להיפגש עם דיפלומטים שמבקרים בישראל ונפגשים עם ארגונים שמכפישים את חיילי צה"ל ומבקשים להעמיד אותם לדין כפושעי מלחמה. אותם דיפלומטים לא יעלו על דעתם להיפגש בארצות הברית או בבריטניה עם נציגי ארגונים, שקוראים להעמיד לדין חיילים אמריקנים או בריטים. צבא ההגנה לישראל וחייליו הם הבסיס לקיומנו. היחסים עם גרמניה חשובים מאוד לישראל והם יימשכו".

 

"פגישות עם ארגונים שמתנגדים לפעולות של ישראל זה דבר נורמלי לחלוטין", הגיב הבוקר גבריאל לאולטימטום של נתניהו. גבריאל, המכהן גם כסגן הקנצלרית, מבקר בימים אלה לראשונה בישראל, ואחר הצהריים נועד גם ברמאללה עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה.

 

בראיון לרשת הטלוויזיה הגרמנית ZDF אמר כי זה יהיה מצער מאוד אם נתניהו יבטל את הפגישה. "זה יהיה בלתי נתפס אם היו מבוטלות פגישות עם נתניהו אם הוא היה נפגש עם מבקרי הממשל בגרמניה", הוסיף. "עם זאת, גם אם הפגישה עם נתניהו תבוטל, זו לא תהיה קטסטרופה והדבר לא ישנה את היחס שלי כלפי ישראל". גבריאל הוסיף בראיון גם כי "אי אפשר לקבל תמונה מלאה ומקיפה של מצב מדינה, לא משנה היכן בעולם, אם נפגשים רק פקידי ממשל". 

גבריאל עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, היום (צילום: AP) (צילום: AP)
גבריאל עם ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה, היום(צילום: AP)

 

 

כשנודע אתמול לנתניהו על הפגישות המתוכננות של גבריאל עם נציגי ארגוני השמאל, העבירה לשכתו הודעה למשלחת הגרמנית, שלפיה מדובר בהתנהלות מתריסה. בניסיון לתת לגרמנים סולם לרדת ממנו, הבהירה לשכת נתניהו לגבריאל שלא תתנגד אם נציג זוטר מטעמו ייפגש עם נציגי הארגונים.

 

גבריאל, ממנהיגי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה, מחזיק בדעות תקיפות כלפי ישראל בנוגע לסכסוך עם הפלסטינים. בעבר האשים את ישראל ביישום משטר אפרטהייד בחברון, וגם עורר זעם בירושלים כשנסע לטהרן מיד לאחר החתימה על הסכם הגרעין עם איראן.

 

האולטימטום של נתניהו מגיע בתקופה לא יציבה ביחסי ישראל–גרמניה: לאחרונה ביטלו הגרמנים מפגש בין-ממשלתי שנקבע לחודש הבא במחאה על קידום חוק ההסדרה.

הנשיא ריבלין והשר הגרמני גבריאל (צילום: מארק ניימן לע"מ) (צילום: מארק ניימן לע
הנשיא ריבלין והשר הגרמני גבריאל(צילום: מארק ניימן לע"מ)

נשיא המדינה ריבלין אירח כאמור את השר הגרמני במשכנו בירושלים. "אדוני השר גבריאל, ברוך הבא לישראל. כמנהיג שהוא גם מורה, אתה מכיר את החשיבות של הבנת ההיסטוריה", אמר הנשיא. "לישראל וגרמניה מעולם לא הייתה מערכת יחסים פשוטה, ולעולם לא תהיה. אולם בשנים האחרונות, מערכת היחסים בינינו הפכה לחיובית ועמוקה ביותר. עברנו דרך ארוכה יחד, מהיסטוריה כואבת לאחריות משותפת ושותפות קרובה. ראינו זאת רק אתמול, עם ביקורו של הנשיא לשעבר גאוק, יחד עם נוכחותך היום והגעתו הקרובה של נשיאך, זהו סימן חזק לשותפות הזו.

 

ריבלין אמר עוד כי "במהלך ביקורך אנו מצפים לדון בדרכים לפתח ולהרחיב את שיתוף הפעולה שלנו בכל התחומים, בביטחון, לוחמה בטרור, טכנולוגיה, אקדמיה ומדעים, חדשנות ומסחר. ישראל מצפה גם להרחבת שיתוף הפעולה בנושא שקרוב מאוד לליבך, השר גבריאל: אנרגיה ירוקה ומתחדשת. אנו מאמינים שידע ישראלי וחדשנות יכולים להוות שחקן מפתח אמיתי באזור זה".

 

הנשיא התייחס גם לשיח סביב ביקור השר הגרמני והדגיש כי כמדינה דמוקרטית, ישראל מורגלת בביקורת הנמתחת על התנהלותה מפעם לפעם אך הוסיף כי גם ביקורת דורשת זיקה למציאות. "הצבא שלנו הוא הצבא המוסרי בעולם", אמר הנשיא לשר החוץ בפגישתם. "זהו צבא המורכב מהילדים של כולנו, אנחנו יודעים לעשות כל מה שנדרש על מנת לשמור על הצבא שלנו כמוסרי בעולם וכך נמשיך". הנשיא אמר עוד כי "אנחנו יודעים היטב מהי החשיבות של שמירה על חיי אדם, גם כאשר מדובר באזרחי מדינת אויב, וכך אנו מושיטים יד, מסייעים ככל יכולתנו לניצולי הזוועות המתרחשות פה ממש מעבר לגדר גם כאשר מדינות אחרות בעולם, המקדשות את המוסר בקול לא פעם, לא נוקפות אצבע".

 

שר החוץ הגרמני הודה לנשיא על קבלת הפנים ואמר כי "הזכות לפגוש אותך אדוני הנשיא מהווה כבוד גדול עבורנו. אנחנו כאן כדי להקשיב ולא רק על מנת לדבר. להקשיב לתפישתך, במיוחד באשר ליחסים המיוחדים בין ישראל וגרמניה וכמובן באשר למתרחש באזור. הגענו לישראל אתמול, ביום הזיכרון לשואה - תזכורת נוספת ליחסים המיוחדים בין המדינות ולאחריות המיוחדת שלנו לא רק היום אלא גם בעתיד - לביטחון ישראל, לתמיכה במדינה שהיא מדינתם של מי ששרדו את השואה. עבורנו כחברה, חשוב מאוד לזכור גם את התמיכה המיוחדת שלנו בקהילה היהודית. אנחנו מחויבים לידידות בין המדינות, לשותפות וליחסים המיוחדים בנינו ודבר לא ישנה זאת".

 

מורן אזולאי וליעד אוסמו השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, AP
נתניהו וגבריאל
צילום: AFP, AP
מומלצים