שתף קטע נבחר

מטה קסמים: לטייל במועצה האזורית מטה יהודה

עונת האביב היא זמן אידיאלי לביקור במועצה האזורית מטה יהודה השוכנת בלב הירוק של ישראל. יחד עם מסלולי טיולים לתל שוכה ולשמורת המסרק, תוכלו ליהנות מארוחות ביתיות אותנטיות אצל מיטב הבשלניות המקומיות, לטעום יין ביקבים הפזורים לאורך "דרך היין" ולבקר בגלריות ובבתי אמנים הפתוחים לקהל. החודש מתקיים גם פסטיבל האוכל הכפרי במקום

ברחבי המועצה האזורית מטה יהודה, השוכנת בלב הירוק של ישראל, נמצאים עשרות מסלולי טיולים המתאימים הן להליכה רגלית והן לרכיבת אופניים, ומשלבים בין נוף וטבע לאירוח ביתי אצל הבשלניות המקומיות, ביקור ביקבים, וסיור בבתי האמנים ובגלריות שבאזור.

בואו ליהנות במטה יהודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בואו ליהנות במטה יהודה(צילום: shutterstock)

מתוך מבחר המסלולים הקיימים בחרנו להציע את תל שוכה-גבעת התורמוסים ושמורת המסרק, המתאימים במיוחד לטיול בעונת האביב. בנוסף אנחנו מזמינים את הקוראים ללגום ממבחר יינות האזור ולטעום ממטעמי המטבחים המקומיים. הסירים כבר מתחממים לקראת פסטיבל האוכל הכפרי.

 

תל שוכה - גבעת התורמוסים

איך מגיעים? נוסעים ככביש 38 משער הגיא לכיוון בית ג'וברין עד צומת האלה. פונים מזרחה לכביש 375 וממשיכים בנסיעה כ-2.5 ק"מ עד לפניה הראשונה ימינה לשביל עפר שיוביל אתכם לרחבת חניה.

 

סיפור מסלול: מטפסים רגלית במסלול עד לראש התל שגובהו מגיע ל-347 מטרים מעל גובה פני הים. בדרך נבחין בשרידים קדומים הפזורים במקום - מפולות בתים, רצפות פסיפס, מתקנים חקלאיים, מערות ובורות, כולם נמצאים כאן מתקופות שונות של העיר שוכה הקדומה. בעונת האביב פורחים באזור צמחי תורמוס רבים, מה שהעניק לה את השם "גבעת התורמוסים".

 

שוכה מוזכרת כאחת הערים שנכבשו על ידי יהושע בן נון וביניהן גם עדולם, עזקה, ירמות ושעריים - שנחשפה בשנים האחרונות בחירבת קיאפה הסמוכה. המקום נזכר גם בהקשר של קרב דוד וגוליית.

 

האתר מתאים לקבוצות, משפחות וזוגות. אורך המסלול כקילומטר (מעגלי) וזמן הסיור כחצי שעה עד שלוש שעות. יש להצטייד בנעלי הליכה, כובע, מים וקרם הגנה. הכניסה ללא תשלום.

 

סמוך לאתר ניתן למצוא את מסעדת קפה לי-און בישוב שריגים-ליאון הסמוך. בתוך הנוף היפהפה תמצאו שלל יקבים משובחים כגון יקב עגור, יקבי עמק האלה (בנתיב הל"ה) ויקב יפו שבישוב נווה מיכאל. בנוסף להם נמצאים באזור גם יקב צפרירים, יקב שריגים, יקב הנס שטרנבך ויקב ספרה.

באזור ניתן לבקר במבחר גלריות ובבתי אמנים הפתוחים לקהל הרחב, ביניהם הסטודיו לקרמיקה של יעל ראובני והסטודיו לפיסול של משה כץ בישוב גבעת ישעיהו, הגלריה של סבא והסטודיו לפיסול בעץ של ארהל'ה במושב צפרירים, הסנדלרייה האמנותית של ענת ושטפן וסדנת התכשיטים הרכים של הגר בישוב שריגים ליאון, סטודיו לניפוח זכוכית במושב אביעזר, ועוד רבים וטובים. מומלץ לתאם מראש את זמן הביקור.

 

שמורת "המסרק"

השמורה נקראת על שמם של עצי אורן ירושלים הצומחים בפסגת הרכס, ומזכירים מרחוק צורה של מסרק שיער.

 

איך מגיעים? כותבים ב-waze "בית מאיר". לפני הכניסה למושב פונים ימינה על פי השילוט לשמורת המסרק. לבאים מהמרכז נוסעים על כביש מס' 1 תל-אביב ירושלים, בצומת שואבה פונים ימינה וממשיכים בנסיעה דרומה, חולפים על פני היישוב שורש ונוסעים לכיוון המושב בית מאיר. לפני הכניסה למושב פונים ימינה עם השילוט ל"שמורת המסרק". כעבור כ-500 מ' מגיעים לחנייה מסודרת שנמצאת ממש לרגלי השמורה.

 

סיפור מסלול: את מסלול ההליכה מתחילים בשביל ברור ומשולט לכיוון שמורת המסרק שידוע כ"משלט 17". קיימים מספר שבילים מעגליים העוברים בין עצי החורש ומגיעים אל קרחת יער שבה ניצב מיבנה עתיק. לאורך המסלול יש נקודות תצפית משולטות וספסלים למנוחה.

 

משלט 17 הוא אחד מפסגות הרכסים שסומנו במספרים עוקבים על ידי לוחמי הפלמ"ח, ושימשו אותם במהלך הקרבות העזים במלחמת העצמאות, בניסיון לתפוס את הרכסים השולטים על הדרך לירושלים שעברה בסמוך.

 

האתר מתאים למשפחות, לזוגות, לקבוצות, לתלמידים ולחובבי טבע והיסטוריה. אורך המסלול כ-1 ק"מ והוא נמשך כשעה. יש להצטייד בנעלי הליכה, כובע, מים וקרם הגנה.

סמוך לאתר ניתן למצוא את מסעדת "מוזה בהר" השוכנת בישוב שורש ומספר יקבים, בהם יקב קסטל ביד השמונה, יקב פלם בצומת אשתאול, יקב צובה ויקב מצודה בגבעת יערים. ניתן לבקר גם ביקב יהודה בשורש (לא כשר). באזור יש בתי מלון, צימרים ובתי אמנים הפתוחים לקהל, ביניהם "מעשה בעץ" של אורי ואסנת יעלון וסטודיו "ארמוזה" לקרמיקה ותכשיטים בנווה אילן, המחסן של סבא בבית מאיר, "סיפורים באריחים" של דפנה מעוז בשורש, ועוד.

 

נכנס יין

בתחילת השנה זכו ארבעה יקבים ישראלים לציונים מעולים בדירוג של "Wine Spectator" , מגזין היין הנחשב בעולם. שניים מהם, "קסטל" ו"צרעה", תוכלו למצוא ב"דרך היין" שבמועצה האזורית מטה יהודה.

 (צילום: אז אטיאס) (צילום: אז אטיאס)

הזכייה הזאת לא הפתיעה את המומחים. עשרות היקבים במטה יהודה הפכו לא מכבר לשם דבר בתעשיית היין הישראלית. מלבד השניים שהוזכרו ניתן לציין את "פלם", "סוסון ים", "האלה", "עגור" ו"קטלב" – רשימה חלקית שכל חובב יין בוודאי מכיר היטב. היקבים הם חלק בלתי נפרד מהמקום ומההיסטוריה שלו, ומלבד היינות שהם מייצרים הם הפכו למקור פרנסה ועוגן תיירותי עבור האזור כולו.

 

את החזון ליצור דרך יין ואזור יין בלב הירוק של ישראל מובילה מחלקת התיירות של המועצה האזורית מטה יהודה יחד עם חקלאי ויינני האזור. היום "דרך היין" של יקבי מטה יהודה היא מפעל משגשג ופורח הנחשב כפרויקט הדגל של האזור. ברחבי חבל הארץ המרהיב הזה תמצאו לא פחות מ-40 (!) יקבים מזנים שונים ומגוונים: יקבים גדולים, יקבי בוטיק, יקבים משפחתיים, יקבי קונספט ועוד. כדאי ורצוי לתאם הגעה מראש.

 

קדימה אוכל

מחלקת התיירות של המועצה האזורית מטה יהודה מקיימת מזה 16 שנים את פסטיבל האוכל הכפרי, שכבר הפך למותג בקרב חובבי הקולינריה בישראל. ייחודו של פסטיבל זה בכך שהוא מתרחש במקביל בעשרות אתרים וישובים באזור, ומאפשר ליהנות מחוויות גסטרונומיות שונות ומגוונות - אוכל אתני בבתים, גבינות משובחות, תבשילים עשויים מצמחים שלוקטו באזור, סדנאות, שוקולדים בעבודת יד ואפיית עוגות בקונדיטוריות בוטיק, וכל אלה מול נופים ירוקים ופארקים פורחים. ליבו של הפסטיבל הוא חוויית אירוח יוצאת דופן בביתם של הבשלנים המקומיים, שפותחים את ביתם וליבם ומגישים מאכלים ששימרו את הטעמים והמתכונים המסורתיים לפי שיטות הבישול הייחודיות למשפחה ולעדה. האורחים יושבים בבית המשפחה המארחת, מקשיבים לסיפוריהם ויוצרים קשר מרגש המתובל בטעמים שאין למצוא בשום מקום אחר. במטבח הסמוך מבעבעים על הכיריים סירים מעלי ניחוחות, שבהם מתבשל המיטב שבמטבחים הביתיים - המטבח הכורדי, המרוקאי, התימני, הקוצ'יני, הבולגרי, הערבי ועוד.

בואו לאכול (צילום: תיירות מטה יהודה)
בואו לאכול(צילום: תיירות מטה יהודה)

השנה יתקיים הפסטיבל במהלך חודש מאי, אבל עוד קודם לכן (ולאורך כל השנה, בתיאום מראש) ניתן ליהנות ממטעמי האזור, בעיקר בסופי השבוע. מומלץ במיוחד לטעום מהמקלובה ב"בית של סלווה" בעין נקובא, לאכול קוסקוס מרוקאי אצל זוהרה במושב לוזית, קובה חמוסטה בביתה של לילי עזיז במושב זכריה, עלי גפן ממולאים אצל אסנת במושב עגור, ולקנח במאפים מתוקים מכל הבא ליד במסעדת "אמא" בישוב צור הדסה.

 

מידע נרחב על יקבים, הסעדות, אמנים, לינות  ואטרקציות נוספות ניתן למצוא באתר התיירות של מטה יהודה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בואו למטה יהדוה
צילום: shutterstock
מומלצים