שתף קטע נבחר

סלינגר לא הגיעה לדיון בכנסת על ההקלות לחברות הביטוח - ח"כים זעמו

ועדת הכספים דנה בפרק הזמן שיקבלו חברות הביטוח לצורך הסתגלות לתקנות שדורשות מהן לרתק יותר הון כדי לעמוד בהתחייבויות למבוטחים. רוב חברי הוועדה תומכים בעמדת מגדל, שדוחפת לתקופת הסתגלות ארוכה מזו שהמפקחת דורשת

ועדת הכספים דנה היום (ב') בנושא הוראות סולבנסי 2. לפי הוראות אלו, החישוב שקובע כמה כסף צריכה כל חברת ביטוח לשים בצד כדי להבטיח שהיא תוכל לשלם למבוטחים את כל הכסף שהן חייבות להם, ייעשה לפי תמהיל סיכונים ועל בסיס תרחישי קיצון ולא ביחס לגודלה של החברה כפי שנעשה עד כה. התקנות צפויות להשפיע לרעה על יחס הלימות ההון של החברות וכתוצאה מכך היכולת שלהן לחלק דיבידנד תיפגע.

 

המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, לא הגיעה היום לדיון בוועדת הכספים - ועוררה את זעמם של חברי הכנסת. מניות חברות הביטוח בבורסת תל אביב עלו אתמול - וממשיכות לעלות גם היום - ככל הנראה בשל העובדה שמרבית חברי ועדת הכספים תומכים במתן הקלות לחברות הביטוח בהחלת הוראות סולבנסי 2.

דורית סלינגר (צילום: גלעד קוולרצ'יק) (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
דורית סלינגר(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
 

סלינגר דורשת שלחברות הביטוח יינתנו 6 שנים (שיגיעו לתומן ב־2021) כדי להסתגל לשינוי וליישם את התקנות. לעומת זאת שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל - חברת הביטוח שצפויה לספוג את הנזק הגדול ביותר מהתקנות בשל תיק ביטוח החיים הגדול שלה - דורש שתקופת ההסתגלות תוארך ל־16 שנים, כפי שנהוג באירופה.

 

יישום התקנות דורש את אישור ועדת הכספים ואליהו פועל לגייס ח"כים לטובתו, תוך שמגדל טוענת כי יישום התקנות במועד שבו דורשת הפקחת יגרור עימו העלאת מחירים.

 

ח"כ יצחק וקנין מש"ס הודיע כי אינו מוכן לקבל את העובדה שסלינגר לא הגיעה. ח"כית זהבה גלאון ממרצ אמרה: "כרגע עשינו דיון ששר האוצר לא בא אליו. מה ההשתלחות הזו במפקחת? השתגעתם?". וקנין: "היא ישבה איתי שעתיים והסבירה לי את העמדה שלה ולכלכה על כל מיני חברי כנסת. איפה היא? איך היא לא באה?".

 

יו"ר ועדת הכספים משה גפני החליט לקיים את הדיון כרגיל. לדבריו, "סלינגר היתה צריכה להיות כאן אבל היא לא הגיעה; אם הוועדה תקבל החלטה ששונה מההחלטה של הממונה, אז זו תהיה ההחלטה שקובעת".

 

חברי הוועדה מטעם הקואליציה, בראשות הח"כים מהליכוד דוד ביטן ומיקי זוהר, דוחפים למתן תקופת הסתגלות של 10-8 שנים לחברות הביטוח. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" גם הח"כים משה גפני (יהדות התורה), נאווה בוקר (הליכוד), אורן חזן (הליכוד), עודד פורר (ישראל ביתנו) ואחרים תומכים באליהו. חלקם אף התבטאו בחריפות נגד הצעדים של סלינגר.

 

ח"כ פורר דרש מהמפקחת להציג דו"ח שמנתח את הסיכונים שגלומים בהוראות וביטן אמר כי "לא שמעתי עדיין את סלינגר, אבל על פניו נראה לי שהיא לא צודקת. היא היתה צריכה לנהל את הנושא בצורה טובה יותר. יש משהו במבנה האישיות שלה שגורם לה לה לחשוב שהיא יותר חכמה מכולם, אבל בתפקיד ציבורי צריך לשמוע גם דעות נוספות. ננסה לשכנע אותה להגיע לפשרה. אם סלינגר ומגדל לא יסכימו, נקבל אנחנו את ההחלטה". הח"כים מיקי לוי וזהבה גלאון תומכים בעמדת סלינגר.

 

עם זאת, פשרה של תקופת הסתגלות של 8-10 שנים להחלת ההוראות, לאו דווקא תאפשר לאליהו למשוך דיבידנד ממגדל - שלו הוא זקוק כדי לפרוע את חובותיו לבנקים. הדבר כרוך בהסכמתה של סלינגר, משום שמגדל לא הגיעה עדיין ליעדי הלימות ההון הסופיים שהמפקחת קבעה לה - אלא רק ליעדי הביניים.

 

בהקשר זה אמר אתמול חבר ועדת הכספים, ח"כ מנואל טרכרטנברג (המחנה הציוני), כי יש לשקול להעניק למגדל תקופת הסתגלות ארוכה מזו שסלינגר דורשת בשל מבנה התיק הביטוחי של החברה, אולם יש לאסור על אליהו למשוך דיבידנדים בתקופה הזו. "לא לגיטימי לבקש יותר זמן כדי שבתקופה הזו החברה תוכל לחלק דיבידנדים. אם מגדל תתחייב לא לחלק דיבידנדים, על המפקחת לשקול להתחשב בהרכב התיק ולתת למגדל הארכה שתאפשר להם לצבור את ההון הנדרש", אמר טרכטנברג ל"כלכליסט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים