שתף קטע נבחר
 

הסודות הקולינריים של אזור מטה יהודה

יקבים, מחלבות בוטיק, מסעדות ביתיות ויצרני מזון קטנים - את כל אלה תמצאו בשטחה של המועצה האזורית מטה יהודה, לצד פארקים, נופים יפים ואוויר הררי צלול. אז איפה אוכלים שם?

צילום: אלדד מאסטרו

צילום: אלדד מאסטרו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שטחה של מטה יהודה משתרע מירושלים במזרח ועד השפלה במערב. במרכזה עובר כביש ירושלים תל אביב, ובין לבין יש פארקים ויערות לרוב, מהיפים בישראל. המועצה האזורית הזו, שהיא גם הגדולה ביותר בארץ, גובלת בירושלים, מבשרת ציון, קרית יערים, אבו גוש, הר אדר ובית שמש.

 

מעבר לנתונים היבשים הללו מדובר על אזור פורה ביקבים, מחלבות בוטיק, מסעדות ביתיות ויצרני מזון קטנים המעניקים לביקור כאן תחושה שבכל רגע אתם עומדים לגלות סוד קולינרי חדש.

החיים בלבנט, יסמין ומוסא בהרום (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
החיים בלבנט, יסמין ומוסא בהרום(צילום: לין לוי)

כשתגיעו לאזור מטה יהודה - בין אם לטייל ובין אם לאכול - תפגשו מארחים לבביים ונופים יפים, ותוכלו לנשום לריאות אוויר הררי. אם תעצרו לארוחה קלה, תכירו מאפיות שבהן המוצרים נעשים בעבודת יד, ובתי קפה יפהפיים. אם תרצו ארוחה רצינית יותר, תוכלו לבחור אחת מהמסעדות הכפריות שפועלות שם, ותוכלו גם להכיר מטבח ערבי ביתי (שרחוק מאוד מהמסעדות המזרחיות המוכרות), או שתבחרו לאכול באחת מהמסעדות הביתיות - הלכה למעשה - אצל אנשים שמארחים בבתים הפרטיים שלהם. אם אתם נמנים עם אוהבי היין, הרי שמדובר על אזור יין פורה במיוחד עם שפע יקבי בוטיק, בהם תוכלו לסייר ולטעום.

 

בימים אלה מתקיים באזור פסטיבל אוכל, שיימשך עד סוף חודש מאי.

 

 (  )
 

בית קפה פטיסרי - Les jumelles

התאומות מעיין ורותם סוויסה, קונדיטורית ושפית, הקימו מקום טעים במיוחד עם אפיל צרפתי. בבית הקפה היפהפה שפתחו הן מגישות מנות חלביות מעולות, ולכבוד הפסטיבל הן יציעו בימי שישי מנת דואט מיוחדת המורכבת משתי מנות הדגל - אגס בנדיקט המונחות על בריוש מתקתק ועוגת גבינה אפויה בטעם של פעם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

המייסדים 1 בית נקופה, 02-9309991, ראשון-חמישי 8:00-21:00, שישי 8:00-15:30, כשר למהדרין

 

ספארו

בית קפה שבו ענבל יחזקאל סויסה ובן הזוג שלה, דניאל, מגשימים חלום גדול ומגישים אוכל מעולה, פשוט ולא יומרני. בכל המנות אפשר להרגיש את המגע האישי שלה, במיוחד בלזניה המעולה שמוגשת עם כרובית פטריות ובטטה ברוטב שמנת (44 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

לרגל הפסטיבל, ענבל תגיש קציצות ערוק (25 שקלים) לפי מתכון של אמה אותם היא תגיש יחד עם מחמצי טירשי, לימונים כבושים, עמבה ועלי ראשאד ומנת סביח ענקית בתוך לחמנייה אוורירית ומתקתקה (28 שקלים).

 

טל שחר, 052-4344442, 077-2034674, ראשון-חמישי 8:30-22:30, שישי 8:30-15:30, מוצ"ש - 22:30, כשר

 

 (  )

הבית של סלאווה

מסעדה ערבית ביתית שממוקמת בהיכל שמזכיר מסעדות מזרחיות, אבל האוכל שמגישים כאן בני הזוג סאלווה ועוודאללה לא דומה כלל וכלל למה שמצפים לאכול במסעדות מהסוג הזה.  

בני הזוג סאלווה ועוודאללה. אירוח מסוג אחר (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
בני הזוג סאלווה ועוודאללה. אירוח מסוג אחר(צילום: אלדד מאסטרו)

סלאווה היא סוג של מאמא, נעימה אדיבה חייכנית ובשלנית שלא פוגשים כל יום. היא ובעלה ישמחו להגיש לכם קראסים (מאפים) שמנמנים ממולאים בגבינה, בתרד או בעלי זעתר ושישברק במילוי צנוברים ותרד שמוגשים כשהם שוחים במרק חמצמץ של לבנה רכה ויבשה. יחד איתם יגיעו גם תבשילים ביתיים (קרים) מהמטבח הערבי ו-14 סלטים שלא תפגשו בשום מסעדה כמעט. כל האירוח הזה עולה 100 שקלים לאדם.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

אם תרצו לטעום מהמטעמים הבשריים של סלאווה, באפשרותכם להזמין בנפרד גם מנות כמו צוואר כבש ממולא (130 שקלים), כתף כבש ממולא (400 שקלים לכתף במשקל של כ-2 קילוגרם), חצי עוף מסחן (100 שקלים) ופוחארה (120 שקלים) קדרת כבש וירקות.

 

עין נקופה 054-3355353, 054-3373652, שישי בהזמנה מראש לקבוצות של מעל 10 סועדים ובשבתות 12:00-18:00, ללא הצורך בתיאום מראש או בכמות מינימום של סועדים, לא כשר

 

החיים בלבנט

מיזם קולינרי של יסמין ומוסא בהרום - היא ממוצא בריטי שחיה בישראל 13 שנים, מתוכם 11 שנים עוסקת באירוח ביתי - והוא בן הכפר. יחד הם משלבים מסר של סובלנות דתית ותרבותית באוכל ערבי כפרי מסורתי, כזה שתושבי הכפר אוכלים בבית.

יסמין בהרום. דו קיום באמצעות האוכל (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
יסמין בהרום. דו קיום באמצעות האוכל(צילום: אלדד מאסטרו)

השניים מאמינים שהנופים החקלאות ותרבות הסיפור מתחברים ישירות לאוכל, והם מזמינים להתארח בחצר ביתם לארוחה ערבית שהיא חוויה תרבותית מסורתית, הכוללת מרק קובה, ממולאים נדירים בטעמם, סלטים ולקינוח קטאיף אגוזים וקוקוס, ללא הגבלת כמות ובמחיר של 150 שקלים לסועד בוגר ו-75 שקלים לילד. 

 

את הארוחה הזו תוכלו גם לשלב עם סיור אוכל בכפר הפלאחי עין רפא, במהלכו יסמין תעצור איתכם אצל חברותיה המתגוררות בכפר כדי לטעום מאכלים ומשקאות מקומיים, מאפים, גבינות שמייצרת גבנית מקומית, תה בדואי מיוחד ועוד.

 

עין ראפה, 052-8283710, 052-2878951, מדי יום שישי 11:00 ועד שעות הערב, בתיאום מראש בלבד, לא כשר

 

 (  )
 

נורית ואיתי מבשלים הודי - "לאכול כמו ראג'ה בהרי יהודה"

נורית הרץ ואיתי אפרת הם מורים ליוגה שמבשלים אוכל הודי צמחוני-טבעוני אותו תוכלו להכיר בארוחת טעימות מגוונת שמחירה 120 שקלים (35 שקלים לילדים בגילאי 5-10).

 

את הארוחות הם מקיימים במרכז ליוגה, שנפתח גם לקבוצות בהזמנה מראש, ובמהלך הקיץ, אחת לשבוע בימי רביעי, הם פותחים במקום דאבא הודית, ומציעים לקהל הרחב את המאכלים הצמחוניים והטבעוניים שלהם (35 שקלים למנה). בנוסף, הם עורכים במקום סדנאות בישול הודי.

 (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
(צילום: אלדד מאסטרו)

לרגל הפסטיבל, השניים יגישו ארוחה הודית מפוארת שתכלול מנות פתיחה, מאפים, מנות קארי וקינוח (קוקוס לאדו - כדורי קוקוס והל שמזכירים טראפל ו"קונפי" - גלידה הודית על בסיס קשיו). בנוסף, במקום יפעל דוכן טייק אווי עם אוכל רחוב הודי בו תוכלו לטעום ראפ עם תבשיל קארי (מחיר המנות נע בין 20-25 שקלים).

הרץ ואפרת. מבשלים בשבילכם (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
הרץ ואפרת. מבשלים בשבילכם(צילום: אלדד מאסטרו)
 

מושב מטע, 052-8333844, 050-7472775, שישי 12:00-16:00, שבת 12:00-18:00, לא כשר

 

פלאנצ'ה 56

חגיגת בשרים ארגנטינאית פרובנציאלית, שבה יגישו לכם עופות ונקניקיות מהגריל ומהמעשנה. החגיגה הזו תתקיים בחצרם המרווחת של יאשי ודפי, שיארחו אתכם בחיוך רחב. לסיום המתוק יוגשו לכם קינוחים מסורתיים תוצרת בית. מחיר התענוג כולו הוא 140 שקלים לאדם (למנות פתיחה, פיתות ומטבלים, מגוון נקניקיות, עוף מעושן, מבחר ירקות צלויים, סטייק 250 גרם, קינוחים, כוס יין או בירה ושתייה חמה).

 (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
(צילום: אלדד מאסטרו)
 

בית זית, 052-5865590, בשבתות לאורך חודש מאי החל מ-12:00, יש צורך להזמין מקום מראש, לא כשר

 

עדי יוגב

עדי יוגב מכינה בטאבון שלה, שממוקם בחצר המוצלת, פוקאצ'ות מבצק שהופך בידייה למאפים עסיסיים בעלי חריפות בסגנון בומביי, מתיקות של טאג'ין ממרוקו וחמצמצות של קארדי כורדי. לפוקאצ'ות הללו היא מוסיפה ירקות העונה, גבינה מקומית מעושנת, דבש ואזוב ויש גם פיצה לילדים. יש שם גם לימונדה טרייה, קאווה אמרנה ועראק מי זהר.

יוגב בפעולה (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
יוגב בפעולה(צילום: אלדד מאסטרו)
 

צפרירים, 052-5446584, 052-5993340, שבתות של חודש מאי 10:00-17:00, לא כשר

 

  

 (  )
 

מומה

המסעדה המשפחתית הזו, שוכנת במבנה ששימש בעבר כרפת ההיסטורית של קיבוץ קרית ענבים. מדובר, למעשה, במבנה לשימור שהוקם בשנת 1921 ושוחזר לאחר עשרות שנים בהם היה נטוש.

 

"מומה" היה הכינוי המשפחתי של לאה אבושדיד, אשתו של איתמר בן אב"י, בנו של מחייה השפה העברית, אליעזר בן יהודה. המסעדה עצמה מעוצבת תוך שימוש בפריטים מבית משפחת חובב (כן כן, ממשפחתו של גיל חובב), שיזמה את הקמתה לפני כשלוש שנים. אך אל תטעו, לא מדובר במסעדה משפחתית טיפוסית אלא בברסרי מתוקתק, עם ווייב אופנתי ואווירה שיקית מפתיעה.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

התפריט מכיל כמה מנות קטנות ומעניינות כמו חומוס כמהין (32 שקלים), קציצות גבינה נימוחות של סבתא מומה בציפוי פירורי לחם (32 שקלים), מנות ראשונות מוכרות עם טוויסט כמו כרובית אפויה עם גבינת אמנטל ורוטב פרמזן (48 שקלים) והקובנה של מומה (48 שקלים), שמוגשת לצד מטבלים מעולים. בעיקריות תמצאו כאן את כל הקלאסיקות של בראסרי, ובקינוחים את אחת ממנות המלבי העשירות והגדולות ביותר שתטעמו.

 

קרית ענבים, 02-6459727, ראשון 18:00-23:00, שני-שבת 12:00-24:00, לא כשר

 

דרך הגפן

מסעדה שממוקמת בתוך גן ירוק ומרהיב. השולחנות פזורים בין השבילים המתפתלים, וכמות המלצרים במקום לא מאפשרת לשום מחווה של לקוח להישאר ללא התייחסות. המקום שימש בעבר כגן ילדים, והיה נטוש במשך כמה שנים עד להגעתם של שלושה יזמים שהפכו אותו לפינת חמד באחד האזורים היפים בארץ.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

התפריט מציע מנות שיסרבו לצאת לכם מהראש זמן רב אחרי הביקור במקום, ביניהן סלט בית זית (67 שקלים) עם פטריות אספרגוס, עגבניות שרי בבלסמי, גבינת עזים, פקאן מסוכר, שבבי פרמזן ועוד דברים טובים; ניוקי אספרגוס וערמונים (67 שקלים) ופילה לברק בגריל (114 שקלים).

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

בית זית, 02-6502044, ראשון-חמישי 9:00-23:00, שישי 9:00-14:00, כשר

 

מג'דה

במסעדה הזו מובטחת לכם חוויה קולינרית מסוג אחר. בעבר, המקום שימש כביתם של מיכל ברנס ויעקב ברהום ועד היום מקשטים אותו הרהיטים הנדירים שברהום (נגר במקצועו) בנה בעצמו, ותמונות של אמנים ישראלים שמעטרים את הקירות. בחוץ מרפסת אינטימית וקטנה, וסמוך אליה גינה ירוקה ומטופחת. במטבח מכינים בני הזוג את המנות שמוגשות במקום, מנות שמשלבות בין המטבח המרוקאי לבין השפעות מהמטבח הערבי, שהוא מביא מהכפר בו חי כל חייו.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בתפריט תמצאו בין היתר סינייה (60 שקלים), כבד קצוץ (52 שקלים), סלט אנדיב (58 שקלים), תבשיל כתף טלה (120 שקלים) וגם שישברק מעולה (85 שקלים). כדאי גם לנסות את ארוחת הבוקר או את ארוחת הטעימות הזוגית שמחירה 140 שקלים והיא כוללת מנות עונתיות, סלטים יצירתיים, גבינות מיוחדות ועוד.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

כפר עין רפא, 02-5797108, רביעי-חמישי 12:00-22:00, שישי-שבת 9:00-22:00, לא כשר

 

מוזה בהר

מסעדה השוכנת על צלע ההר, ומחלונותיה הפנורמיים משתקף נוף מרהיב. בתפריט הים תיכוני של המקום נגיעות מהמטבח הצרפתי, וכמעט כל אחד ימצא שם מנה לטעמו. בשעות הבוקר מוגשים במקום ארוחות בוקר מפתות כמו "בוקר מוזה" (64 שקלים ליחיד או 108 לזוג) ו"שקשוקה שורש" (59 שקלים). לכבוד הפסטיבל יגישו במסעדה מאפי פילו מיוחדים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

שורש, 02-6246897, ראשון-חמישי 12:00-23:00, שישי 9:00-17:00 (מומלץ להזמין מקום) 

 

 (  )

מלון צובה

במלון הכפרי השוכן מול הנופים של הרי ירושלים, מציעים בראנץ' הכולל מאפים מלוחים אותם אופים בטאבון החדש שבמקום.

 (צילום: הדר גל) (צילום: הדר גל)
(צילום: הדר גל)
 

מלבד מזנוני האוכל המגוונים, הבראנץ׳ כולל גם את האוויר הצלול של ראש ההר וגם את הנופים הנשקפים מהחלונות הפנורמיים. מחיר לסועד בוגר - 95 שקלים, ועבור ילדים בגילאי 4-12 תשלמו 70 שקלים. ישנה אפשרות לשלב את הבראנץ' עם סיור ביקב "צובה" הסמוך ובסדנת טעימות יין בהדרכת יינן היקב פול דאב. מחיר הבראנץ' כולל הסיור - 140 שקלים לאדם.

 

קיבוץ צובה, 02-5347090, כל יום שישי 10:00-14:00, יש להזמין מקום מראש, כשר

 

יקב עמק האלה

לרגל הפסטיבל יציעו ביקב בראנץ' ישראלי של הקייטרינג "שוניניס", שיתקיים בחצר הקסומה של היקב ובמרכז המבקרים שלו. את הבראנץ' תלווה טעימת יינות מהיקב (כוס ראשונה ללא תשלום), ומחירו 79 שקלים לסועד. בנוסף, בערב חג שבועות היקב יהיה פתוח לקהל הרחב לטעימת יינות.

 

נתיב הל"ה, 02-9994885, בימי שישי של חודש מאי 10:00-13:00, יש להזמין מקום מראש, כשר

 

יקב נבות ומבשלת פפו

ביקב ובמבשלה שממוקמים סביב מתחם אירוח יפהפה, מגיש מוטי בוהדנה בראנץ' חלבי עשיר במיוחד בלב הכרם. האירוח כאן כולל יין, בירה וסיידר דובדבנים, פוקאצ'ות מיוחדות, סלטים מיוחדים, גבינות ממחלבת בוטיק וקינוחים ביתיים. מחיר הארוחה 60 שקלים.

 (צילום: אלדד מאסטרו) (צילום: אלדד מאסטרו)
(צילום: אלדד מאסטרו)
 

מושב נבות, 054-5304576, 02-9992291, שישי 9:30-15:30, יש להזמין מקום מראש, כשר

 

 (  )

הלחם של ברוך

במאפיית הלחמים הכפרית הזו מכינים לחמי מחמצת בעבודת יד בשיטות המסורתיות. לאחר שתרכשו אותם, תוכלו גם לנשנש סלסלת לחמים במרפסת שמול הנוף ההררי שיוגשו יחד עם ממרחים. כדאי שלא לוותר על החלות לשבת שמפיצות ריח מגרה.

 

נס הרים, 050-3521555, במהלך חודש מאי בימים חמישי-שישי 9:00-15:00, לאחר מכן בימי רביעי ושישי 9:00-15:00, כשר

 

ברדלי

מאפיית לחמי שעור מיוחדת שבה נאפים לחמים שלא תמצאו על המדפים של המאפייה השכונתית שלכם. מלבד הלחמים, מכין כאן אורן שמואלי גם פיצות, כריכים, גלידות ארטיזן ומשקאות טבעיים. לכבוד הפסטיבל שמואלי יעביר סדנת אפייה מקמחי על אליה יש צורך להירשם מראש.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

שריגים ליאון 050-5753548, שישי 8:30-15:30, שבת 11:00-18:30 ובערב שבועות 8:30-15:30, לא כשר

 

לחמל'ה

מאפייה קטנה שהפכה לאגדה מקומית. כאן תוכלו לנשנש סנדביצ'ים מיוחדים בפיתה (25-35 שקלים) עם טחינה, ירקות קלויים, לימון כבוש וחריף. תוכלו גם לרכוש עוגות שמרים נדירות עם פרג, גבינה או שוקולד וחלות נהדרות שישדרגו כל ארוחת שישי.

 

לרגל הפסטיבל, יצרו כאן "לחם פועלות ענק" שייפרס ויימכר לפי משקל, ובסמוך לשם יפעל דוכן ספרים "תן קח", בו תוכלו לקחת ספרים בתמורה לספרים שתביאו בעצמכם.

 

גבעת ישעיהו (בית שני מימין), 054-2664733, במהלך הפסטיבל מדי יום שישי 8:00-14:00 ולאחר מכן מדי יום שלישי ושישי, כשר

 

 (  )
 

טאפס בר בחצר היקב שורק

יקב שורק מארח את השף ירון אורלב "מרדד אופה ומבשל", בצל עצי הפיקוס. התפריט שיוגש שם יכלול יין מעולה ופוקצ'ות, מבחר גבינות, סלק אפוי עם יוגורט, אגוזים ורוקט, סלט אביב, פרחי כרובית בטאבון, דג נא, פיצה תרד, עראיס ושישברק (25-45 שקלים למנה).

 

נחשון, 08-9450844, 052-6703759, ימי שישי 12 ו-19 למאי 10:30-15:00, כשר

 

יקב קדמא

ביקב קדמא מתקיימים מדי סוף שבוע "אירועי בשר ויין", בהם יוגשו בשרים בסגנון ארגנטינאי וימזגו מיינות היקב. באירועים הללו תוכלו ליהנות מפלטות בשרים שונות (84-129 שקלים), מסלטים (48-53 שקלים) או להזמין כמה מנות קטנות.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

על היינות אחראית לינה סלוצקי, שהקימה את היקב הזה לפני שבע שנים בניסיון לייצר יין בכדי חרס ענקיים בשיטה גיאורגית עתיקה. זהו היקב היחיד בארץ שבו משתמשים בשיטת הייצור הזו, ולינה היא אישה עם הרבה קסם, שמשרה אווירה נעימה ועושה סיורים מרתקים ביקב שבנתה במו ידיה. הארוחות מתקיימות בחצר מוצלת שמשקיפה על נוף יפהפה (אלא מה), ומאוד חשוב להזמין מקום מכיוון שהחצר אינה גדולה מדי.

 

כפר אוריה, 054-9195156, 02-9927894, שישי-שבת 11:00-15:00, לא כשר

 

פסטיבל האוכל של מטה יהודה מתקיים בפעם ה-17 ויימשך עד לתאריך 30 במאי, במהלך 3 סופי שבוע, וחג השבועות יחתום את אירועיו. הנושא המרכזי בפסטיבל השנה הוא הדגן, ולחמים ומאפים של כל העמים והעדות יהיו מרכז האירוח. סיורים קולינריים מודרכים הסובבים סביב הדגן יצאו בכל אחד משלושת ימי שישי של הפסטיבל, ויעניקו למשתתפים הזדמנות ליהנות מהמגוון הקולינרי שמתקיים במטה יהודה, בו משתתפים בשלנים ומארחים ביתיים, מבשלות ויקבים, מעשני בשרים, אופים ושפים.

 

האירוע המרכזי של הפסטיבל יתקיים במתחם "לחמל׳ה" בגבעת ישעיהו ב-29.5, תחת הכותרת "מוציאים לחם מן הארץ". בנוסף לאירוע הזה יתקיימו אירועים קולינריים נוספים עליהם אפשר להתעדכן באתר מועצת מטה יהודה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
איפה אוכלים באזור מטה יהודה
צילום: לין לוי
מומלצים