שתף קטע נבחר

מלנומה גרורתית: הטכנולוגיות החדשות שנלחמות במחלה

מדי שנה, מאובחנים במלנומה למעלה מ-1,300 חולים בישראל. טכנולוגיות חדשות כמו טיפול ביולוגי ואימונותרפיה, מאפשרות לטפל באופן ממוקד במחלה עם מינימום של תופעות לוואי, יותר הצלחות לטווח רחוק ואופטימיות שניתן יהיה לרפא את הסרטן לחלוטין

אלפי אנשים בישראל מאובחנים בסרטן העור מדי שנה. עבורם ועבור המאובחנים העתידיים הקהילה הרפואית נמצאת במאבק מתמיד לשכלל את האמצעים העומדים לרשותם כנגד המחלה.

 

כך למשל, אם בעבר הרפואה התמקדה בטיפול בחולי מלנומה, כיום השיח מתמקד יותר ויותר בריפוי. הציפייה היא כי בתוך 10 שנים הכימותרפיה תתפוס מקום קטן יותר בחיינו לטובת טכנולוגיות חדשניות ויעילות יותר.

  

כימותרפיה. תפנה מקומה לטכנולוגיות מתקדמות יותר (צילום: shutterskock) (צילום: shutterskock)
כימותרפיה. תפנה מקומה לטכנולוגיות מתקדמות יותר(צילום: shutterskock)

 

סוגי סרטן העור

קיימים 4 סוגים עיקריים של סרטן העור:

סרטן תאי בסיס (BCC) וסרטן תאי קשקש (SCC) הנמצאים על הספקטרום מצדו האחד.

 

המחולל העיקרי של גידולים אלה הוא חשיפה לשמש, והם ניתנים לריפוי מלא (כמעט 100 אחוז מהמטופלים) על ידי פרוצדורה כירורגית פשוטה. יותר מ-10,000 איש בישראל מאובחנים מדי שנה כחולים בסוגים אלו של סרטן העור.

 

על הספקטרום השני נמצאים מלנומה וסרטן קרצינומה של תאי מרקל (MCC) - בשתי ממאירויות אלה קיים סיכון להישנות גרורות של המחלה, גם לאחר טיפול כירורגי מיטבי ושלם.

 

ללא טיפול, לחולה המפתח מלנומה גרורתית או MCC גרורתי יש תוחלת חיים קצובה הנמדדת בחודשים. מדי שנה, מאובחנים במלנומה למעלה מ-1,300 חולים. MCC אשר נחשבת למחלה נדירה, מאובחנת בקרב כ-40 אנשים בשנה (בדרגות השונות של המחלה).

 

קראו עוד:

אימונותרפיה: התקווה החדשה של חולי המלנומה

3 סימנים בעור שמרמזים: אולי מדובר בסרטן

פריצת דרך: חוקרים ישראלים מצאו דרך לעצור התפשטות סרטן עור

 

בשנים האחרונות חלה התפתחות עצומה בפיתוח טכנולוגיות חדשניות לטיפול במלנומה ולאחר מכן גם ב-MCC:

 

1. טיפול מכוון מטרה (טיפול ביולוגי)

זהו טיפול שבו התרופה מתבייתת בצורה מדויקת על מטרה ספציפית של הגידול הסרטני. בדרך כלל מדובר במוטציה ייחודית לסוג מסוים של הגידול. במקרה של מלנומה גרורתית מדובר במוטציה המכונה BRAF הקיימת בכמחצית מהחולים.

 

במסגרת הטיפול מכוון המטרה, פותחו תרופות חדשות המתבייתות על מוטציה זו אשר חוסמות אותה ובכך מאפשרות לתא לחזור לפעילות סדורה ונורמלית.

 

אימונותרפיה. תרופות המפעילות את מערכת החיסון נגד המחלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אימונותרפיה. תרופות המפעילות את מערכת החיסון נגד המחלה(צילום: shutterstock)

 

2. אימונותרפיה

טכנולוגיה חדשנית שבמקום לפעול ישירות כנגד הגידול, היא מפעילה את המערכת החיסונית של המטופל בצורה מתוחכמת, כדי שזו תתקוף את התאים הסרטניים. האימונותרפיה המודרנית הראתה יעילות גבוהה למדי במטופלי מלנומה גרורתית, וממנה התפתחה תורה שלמה של טיפול דומה בממאירויות אחרות.

 

התוצאות הטיפוליות החיוביות של האימונותרפיה הן בחלק ניכר מהמקרים ארוכות טווח, ומאפשרות חזרה לאורח חיים סדור ותקין. טכנולוגית האימונותרפיה הראתה יעילות כוללת גם בסרטן העור הקטלני MCC. האימונותרפיה היא אופציה יעילה ביותר גם לסרטן עור מהסוג הזה כשהוא במצב גרורתי.

 

שתי הטכנולוגיות הללו הינן פחות רעילות משמעותית לעומת כימותרפיה סטנדרטית והן כבר מחליפות את הכימותרפיה באינדיקציות רשומות – בחלק מהמקרים של סרטן ריאה, לימפומת הודג'קין, ממאירויות של ראש-צוואר ועוד.

 

הטכנולוגיות החדשות מאפשרות לנו לטפל באופן ממוקד במחלה, עם מינימום של תופעות לוואי, יותר הצלחות לטווח רחוק, ומעל לכל – מקרבים אותנו ליום בו נחדל מלטפל בחולי סרטן ונעבור לרפא אותם לחלוטין.

 

אותן טכנולוגיות מתקדמות צפויות להתרחב בעתיד לכלל סוגי הסרטן הקיימים, ולהעניק תקווה לחיים למיליוני מטופלי סרטן נוספים בישראל ובעולם.

 

הכותב הוא מנהל מכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולוגיה, המרכז הרפואי שיבא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המאבק בסרטן העור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים