שתף קטע נבחר

לראשונה בלבנון: שבוע גאווה בביירות

בצעד פורץ דרך בעולם הערבי, הקהילה הגאה בלבנון מקיימת השבוע סדרת אירועים בבירה כדי "להנגיש" את הקהילה ולהיאבק בהומופוביה. אחד המשתתפים ל-ynet: "יש הרבה סטיגמות, אבל לאחרונה תפס השיח כיוון שונה כי הדור הצעיר פתוח ורגוע יותר"

 

נושא הקהילה הלהט"ב במדינות ערב עולה לכותרות מעת לעת לרוב על רקע הפרות של זכויות אדם ואזרח, אך נראה שלפחות בהשוואה למקומות אחרים – בלבנון המצב טוב יותר, ולו במעט. יעידו על כך סדרת האירועים שמקיימת השבוע הקהילה הגאה בבירה ביירות.

 

אך בשנים האחרונות נרשמו גם אירועים אלימים כלפי הקהילה הגאה בלבנון. ב-2013, למשל, פשטו השלטונות על מועדון הומואים מוכר בפרבר א-דכוואנה הנוצרי בביירות. שלושה חברי הקהילה הגאה שהיו במקום נעצרו והובלו בכוח לתחנת המשטרה, ועלו טענות על בדיקות שנעשו כדי לבדוק אם הם עשו ניתוחים לשינוי מין.

 

אך חרף האירועים המבזים וקולות מצדם של שרים נגד הקהילה הגאה והומוסקסואליות, הקהילה יכולה לרשום לעצמה כמה הישגים לא מבוטלים בשנים האחרונות, ובהם חשיפה תקשורתית חיובית יותר וכן הפסקת בדיקות שנעשו בצורה שיטתית על ידי שוטרים ורופאים של פי הטבעת כדי לבדוק נטייה מינית. בנוסף לכך, כאמור, נערכים יותר ויותר אירועים שמטרתם להפגין נגד ההומופוביה.

חוגגים גאווה בלבנון ()
חוגגים גאווה בלבנון

רשימת אירועי היום במסגרת שבוע הגאווה בביירות ()
רשימת אירועי היום במסגרת שבוע הגאווה בביירות

הישג נוסף שאפשר לזקוף לזכות הקהילה הלהט"ב בלבנון היא האמירה הנחרצת של בית משפט בינואר האחרון נגד סעיף 534 בחוק הלבנוני שעליו מתבססים השלטונות ברדיפה אחר הומוסקסואלים. "הומוסקסואליות ושינוי מין הם לא עבירות פליליות, אלא זכויות טבעיות", צוטט אחד השופטים בתיק בכלי התקשורת הערביים. מדובר באמירה שעוררה דעות לכאן ולכאן, והסעיף למעשה עדיין לא בוטל.

 

עם זאת, חשוב לחדד כי האירועים השבוע אינם "אירועי גאווה" או מצעד גאווה רשמית כפי שאנו מכירים בישראל או במערב. מדובר בשורה של אירועים כמו תערוכה על מיניות "נזילה", סיפורים על יציאה מהארון ומסיבת גאווה באחד ממועדוני הלילה בביירות.

 

המארגנים טוענים שלא מדובר בניסיון לצבור הישגים פוליטיים, כמו אישור נישואים חד-מיניים במדינה שבה אין אפילו הסכמה על נישואים אזרחיים או ביטול של אותו סעיף בחוק העונשין. יוזמי שבוע הגאווה גורסים כי רצונם הוא "להנגיש" ו"לנרמל" את הקהילה הגאה כדי שאנשים ימחקו את הסטיגמות.

 

אחד המשתתפים ל-ynet: "הנושא עדיין עדין מאוד"

בשיחה עם ynet, דרך גורם שלישי, הסביר אחד המשתתפים באירועי שבוע הגאווה למה החליטו דווקא עכשיו לקיים את האירועים הללו בלבנון. "הוויכוח על הקהילה הגאה בלבנון זה ויכוח ארוך שנים ויש הרבה סטיגמות סביב העניין הזה", אמר. "העובדה שיש השנה שבוע גאווה זה בעיקר עניין של מומנטום. השיח על הנושא תפס כיוון שונה בתקופה האחרונה בעיקר כי הדור הצעיר הוא הרבה יותר פתוח ורגוע מהמדור המבוגר. שוב – זה טיימינג. לא מדובר כאן במצעד כמו בניו יורק שאנשים יסתובבו עם מכנסיים קצרים, פרוות או נצנצים. זה משהו יותר רגוע".

 

בתשובה לשאלה אם המשתתפים לא חוששים מכך שהשלטונות ינסו לחבל באירועים אמר: "השלטונות מודעים לאירועים, והם חוקיים לחלוטין. יש בביירות אזורים עם הרבה מסעדות, ברים ובתי קפה ומותר לקיים בכל אחד מהמקומות האלו אירועים וערבי תרבות. למעשה 'מסיבת הגאווה' היא בדיוק כמו כל אירוע אחר בהקשר הזה".

 

"בלבנון אין היסטוריה של אלימות הומופובית, חרף ההתנגדות לנושא", חידד. "כמעט לא שומעים על מקרים שמישהו באמת הרים יד או פגע פיזית במישהו אחר על רקע הנושא הזה. כמובן זה עניין עדין מאוד, יש אירועים בתוך שבוע הגאווה שהם יותר מתוקשרים ויש כאלו שפחות ושצריך להירשם אליהם ואז למעשה יש יותר פיקוח על המגיעים".

 

אבל עם כל זאת, אירועי הגאווה עדיין מושכים אש. השבוע נאלץ ארגון בשם Proud Lebanon לבטל אירוע תרבותי באחד המלונות בביירות בעקבות דרישה של אנשי דת. הארגון פרסם גינוי חריף, ובהמשך התברר כי גם השלטונות כנראה תרמו לביטולו של האירוע. עם זאת לא ברור אם האירוע המדובר היה חלק מהאירועים המתכוננים לשבוע הגאווה. על כל פנים, דרכה של הקהילה הגאה בלבנון לשוויון זכויות עוד ארוכה מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגיגות גאווה בלבנון, השבוע
מומלצים