שתף קטע נבחר

גן שעשועים לילדים עם צרכים מיוחדים

כששרית זיתוני, אם לילד הסובל משיתוק מוחין, לקחה אותו לגן שעשועים, היא התקשתה לנדנד אותו בנדנדה. באותו רגע היה לה ברור שדרוש גן מתאים שגם בנה יוכל ליהנות בו ממתקני המשחקים, והיא החלה לפעול לקידומו. עשר שנים אחרי, עיריית חיפה הקימה גן שעשועים המותאם לילדים עם צרכים מיוחדים. "מבחינתי זה התגשמות של חלום", אומרת האם

כאשר היה דן זיתוני בן שש וחצי הוא שיחק עם אמו שרית ואחיו רון ב"גן האם" שבחיפה. הוא ישב בנדנדה והתנדנד, אולם רגליו נגעו ברצפה. דן סובל משיתוק מוחין ואינו יכול להזיז את רגליו בכוחות עצמו. זה היה השלב שבו הבינה אמו כי הוא גדול מדי לגן הזה ולכל גני השעשועים שהיו בעיר באותה עת.

 

"הבנתי שצריך לחשוב על גן יותר מתאים, שגם הבן שלי יוכל ליהנות בו ממתקני משחקים", מספרת שרית זיתוני שהחלה לפנות לאנשים בעירייה ולעשות סיורים בגני שעשועים בארץ במטרה להתחיל לקדם את העניין. בימים אלה, כמעט עשר שנים לאחר אותו אירוע, קורם החלום עור וגידים. עיריית חיפה הקימה בגן הזיכרון, הסמוך לבניין העירייה, גן שעשועים חדש ומודרני, שייחודו במתקנים שעליהם ניתן לעלות עם כיסא הגלגלים, ונדנדות בהן יכולים להשתמש גם ילדים ובני נוער עם מוגבלויות שונות.

 

 

את הגן תכננה המחלקה לתכנון נוף בעיריית חיפה, שאותה מנהלת נטע טלמור. "המטרה של הגן היא מקום שבו יוכלו לשחק כל הילדים. לשחק ביחד, כשווים. המתקנים מפוזרים בתמהיל שמאפשר לכל הילדים בכל הגילאים לשחק ביחד באופן שיוויוני. יש לנו מתקן עם רמפה שמאפשרת עלייה עם כיסא גלגלים, המדרגות בהמשך רחבות ומאפשרות עלייה בזחילה עד למגלשות. המטרה היא שכל הילדים ישחקו, לאו דווקא ילדים עם כיסא גלגלים או איזושהי מוגבלות", אומרת טלמור. "הקרוסלה כאן היא קרוסלה במפלס הרצפה. אפשר לעלות עליה עם כיסא גלגלים, אפשר בלי כיסא גלגלים, הילדים יכולים לסובב את עצמם לבד או עם ההורים".

אפשר לעלות על הקרוסלה עם כיסא גלגלים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אפשר לעלות על הקרוסלה עם כיסא גלגלים(צילום: עידו ארז)
 

כאשר ביקרנו בגן עם דן ושרית, ישב דן (כיום כבר בן 16.5 שנים) בכיסא הגלגלים בקרוסלה, וילדים שהגיעו למקום התנדבו לסובב את המתקן. ילדים אחרים התעניינו בכיסא הגלגלים שלו, ושרית הסבירה להם על הקשיים שמהם הוא סובל. "יש כאלה שגם באים ושואלים ויש כאלה שעומדים ומסתכלים. אני מניחה שאחרי פעם-פעמיים שהם יסתכלו הם כבר יפסיקו להסתכל כי זה יהיה דבר טבעי ואם ירצו לשאול שאלות הם ידעו גם להתקרב ולשאול, בשלב יותר מאוחר כשהגן יתחיל לעבוד, תהיה כאן גם הנגשה חברתית".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

במהלך העבודה על הקמת הגן ביקרו המתכננים וההורים בגנים דומים בהוד השרון וברעננה. טלמור מספרת כי בהליך שותפו מרפאים בעיסוק, יועצים לנגישות ועוד. לא רק במתקני הגן עצמו יש התחשבות. במקום גם שירותי נכים ופינת החתלה גדולה במיוחד לילדים ובני נוער הזקוקים לכך. טלמור מקווה כי בשנים הקרובות יוקמו גנים דומים בכל רובע בעיר.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

ראש העיר, יונה יהב, אומר כי מבחינתו מדובר ב"חוב של כבוד" לאוכלוסייה של בעלי הצרכים המיוחדים. לדבריו, המוסדות שהיו אמורים לממן את הגן "נעלמו מהאופק" והגן הוקם במימון עירוני. "אנחנו לא מפלים בין שום ילד לילד ואנחנו רוצים שיהיה להם טוב. המכשור היוצא דופן שהקמנו כאן, ייתן להם שמחה וסיבה לחייך".

 

חלום שהתגשם

"מבחינתי זה התגשמות של חלום", אומרת זיתוני שפועלת במסגרת קבוצת "אמהות מובילות שינוי", בליווי ארגון "קשר". "באמת לא חשבתי שאני אוכל להגיע עם הילד שלי לגן משחקים ושהוא עדיין יוכל ליהנות ולשחק כמו כולם. זה משהו שכל הילדים בעצם עושים, וילדים עם צרכים מיוחדים, כשאין להם את המתקנים המתאימים ואין להם את הגן המתאים, הם בצד. הם מסתכלים, רואים את כולם משחקים, נהנים, והם לא יכולים להיות חלק מהמשחק. וזה משהו שכל ילד עושה, זה הדבר הכי טבעי בעולם, שילד משחק.

 

"הגן נגיש פיזית, ואנחנו ננגיש אותו גם חברתית, כי מעבר לזה שהם יכירו כאן ילדים עם ובלי צרכים מיוחדים, הם ישחקו ביחד כמו שקורה עכשיו והם יכירו אחד את השני. הם יבואו ויכירו כי ילדים לא מתביישים ואם ההורים לא עוצרים אותם הם יבואו ויכירו את הילדים בעלי הצרכים המיוחדים.

 

"דן מאוד מאוד אוהב את הגן הזה, גם כי יש כאן נדנדות שהוא מאוד אוהב. יש כאן סוף סוף נדנדה שמתאימה לו, ולמרות שהרגליים שלו ארוכות הן לא נוגעות באספלט והוא לא נפצע. יש כאן את הקרוסלה שהוא מאוד אוהב. אמנם אסור לו להסתובב יותר מדי אבל הוא נהנה ממנה. יש כאן אווירה נעימה, אוויר טוב, ילדים צוחקים, מה צריך יותר מזה? הכי כיף".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
הגן תוכנן כך שכולם ישחקו באופן שוויוני
צילום: עידו ארז
מומלצים