שתף קטע נבחר

בתיה הצילה חיי בתה - וניצלה בעצמה 15 שנה אחרי

כשבתה חלתה במחלת כליות קשה, התגייסה בתיה רביד ותרמה לה כליה שהצילה את חייה. 15 שנה מאוחר יותר חלתה גם האם, ורק בזכות תרומת מח עצם ממאגר "עזר מציון" היא הצליחה לשרוד. השבוע נפגשה בתיה לראשונה עם האיש שהציל את חייה

סגירת המעגל של בתיה: 15 שנה לאחר שתרמה כליה לבתה והצילה את חייה, נפגשה השבוע בתיה רביד (71) עם האיש שתרם לה חיים. רביד, שחלתה ב-MDS, מחלת דם קשה שסיכנה את חייה, ניצלה בזכות תרומת מח עצם מאפיק זק (26), שהצטרף למאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" במהלך שירותו הצבאי. השבוע נפגשו השניים לראשונה ב"בית אורנית", מרכז התמיכה והסיוע לחולי סרטן של "עזר מציון" בפתח תקווה.

 

קרן רביד, בתה של בתיה, סבלה מבעיות בכליות כבר מגיל 12. במהלך השנים הלך מצבה והידרדר, ובשלב מסוים הרופאים הבהירו לה שכדי לחיות עליה לעבור טיפולי דיאליזה או השתלת כליה. לאחר שכל בני המשפחה נבדקו להתאמה, נמצאו בתיה ואחד מבניה מתאימים לתרומה.

 

"קשה לתאר את ההרגשה אחרי הידיעה שהצלת חיים". אפיק זק ובתיה רביד (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
"קשה לתאר את ההרגשה אחרי הידיעה שהצלת חיים". אפיק זק ובתיה רביד(צילום: אילן ספירא)

 

"החלטתי שאני אתרום, כי אני האימא, והבן שלי צעיר וכל החיים לפניו", אמרה האם. ההשתלה בוצעה לפני כ-15 שנים, שנתיים לאחר שקרן נישאה. בזכות ההשתלה מצבה השתפר והיא אף הביאה לעולם שתי בנות. "אמרתי לעצמי שאם הבת שלי תוכל להביא ילד אחד לעולם – אני את שלי עשיתי", סיפרה רביד בהתרגשות.

 

במקביל, נאלצה בתיה להתמודד עם הידרדרות במצבה הבריאותי לאחר שאובחנה עם MDS - מחלת דם שגורמת לאנמיה קשה. מצבה הבריאותי הלך והחמיר והיא נאלצה לקבל תרומת דם. הרופאים קבעו כי עליה לקבל תרומת מח עצם כדי לשרוד.

 

למזלה נמצא עבורה תורם במהירות. אפיק זק, מתמחה במשרד המשפטים, נמצא מתאים במאה אחוז לתרומה, ולפני שנתיים קיבלה בתיה את תרומת מח העצם שהצילה את חייה.

 

התרומה היא הליך פשוט

"בהתחלה לא הבנתי מה אני אמור לעבור והיה קצת חשש, אבל התברר לי שהתרומה היא הליך פשוט ולכן הסכמתי לתרום", אומר זק. "קשה לתאר את ההרגשה שלי אחרי שהתברר לי שהצלתי את בתיה", הוא הוסיף . רביד עצמה ביקשה להודות לו על שהציל את חייה: "כל הזמן רציתי מאוד לפגוש אותך. אני מעריצה אותך על שהצלת אותי", אמרה לו במפגש המרגש ביניהם.

 

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם הוקם לפני 20 שנה, והוא כולל 841,356 תורמים פוטנציאליים. עד כה בוצעו בזכות המאגר 2,350 השתלות מצילות חיים. "זו זכות גדולה עבורנו להיות שותפים להצלת חיי אדם", אמרה ד"ר ברכה זיסר, מנהלת המאגר. "סיפורם של בתיה ואפיק הוא סיפור מרגש ומרתק של הצלת חיים וערבות הדדית, ערכי היסוד של 'עזר מציון'".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
בתיה רביד ואפיק זק. מפגש מרגש
צילום: אילן ספירא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים