שתף קטע נבחר

עברתם ניתוח לב פתוח מ-2012? אתם בסכנה לזיהום

משרד הבריאות מודיע כי כל מי שעבר ניתוח לב פתוח בארץ ובעולם מאז 2012 עלול לחלות בזיהום חיידקי שמקורו במכשיר שמחמם ומקרר את הדם במהלך הניתוח. התסמינים שעשויים להוות תמרור אזהרה: הזעות לילה, כאבי שרירים, ירידה במשקל ועייפות

בעקבות דיווחים באירופה ובארה"ב על זיהומים בחיידק Mycobacterium chimaera בקרב חולים שעברו ניתוחי לב - משרד הבריאות מודיע לציבור המטופלים שעברו ניתוח לב פתוח בארץ או בחו"ל מאז שנת 2012, על הנחיות חדשות.

 

במסגרתן, כל מי שעבר ניתוח לב פתוח בארץ ובחו"ל מאז שנת 2012, וסובל מהתסמינים הבאים: בחום בלתי מוסבר, הזעות לילה, כאבי שרירים, ירידה במשקל ועייפות, ללא אבחנה ודאית, עליו להתייעץ עם רופא המשפחה.

 

ניתוח לב פתוח. החיידק יכול לחיות במשך שנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתוח לב פתוח. החיידק יכול לחיות במשך שנים(צילום: shutterstock)

 

במקביל, משרד הבריאות הנחה את מנהלי בתי החולים וקופות החולים ליידע צוותי רפואה אודות הדיווח על הזיהומים בעולם, ועל הצורך להיות ערים לאפשרות של זיהום ממקור זה במטופל שעבר ניתוח לב פתוח וסובל מסימפטומים אלה.

 

כמו-כן, המשרד הנחה לנקוט צעדי בטיחות כפי שנוהגות רשויות בריאות בעולם, על-מנת למנוע סיכון להדבקה בחיידק זה בניתוחים עתידיים.

 

לפי דיווחי משרד הבריאות נכון לעכשיו, לא ידוע על זיהומים בחיידק זה כתוצאה מהדבקה בניתוח בישראל. הסיכון לזיהום בקרב המנותחים נחשב קטן מאוד ומוערך כפחות מ- 1%. בעולם ידוע על מספר עשרות מקרי זיהום בחיידק זה הקשורים לניתוחי לב פתוח.

 

זיהום נדיר שיכול להתפתח בגוף במשך שנים

מדובר בזיהום חיידקי נדיר הקשור למכשיר, שמחמם ומקרר את הדם במהלך הניתוח, הנקרא stockert 3t. בישראל יש 25 מכשירים מדגם זה בשימוש ב-11 בתי חולים. מרבית המכשירים בארץ ובעולם הם מהדגם שנחשב לחשוד כמזהם.

 

מדובר בחיידק סביבתי שיכול לחיות במים, ורק לעתים נדירות מאד גורם לזיהום. התסמינים של החיידק מתבטאים בחום בלתי מוסבר, הזעות לילה, כאבי שרירים, ירידה במשקל, עייפות

  

החיידק גדל לאט והזיהום עלול להתפתח זמן רב - אפילו שנים - לאחר הניתוח, לכן חשוב להכיר את הסימפטומים. במשרד הבריאות ממליץ למטופלים שסובלים מהתסמינים האלו ללא אבחנה ודאית, שעברו ניתוח לב פתוח מאז שנת 2012, לפנות לרופא המטפל.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיידק שעלול לסכן אחרי התקף לב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים