שתף קטע נבחר

כך תשפיע הרפורמה על תעשיית הקנאביס בישראל

זמן אספקה שלא יעלה על 15 ימים, קבלה מהירה של מרשם במקום ציפייה ארוכה לרישיון וכניסה של עשרות מגדלים חדשים. שוק הקנאביס הרפואי בישראל עומד בפני פריחה בעקבות הרפורמה בתחום שתיכנס לתוקפה בקרוב

דווקא שר הבריאות יעקב ליצמן, אדם חרדי ובעל דעות שמרניות, היה זה שהוביל והביא לאישור את החוק שיסדיר את תעשיית הקנאביס הרפואי בישראל.

 

"מדובר באגרו-הייטק ישראלי וישראל מובילה את התחום", אמר יובל לנדשפט, מנהל היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) במספר הזדמנויות, וזה אולי מסביר את שינוי הכיוון של השר, שחוזר ומדגיש בכל הזדמנות שהוא לא בעד קנאביס, אלא בעד השימוש הרפואי בו, ושל הממשלה בכלל, שכבר רואה את הכנסות המיליארדים מעשירות את קופת המדינה.

 

לנדשפט כבר הכריז לאחרונה בדיון בכנסת שרכישת קנאביס רפואי עם מרשם בבתי המרקחת תתאפשר עד סוף השנה או ברבעון הראשון של 2018. שר הבריאות הכריז רק בימים האחרונים על הקלה מידית בכל הקשור לזמן אספקת הקנאביס הרפואי לחולים עם אישור שימוש – בתוך לא יותר מ-15 ימים. כמו כן, יתאפשר השימוש בקנאביס הרפואי גם מחוץ לביתו של המשתמש עם האישור, שלא כמו עד כה אז נאלץ המשתמש לתחום את השימוש רק בתוך גבולות ביתו.

 

השינוי המשמעותי בחוק, שעבר ביוני 2016, הוא ההחלטה על מעבר לחלוקת קנאביס רפואי במרשם רופא ובבתי מרקחת, לצד הסדרה מחדש של שרשרת הייצור. במסגרת ההסדרה החדשה, שמונה החברות שפועלות בשוק הקנאביס הרפואי איבדו את הבלעדיות ממנה נהנו על הגידול, הייצור והמכירה של קנאביס ומוצרים המופקים ממנו לכ-30 אלף החולים המחזיקים ברישיון לצריכת קנאביס רפואי.

 

מרשיון למרשם לצריכת קנאביס רפואי

עד כה אותן חברות שגידלו את הקנאביס היו אחראיות גם לאספקתו לחולים, בעיקר דרך מרכז מיוחד בבי"ח אברבנאל, אך גם בעזרת משלוחים ישירות לבתיהם של החולים. על-פי הרפורמה החדשה יחולק הקנאביס על ידי רוקחים בלבד בבתי מרקחת שייפתחו בנקודות בכל הארץ. שינוי נוסף אליו מכוון משרד הבריאות הוא מעבר ממדיניות של "רשיונות שימוש בקנאביס" הניתנים רק על ידי מנהל אחד ביחידה לקנאביס רפואי (היק"ר), למדיניות של "מרשמי קנאביס" הניתנים על ידי עשרות ואולי גם מאות רופאים בכל המדינה.

המעבר למרשם יאיץ את מהירות קבלת הקנאביס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המעבר למרשם יאיץ את מהירות קבלת הקנאביס(צילום: shutterstock)
 

הכשרת רופאים נוספים כמוסמכים להמליץ על מתן רישיון לקנאביס, פירושה קיצור משך ההמתנה לאספקת החומר, נושא שהיה בעייתי עד היום. אבל לא רק התור יתקצר, גם הבירוקרטיה. מצב שבו יידרש החולה למרשם רפואי בלבד כדי לקבל את הצמח, מבלי לעבור את שלב הנפקת רישיון השימוש במשרד הבריאות, יחסוך ריצות רבות למשתמשים ולא מעט טפסים.

 

קצת היסטוריה: מערך הקנאביס הרפואי בישראל נולד לפני קצת יותר מעשור וסיפק אישורי שימוש לחולים מעטים. כיום הוא כולל כבר 28 אלף רישיונות שימוש בצמח לטיפול במגוון רחב של מחלות ותופעות לוואי בהן כאב, סרטן ומחלות נוירולוגיות, ופוסט טראומה. נושא הסדרת מערך הקנאביס נדון במשרד הבריאות במשך יותר משנתיים, ובשנת 2014 פורסמה אף תכנית הסדרה שלא מומשה מסיבות שונות. בשנה שעברה אושרה סוף-סוף ההסדרה ויצאה לדרך.

 

"גם אם יתנו רישיונות ל-300 מגדלים – לכולם תהיה פרנסה"

מאחורי הסנונית הראשונה בתחום הרחבת גידול הקנאביס בישראל עומדת עו"ד חגית ויינשטוק, ממשרד ויינשטוק-זהבי שעתרה לבית המשפט בשמם של חקלאים שביקשו להצטרף ולקבל רישיונות לגידול קנאביס רפואי לאחר אישור הרפורמה. בעקבות העתירה הוענקו 40 רישיונות לגידול קנאביס, לייצור תעשייתי ולבתי מרקחת שימכרו את הקנאביס הרפואי. "מדובר במספר התחלתי לגמרי", אומרת ויינשטוק, "גם אם יתנו רישיונות ל-300 מגדלים – לכולם תהיה פרנסה".

 

- את מדברת על השוק המקומי או ליצוא?

"כמובן שעיני הכל נשואות לייצוא של קנאביס רפואי מישראל. היום כולם מבינים שמדובר בתעשייה שלא רק תכניס למדינה מיליארדים, אלא תעזור בשיקומם של הרבה מאוד חקלאים, תיתן זריקת אנרגיה חזקה למחקר שנעשה כאן בתחום ולתעשייה בכלל. זה תחום שיחזק את ישראל מהרבה מאוד זוויות וכיוונים".

 

- מתי לדעתך יאושר הייצוא המיוחל של הקנאביס הרפואי?

"בקרוב מאוד. הממשלה בעד, שר הבריאות בעד. אלו בעיקר עניינים פרוצדורליים".

 

התוכנית החדשה שאושרה ב-2016 יוצרת הפרדה בין ארבעה שלבים בתהליך הפקת מוצרי הקנאביס הרפואי — הפיתוח, הגידול, מפעלי הייצור והשיווק. בהתאם לכך, הגידול ייעשה אך ורק במשתלות ייעודיות שיפעלו בנפרד מחוות הגידול וישמש רק למטרה זו ולא למחקר. הייחורים שייצאו מאותן משתלות יועברו לחוות הגידול לצורכי גידול מאסיבי.

 

חוליה נוספת בשרשרת תהיה המפעל שבו יופקו המוצרים, ייארזו ויועברו משם לבית המסחר לקנאביס, האחראי על חלוקת התוצרת לבתי המרקחת ברחבי הארץ ומשם למטופלים המחזיקים ברישיון.

 

לא מן הנמנע שהרפורמה הזו, שמטרתה לשפר, לייעל ולהרחיב את השימושים הרפואיים בקנאביס, תוביל אולי בסופו של דבר גם ללגליזציה של הסם. כבר עכשיו קולות רבים בפוליטיקה הישראלית מדברים בגלוי על כך שצעד זה חשוב ובלתי נמנע.

 

הפוליטיקאים שמנסים להביא ללגליזציה של קנאביס

בתגובה להקלות האחרונות של ליצמן על אספקת הקנאביס הרפואי הכריז המועמד לראשות העבודה והשר לשעבר אבי גבאי: "הגיע הזמן שמדינת ישראל, אשר בתחומים רבים היא מהמתקדמות שבמדינות העולם, תתקדם ותאמץ מדיניות של לגליזציה של הקנאביס. משתמשי הקנאביס אינם עבריינים, והמדינה בהתנהלותה, דוחפת אותם אל מחוץ לחוק. ההקלות עליהן אנחנו שומעים מדי פעם לפעם לא באמת עושות חיים קלים יותר למשתמשים אלא רק מחזקות את תסכולם מגודל האיוולת שבאיסור. שימוש חוקי, עם מגבלות מחייבות כמו שימוש מגיל 21 ואישור לגידול אישי מבוקר".

הודתה שעישנה ולא מצרכים רפואיים. ח"כ זנדברג (צילום: אורי דוידוביץ') (צילום: אורי דוידוביץ')
הודתה שעישנה ולא מצרכים רפואיים. ח"כ זנדברג(צילום: אורי דוידוביץ')

גם ח"כ תמר זנדברג התבטאה לא פעם שהיא תומכת בלגליזציה, ואף הודתה מעל במת הכנסת שהשתמשה בקנאביס שלא לצרכים רפואיים. במסגרת תפקידה כיו"ר ועדת הכנסת למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול היא תומכת ומקדמת את הרפורמה בכלים שעומדים לרשותה. "הרפורמה עשויה להקל באופן משמעותי על החולים בישראל אשר כיום מחכים במשך חודשים ארוכים לתור לרופא שיכול לסייע להם, מקבלים כתף קרה במרפאות כאב וחלקם עוברים מסלול מכשולים מייאש עד שהם מצליחים לקבל את הרישיון המבוקש", היא אומרת. "פישוט התחום והעברת מלוא האחריות לידי הרופא המטפל של החולה יוכל למנוע מצבים של אטימות המערכת ולהביא לכך שיותר חולים יקבלו את התרופה שלהם יותר מהר, ויוכלו להקל על כאביהם ועל בעיות נוספות". זנדברג תדבר על נושאים אלו ואחרים בכנס הבינלאומי השנתי Cann10 לקנאביס רפואי שיתקיים בת"א בין התאריכים 4-6 ביוני.

 

"בנוסף, לרפורמה יש פוטנציאל להשפיע באופן משמעותי על תעשיית הקנאביס בישראל, במידה שתבוצע באופן המיטבי", מוסיפה זנדברג, "פתיחת השוק ליצוא, אשר כרגע נבלמת על ידי השר גלעד ארדן, יכולה להביא לקפיצת מדרגה ולשיווק מוצרים חדשים ומתקדמים שיועילו למטופלים בארץ ובעולם. הדבר יכול להביא להכנסות של מיליונים רבים ולהעסקת אלפי עובדים נוספים ולמיצוי יכולת ההקלה על בעיות רפואיות וכאבים שרבים סובלים מהם. ישראל יכולה להפוך למובילה עולמית בטכנולוגיית קנאביס, יש פה את הידע החקלאי והרפואי, את המוחות המחקריים ואת הכוחות היזמיים, ואנחנו צריכים לתפוס את ההזדמנות הזאת בשתי ידיים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קנאביס רפואי. בקרוב יהיה קל ומהיר יותר להשגה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים