שתף קטע נבחר

דיווח: טראמפ החליט לפרוש מהסכם האקלים

גורם רשמי בבית הלבן מסר כי נשיא ארצות הברית החליט לפרוש מהסכם פריז. עדיין לא ברור אם ינקוט את ההליך הרשמי שעשוי להימשך שלוש שנים או שיציג טיוטה חדשה להסכם באו"ם באופן שיהיה מהיר וחד יותר. זו הנסיגה הגדולה ביותר ממורשת אובמה בתחום איכות הסביבה

 

מימין: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וקנצלרית גרמניה בוועידת ה-G-7 שבה עלו המחלוקות בנושא האקלים. מצד שמאל: מרקל והנשיא לשעבר אובמה בוועידת האקלים שבה חתמו על ההסכם ההיסטורי (צילום: gettyimages, רויטרס) (צילום: gettyimages, רויטרס)
מימין: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וקנצלרית גרמניה בוועידת ה-G-7 שבה עלו המחלוקות בנושא האקלים. מצד שמאל: מרקל והנשיא לשעבר אובמה בוועידת האקלים שבה חתמו על ההסכם ההיסטורי(צילום: gettyimages, רויטרס)

 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ החליט לפרוש מהסכם האקלים של פריז. כך מסר בצהריים (יום ד') גורם רשמי בבית הלבן שאישר דיווח באתר "אקסיוס". צוות קטן בסוכנות הפדרלית להגנת הסביבה בראשות מנהל הסוכנות סקוט פרוט מגבש כעת את הפרטים. טראמפ עצמו צייץ שעה קלה אחר כך בטוויטר: "אודיע על החלטתי בנוגע להסכם פריז בימים הקרובים".

 

בדיווח ב"אקסיוס" נאמר כי טראמפ טרם החליט אם לסגת באופן מלא ובהליך הרשמי שעשוי להימשך כשלוש שנים - או לנקוט צעד מהיר וחד יותר באמצעות הנחת טיוטת החלטה חדשה באו"ם. לפי הדיווח, 22 סנאטורים רפובליקנים ובהם מיץ' מקונל, מנהיג הרוב בסנאט, שיגרו מכתב ושבו ביקשו לחזק את טראמפ שהתכוון לסגת מהסכם האקלים. טראמפ, כך לפי הדיווח, אמר לאנשי סודו בשבוע האחרון שהוא אכן מתכוון לפרוש מההסכם.

 

פרישה מהסכם האקלים תהיה הנסיגה הגדולה ביותר ממורשת אובמה בתחום האקלים ואיכות הסביבה. המשמעות תהיה במסר לעולם שארצות הברית אינה שמה עוד את שינוי האקלים בצמרת סדרי העדיפויות שלה. שתי המדינות היחידות שלא תמכו בהסכם פריז הן ניקרגואה וסוריה. זה גם יהיה צעד נוסף שיעמיק את הסדק בברית בין ארה"ב למדינות האיחוד האירופי, שתמיד ראו בה שותפה למהלכיהן ושהובילו את הסכם פריז.

  

ההסכם ההיסטורי שהושג בסוף שנת 2015 מחייב את המדינות להפחית את פליטת גזי החממה שלהן, זאת כדי לעמוד ביעד עליית הטמפרטורה שנקבע. בנוסף, הטיוטה האחרונה של ההסכם מכילה כללים לשקיפות ומעקב אחר ההתקדמות. כמו כן נועד ההסכם לסייע למדינות הנפגעות ביותר משינויי האקלים. לפני שש שנים, בוועידת קופנהגן, הבטיחו המדינות העשירות לגייס בכל שנה 100 מיליארד דולר, החל משנת 2020, כדי לסייע מדינות המתפתחות לבצע את השינויים הנדרשים בתחום האנרגיה, ולהתמודד עם השלכות ההתחממות הגלובלית. 

טראמפ ומרקל על מסלול התנגשות  (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
טראמפ ומרקל על מסלול התנגשות (צילום: gettyimages)
 

ברשת CNN דווח כי טראמפ התכוון לקבל את ההחלטה עוד לפני שנסע לפסגה הראשונה עם מנהיגי ה-G-7, אולם בסופו של דבר החליט לדחות את ההחלטה. "הוא רוצה הסכם הוגן לעם האמריקני", אמר דובר הבית הלבן שון ספייסר בהתייחסו לעמדת הנשיא בנושא. צעד זה מגיע שעות ספורות לאחר שמזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ביקש מהאמריקנים להישאר בהסכם שבמסגרתו שואפות החברות לצמצם את ההתחממות הגלובלית למסגרת של 1.5 מעלות. גרמניה צרפת ומדינות נוספות הביעו תסכול מכוונתו של טראמפ לבטל את ההשתתפות האמריקנית בהסכם.

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר בתום פגישתו עם הנשיא האמריקני כי טראמפ "בוחן" את הסכם פריז. לפי גורמים רשמיים בצרפת, טראמפ אמר למקרון שהוא נמצא תחת "לחץ כבד" לפרוש מהסכם האקלים: "אזרחים רבים בארצות הברית מתנגדים להסכם", אמר למקרון. מסר דומה השמיע טראמפ גם באוזניה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל: "הדיון בנושא האקלים היה קשה מאוד, שלא לומר מאכזב", אמרה מרקל. אחר כך גם הטילה ספק בעוצמת הברית עם וושינגטון: "האיחוד האירופי צריך להיעשות מעורב יותר בזירה הבינלאומית. אירופה צריכה לקחת את גורלה בידיה", אמרה.  

 

הדברים הללו זכו אמש לתגובה חריפה מצד טראמפ שצייץ: "גרמניה חייבת לנו ה-מ-ו-ן כסף, וחוץ מזה הם משלמים הרבה פחות ממה שהם צריכים לשלם לנאט"ו. רע מאוד לארה"ב. זה ישתנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
צילום: רויטרס
מומלצים