שתף קטע נבחר

רוקדת אל הגביע / "נקודות משחק"

במשך שבע שנים התמסרה ילנה אוסטפנקו לריקודים סלונים. בגיל 19 בלבד העפילה לראשונה בחייה לחצי גמר של טורניר גראנד סלאם, והכניסה את לטביה לטירוף. עכשיו היא רוצה שהמסע הקסום שלה יסתיים עם גביע מדהים על החימר בפריז

הניצחון האמוציונלי של קיקי מלאדנוביץ' על גרבינייה מוגורוסה בשמינית גמר רולאן גארוס לא רק הכניס את האוהדים הצרפתים שמילאו את מגרש סוזן לנגלן לשיגעון. הוא גם עזר לייצר תקדים מדהים בסבב הנשי, שממחיש את ההפכפכות וחוסר היציבות שמאפיינים אותו בהיעדרה של סרינה וויליאמס (וגם איתה). לראשונה מאז 1979, כל שמונה הטניסאיות האחרונות בגראנד סלאם לא זכו בטורניר מסדר גודל כזה אפילו פעם אחת בקריירה שלהן.

 

לצעירה שבהן קראו ילנה אוסטפנקו, בת 19 בלבד, שהישג השיא שלה בתחרויות גדולות הוא העפלה לסיבוב השלישי באליפות אוסטרליה. אתמול (ג') היא ניצחה את קרוליין ווזניאקי בפעם השלישית העונה, במשחק רווי תהפוכות שבו פיגרה כבר 5:0 במערכה הראשונה והופסק פעמיים בגלל הגשם והרוחות העזות, ועלתה לראשונה בחייה לחצי גמר גראנד סלאם.

 

ושמישהו ינסה לעצור אותה. אוסטפנקו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ושמישהו ינסה לעצור אותה. אוסטפנקו(צילום: רויטרס)

אז כן - אפשר לומר שההתברגות של אוסטפנקו במעמד כה יוקרתי מעידה על חולשת הסבב יותר מאשר על האיכות שלו, ושהעובדה שלא נותרה בתחרות אף אלופה לשעבר היא בסך הכל תעודת עניות לענף בדעיכה מתמשכת. אבל אפשר להסתכל על זה גם אחרת לגמרי, ולראות בהישג של אוסטפנקו ביטוי טבעי לחילופי משמרות ועלייה לגדולה של כישרון אדיר. ואם כבר שמות חדשים, אז למה שזו לא תהיה שחקנית עם שם משפחה של חלוץ לטבי?

 

ההגנה הכי טובה היא ההתקפה

הניצחון האדיר על ווזניאקי זימן למדורגת 47 בעולם (ומי שדורגה בשיאה במקום ה-33, בינואר השנה) מבחן אופי משמעותי, אולי ראשון מסוגו בקריירה הקצרצרה שלה. אז נכון, היא מרגישה בנוח מאוד במץ'-אפ מול יריבה שפשוט לא יודעת איך לאכול את העוצמות וההפגזות שלה, אבל בהתחלה נראה היה שהמעמד והלחץ שכרוך בו מכריעים אותה.

 

כשהיא כבר יצאה מההלם הראשוני זה היה קצת מאוחר מדי, וההפסקות שנכפו עליה בגלל מזג האוויר הסוער (הראשונה והארוכה יותר במצב של 2:5 לזכותה במערכה השנייה, השנייה במצב של 1:2 לווזניאקי במערכה השלישית), הגיעו בתזמונים רגישים. בסוף הדרמה התלמידה הנלהבת עברה את המבחן בהצלחה מפתיעה - ולאור העובדה שבפיינל-פור מחכה לה טימאה באשצ'ינסקי (ולא סימונה האלפ הלוהטת), הופעה בגמר היא כבר לא פנטזיה רטובה. הכרטיס אליו לגמרי בהישג ידה. "לפעמים איבדתי את זה", סיכמה אחר-כך, "אבל מצאתי את המשחק שלי".

 

מפציצה בנוהל. אוסטפנקו בעוד הנחתה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפציצה בנוהל. אוסטפנקו בעוד הנחתה(צילום: AFP)

 

אוסטפנקו היא אחת הנציגות הבולטות של דור הטניסאיות החדש בסבב שצמא לכוכבות כמוה, כאלה שלא רק מתגוננות מהקו האחורי אלא גם מרשות לעצמן ללכת על ווינרים בכל הכוח. אתמול הסגנון ההרפתקני שלה סידר לה יתרון מבהיל של 6:38 בחבטות ללא מענה על ווזניאקי ההגנתית יותר, ולמרות שיחד עם הווינרים מגיעות הטעויות (גם מול סמנתה סטוסור בשמינית היכתה יותר ווינרים וטעתה יותר), עסקת החבילה הזו ממשיכה להשתלם לה.

 

גם מול סטוסור, אוסטפנקו הראתה שהיא קורצה מהחומרים של שחקניות גדולות. גם מולה היא כבר נקלעה לפיגור 5:1 במערכה הראשונה, ולמרות שהפסידה אותה די בקלות ידעה לחזור מהבור בדרך לניצחון במשחק כולו. היא מדורגת רביעית בטורניר באייסים (15), אבל האגרסיביות שלה מתבטאת גם במכות החזרה. היא השחקנית שלקחה עד עכשיו הכי הרבה נקודות מול הסרב הראשון של היריבה, ומדורגת ראשונה גם בנקודות שבירה.

 

נשארה חסרת אונים מול החבטות של אוסטפנקו. ווזניאקי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשארה חסרת אונים מול החבטות של אוסטפנקו. ווזניאקי(צילום: AFP)

 

כשמסתכלים עליה בפעולה מבינים שאוסטפנקו היא אולי אחת השחקניות הצעירות הכי שלמות בעולם כרגע, וההישג הנוכחי שלה הוא ערובה לכך. כמו כל פוטנציאל ספורטיבי שנועד לגדולות ומצליח להגיע לפסגות בגילאים מוקדמים, גם אוסטפנקו לא ממש נראית כמו שחקנית בת 19. את ההעפלה הסנסציונית היא חגגה באיפוק יחסי, בלי השתטחות על החימר או בכי חסר מעצורים. אולי בגלל שהיא כיוונה לשם מההתחלה.

 

רוקדת כל הדרך לפסגה

מגיל קטן אוסטפנקו הפכה לפרויקט משפחתי משגשג. אמה היא המאמנת שלה מגיל 5 ואביה, שמגיע בכלל מעולם הכדורגל, משמש כמאמן הכושר.

 

ב-2014 הם ראו אותה עומדת בציפיות בפעם הראשונה עם זכייה בטורניר הנוער של ווימבלדון. באותה שנה פגשה אוסטפנקו את שחר פאר (אז כבר מחוץ לטופ 100) למשחק הראשון של אי פעם בטורניר WTA - וניצחה אותה 3:6, 5:7.

 

גם היא חטפה מאוסטפנקו. פאר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
גם היא חטפה מאוסטפנקו. פאר(צילום: אורן אהרוני)

 

מאז היא הספיקה לתקוע יתד בין 100 הראשונות בעולם ולהגיע לשלושה גמרים, כולל אחד השנה בצ'רלסטון. בכל פעם שפגשה העונה יריבת טופ 10 (גרבינייה מוגורוסה, דומיניקה ציבולקובה וקרולינה פלישקובה) עשתה לה את המוות, במיוחד ב-4:6, 6:0, 10:8 הדרמטי לפלישקובה בסיבוב השלישי של אליפות אוסטרליה.

 

היא דוברת שלוש שפות - רוסית, לטבית ואנגלית - ובמשך שבע שנים הייתה בכלל רקדנית סלונית מקצועית. לכן אין שום דבר מובן מאליו בכך שהפכה לבת העשרה הראשונה מאז 2007 שמגיעה כל-כך רחוק ברולאן גארוס, ולאישה הלטבית הראשונה בעידן הפתוח שמעפילה לחצי גמר גראנד סלאם. לפני הטורניר היה הגיוני יותר להמר על כך שהלטבית הבכירה אנסטסיה סבסטובה תהיה זאת שתשבור את המחסום. לסבב הנשים הבלתי צפוי, כבר אמרנו, יש תכנונים פיקנטיים משלו.

 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

 

אחרי הפסקה של שבע שנים היא שוב מפזזת, והשבוע טענה שלריקוד יש קשר להצלחה הנוכחית בטניס: "זה עוזר לעבודת הרגליים במגרש. הריקוד האהוב עליי הוא סמבה". כבר עכשיו היא הבטיחה העפלה אל אזור המקום ה-20 בעולם, שיפור של דירוג השיא שלה בקריירה, ומחר בחצי הגמר תפגוש שחקנית שבדיוק כמוה תחגוג יום הולדת.

 

באשצ'ינסקי תהיה ב-8 ביוני בת 28, אוסטפנקו תציין 20. כדי להפוך את יום ההולדת למושלם, מסע הקסם של נערת הפלא החדשה של לטביה צריך להסתיים בגמר. אולי אפילו עם גביע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים