שתף קטע נבחר

מוסלמים עם תואר שני ביהדות: "אנחנו חיים פה"

למוחמד ועאידה מסארוה מהכפר סולם שבצפון היה נראה טבעי לבחור בלימודי תואר שני ביהדות, הכוללים למשל קבלה ותנ"ך, מחשבת ישראל ופיוטים: "להפתעתנו, גילינו שהחברים היהודים שלמדו איתנו לא הכירו את היהדות יותר ממני ומאשתי, ודווקא אני הייתי קרוב יותר למה שנלמד"

מוחמד ועאידה מסארוה ()
מוחמד ועאידה מסארוה

 

על מסיימי התואר השני ביהדות בקריה האקדמית אונו בסוף השבוע האחרון נמנו מוחמד מסארוה ואשתו עאידה, בני זוג מוסלמים והורים לארבעה מהכפר סולם שבצפון. חבריהם לתואר – בהם גם חרדים ודתיים – שלחו להם חיבוק מכבד שנמשך לאורך שנות לימודיהם המשותפות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ביום חמישי האחרון נפגשו 36 הסטודנטים והסטודנטיות לטקס הסיום של המחזור הראשון במסלול הלימודים הזה. מוחמד (62) הוא בעברו מורה לערבית ואזרחות, ועאידה (52) מלמדת עברית בבית הספר בכפר שבו הם מתגוררים, והשניים התעמקו בשנים האחרונות בלימודי מקרא, היסטוריה, פילוסופיה יהודית, ספרות עברית, קבלה, פיוט ומדרש, הדרה וצדק חברתי ביהדות.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"היינו מעוניינים ללמוד לתואר שני. הבנו שיש אפשרות ללמוד יהדות, ואמרנו שננסה", מספר מוחמד מסארוה. "מאז שיצאתי לפנסיה אני עובד כמורה דרך. זה מאוד משך אותי ובכלל לא נראה לי מוזר ללמוד יהדות. אנחנו חיים במדינה הזו, שומעים על היהדות ורצינו להרחיב את הידע שלנו".

 

מסארוה הוסיף: "אני אדם מוסלמי, ואף שיש לי ידע נרחב על היהדות, ברור לי גם שיש לי עוד הרבה מה ללמוד. אבל להפתעתנו, גילינו שהחברים היהודים שלמדו איתנו לאו דווקא הכירו את היהדות יותר ממני ומאשתי, ובמובנים רבים דווקא אני הייתי קרוב יותר למה שנלמד. הסיבה לכך, בעיניי, נעוצה בעובדה שיהדות זו דת, והיא דומה לאסלאם במובנים מסוימים".

 

"לאף אחד לא היה מוזר שהלכנו ללמוד יהדות"

מסארוה ואשתו למדו כבר לתואר ראשון בעבר, כך שהלימודים והמפגש עם הסטודנטים היהודים כלל לא היה זר להם. "למרות השוני בין הסטודנטים, בשיעורים הייתה אווירה חופשית ופתוחה, וכל אחד הרגיש בנוח לומר את דעתו".

 

יהודים ומוסלמים, חרדים ורפורמים, דתיים וחילונים. מסיימי התואר השני ביהדות ()
יהודים ומוסלמים, חרדים ורפורמים, דתיים וחילונים. מסיימי התואר השני ביהדות

 

מסארוה מספר כי בקרב הסטודנטים, "האווירה הייתה מאוד פתוחה ונעימה", כדבריו. "קיבלו אותנו מאוד יפה ובצורה מכבדת. מה גם שהסטודנטים היהודים לא דומים אחד לשני, וכל אחד מהם הגיע מרקע אחר ומתרבות אחרת - וביחד נוצר שיח מעניין על היהדות ועל האיסלאם".

 

ארבעת ילדיהם של בני הזוג לומדים אף הם באקדמיה (רפואה, אופטומטריה ורוקחות) וקיבלו את החלטת הוריהם בברכה. "הם יודעים שאנחנו תמיד נהנים ללמוד דברים חדשים. הם רק צחקו על זה שבגילנו אנחנו בכלל לומדים לתואר שני".

 

גם הסביבה קיבלה בחיוב את ההחלטה להתעמק דווקא ביהדות: "אנחנו אנשים פתוחים וחיים עם היהודים, ולכן קיבלו את זה יפה. ילדינו מגיעים מרקע אקדמי ולכן לא היה להם מוזר שהלכנו ללמוד עוד תואר דווקא ביהדות, ובמיוחד לאור זה שאנחנו מורים בהכשרתנו".

 

יחד מכל קצות הקשת החברתית

בכיתתם של בני הזוג מסארוה למדו לדבריהם סטודנטים מכל קצוות הקשת החברתית בישראל. משה ישראלי, בוגר ישיבת הסדר בקריית שמונה סיפר כי הגיע ללימודי התואר עם חששות, "בגלל שמדובר בסוג לימודי יהדות אחר ממה שאני מכיר כל חיי", כדבריו. "היה מעניין מאוד להיות בשיעורים עם רפורמים, חילונים ודתיים. הוויכוחים לא היו סוערים כמו שהתקשורת אוהבת להציג את זה פעמים רבות".

 

ד״ר דוד ביטון, ראש בית הספר ללימודי יהדות בקמפוס קריית אונו, סיפר כי לאחר הצלחת המחזור הראשון הוכפלו מספר הסטודנטים למחזורים הבאים. "הלימודים בתואר השני חושפים את הסטודנטים לממדים השונים של היהדות, ולקבוצות השונות המרכיבות אותה. התכנים יוצרים חיבור ושייכות בין העבר להווה, בין מזרח למערב, בין הגלוי לסמוי ובין מסורת למודרנה. מטרת הלימודים הנה להנגיש את תחום ההשכלה הגבוהה לכלל האוכלוסייה בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוחמד מסארוה והקייס סמאי שמעון אליאס, בוגרי התואר
מומלצים