שתף קטע נבחר

ביה"ד: פיצוי פיטורים לעובדים שעתיים יתבסס על כל תקופת עבודתם

בית הדין הארצי לעבודה פסק כי חישוב פיצויי הפיטורים לעובדים המקבלים שכר שעתי, צריך להתבצע בהתחשב בכל השעות שעבדו בכל תקופת עבודתם. מומחה לדיני עבודה: מדובר בבשורה משמעותית לאלפי עובדים במשק

חישוב פיצויי הפיטורים לעובדים המקבלים שכר שעתי צריך להתבצע בהתחשב בכל השעות שעבדו בכל תקופת עבודתם ולא רק על בסיס ממוצע השעות שעבדו ב-12 החודשים שקדמו לסיום עבודתם. כך נפסק בערעור שהתקבל לאחרונה בבית הדין הארצי לעבודה.

 

 

במקרה שהגיע להכרעת בית הדין, מדובר היה בעובד שהועסק על ידי חברת ניקיון לפי שעה למשך כ-3 שנים, במהלכן עבד בסך הכל 32.25 חודשי עבודה. שכרו האחרון ששולם לו עמד על 23.12 שקל לשעה. בתביעה שהגיש לבית הדין האזורי לעבודה, התקבלה טענתו כי יש לחשב את השכר הקובע לצורך קביעת פיצויי פיטורים המגיעים לו בהתאם להלכת "סנונית", לפיה הסכום שישולם ישקף את ממוצע השעות שהוא עבד ב-12 החודשים האחרונים במכפלת התעריף האחרון לשעה ששולם לו.

 

חברת הניקיון ערערה על ההחלטה לבית הדין הארצי לעבודה בטענה, כי יש לחשב את השכר הקובע לפיצויי פיטורים על פי ממוצע השעות שבו עבד במשך כל תקופת העסקתו, ולא על פי הממוצע ב-12 החודשים האחרונים. בית הדין הארצי לעבודה דחה את הערעור ופסק, כי שיש לחשב על פיה את השכר הקובע לפיצויי פיטורים, היא חישוב לפי ממוצע השעות לכל תקופת העבודה.

 

בפסק הדין נכתב, כי שיטה זו מבטיחה כי פיצויי הפיטורים יחושבו בצורה התואמת את היקפי ההעסקה של העובד ותמנע תוצאה, שבמקרה מסויים עשויה לקפח את המעסיק ובמקרה אחר את העובד. כך למשל, במקרה שהיקף ההעסקה של העובד השעתי עלה דווקא ב-12 החודשים האחרונים, הוא יזכה לפיצויי פיטורים בעד התקופה שקדמה לשינוי בשיעור העולה על היקף העסקתו בפועל ואילו עובד שב-12 החודשים האחרונים חלה הפחתה בהיקף העסקתו יקבל פיצויי פיטורים בחסר.

 

העסקה לפי שעה - גם בהיי-טק

עובדים רבים במשק מקבלים שכר לפי מספר השעות שעבדו בפועל בחודש מסוים. צורת העסקה זו נפוצה במגזרים רבים, בהן חברות כוח אדם, קידום מכירות, מרכזי שירות (call center), תעשייה ואפילו היי-טק. השכר של עובדים אלו משתנה מחודש לחודש בהתאם למספר השעות שעבדו בפועל. כך למשל, עובד ששכרו לשעה הוא 30 שקל ועבד בחודש מסוים 100 שעות, יהיה זכאי לשכר בסך של 3,000 שקל, ואם עבד בחודש אחר 150 שעות רגילות יהיה זכאי לשכר בסך של 4,500 שקל. מכיוון שהשכר של עובדים אלו משתנה מדי חודש, לא אחת מתעוררת הסוגיה, מה סכום פיצויי הפיטורים להם הם זכאים.

 

לדברי עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', פסק הדין מהווה בשורה משמעותית למאות אלפי העובדים לפי שעה. "לפני כ-20 שנה פסק בית הדין הארצי לעבודה, בפסק דין סנונית, שיש לערוך את חישוב פיצויי הפיטורים לעובד המועסק בשכר שעתי, על בסיס ממוצע השעות שעבד ב-12 החודשים שקדמו לסיום עבודתו" הוא מסביר. "חישוב פיצויי הפיטורים בשיטה זו הביא לתוצאה קשה הן לעובד והן למעסיק, והפכה את סכום פיצויי הפיטורים לו זכאי העובד לתלוי מזל. אם שפר מזלו של העובד, הוא  יקבל פיצויי פיטורים בסכום גבוה, ואם שפר מזלו של המעסיק, הוא ישלם פיצויי פיטורים בסכום נמוך".

 

לפידור מדגים את את הבעייתיות בחישוב פיצויי הפיטורים בשיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים בדוגמה הבאה: "ניקח שלושה עובדים שעבדו במשך שנתיים אצל שלושה מעסיקים שונים כאשר שכרם היה 100 שקל לשעה. העובד הראשון עבד בממוצע בשנה הראשונה 100 שעות בחודש ובשנה השניה 50 שעות בחודש. לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים, עובד זה זכאי לפיצויי פיטורים עבור שתי שנות עבודתו לפי החישוב הבא: 50 שעות כפול 100 כפול 2, ובסך הכל 10,000 שקל.

 

"העובד השני עבד הפוך מהעובד הראשון - בשנה הראשונה הוא עבד בממוצע 50 שעות בחודש ובשנה השניה 100 שעות בחודש. לפי שיטת ממוצע 12 החודשים האחרונים, הוא זכאי לפיצויי פיטורים לפי החישוב הבא: 100 כפול 100 כפול 2, ובסך הכל 20,000 שקל. העובד שלישי עבד בממוצע הן בשנה הראשונה והן בשנה השניה 75 שעות בחודש ולפיכך הוא זכאי לפיצויי פיטורים עבור שתי שנות עבודתו לפי החישוב הבא: 75 כפול 100 כפול 2, ובסך הכל - 15,000 שקל".

 

כך, אף ששלושת העובדים עבדו במצטבר בתקופת עבודתם את אותו מספר שעות וששכרם לשעה היה זהה, כל אחד יקבל פיצויי פיטורים בגובה שונה. "כל ההבדל שהקנה לעובד השני סכומים גובהים יותר משני העובדים האחרים הוא, שהתמזל מזלו הטוב בכך שממוצע שעות עבודתו בשנה השניה היה גבוה יותר", מפרט לפידור. "המשמעות של פסיקה זו היא שמעתה כל שלושת העובדים שבדוגמה זכאים לאותו סכום של פיצויי פיטורים, כלומר 15,000 שקל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים