שתף קטע נבחר

מרוץ נגד הזמן: דרוש מח עצם לעובר בבטן אמו

אישה בהיריון שאובחנה בבילינסון גילתה שהעובר שהיא נושאת סובל ממחלה גנטית שפוגעת במערכת החיסונית. הוא יזדקק לתרומת מח עצם ממש בלידה, אך שני הוריו נשאים ולא יוכלו לתרום. אם לא יימצא תורם בשבועות הקרובים — התינוק כנראה ימות

בבית־החולים בילינסון בפתח־תקווה נדרשים בימים האחרונים להתמודד עם סוגיה מורכבת: מציאת תורם מח עצם לעובר שטרם נולד. מדובר במקרה נדיר ויוצא דופן שבו הרופאים נמצאים במלחמה נגד השעון. ללא תרומת מח עצם עלול התינוק למות ימים ספורים לאחר לידתו.

 

לפני כמה שבועות הגיעו לבית־החולים זוג הורים תושבי הדרום, שאיבדו בעבר שני ילדים בגלל מחלה גנטית. זאת מאחר שהאישה הרתה שוב, והם חששו שגם העובר שהיא נושאת הפעם ברחמה סובל מאותה מחלה נדירה.

 

"לבני הזוג יש בעיה במערכת החיסון, שגורמת לזיהומים קשים וחוזרים אצל הילדים מגיל קטן. במקרים כאלה חייבים לבצע השתלה של מח עצם בהקדם כדי לחזק את מערכת החיסון שלהם", מסבירה פרופ' לינה באסל, מנהלת המכון לגנטיקה בבילינסון. "ללא השתלה, הילדים האלה לא יכולים לשרוד יותר מדי זמן לאחר הלידה".

 

הרופאים נלחמים נגד השעון. בילינסון ()
הרופאים נלחמים נגד השעון. בילינסון

 

"החלטנו לא להמתין ללידה, וכבר במהלך ההיריון התחלנו לעשות בירורים כדי לחסוך זמן", מספר ד"ר משה ישראלי, מנהל המעבדה לסיווג רקמות בבית־החולים. האישה ההרה עברה בדיקת מי שפיר, והחששות התאמתו: העובר — כמו שני הוריו — נושא את המוטציה הגנטית שגורמת לפגיעה במערכת החיסון.

 

בבית־החולים החלו במאמצים כבירים כדי למצוא עבורו תרומת מח עצם עוד בזמן ההיריון. במעבדה לסיווג רקמות קיבלו דגימה ממי השפיר כדי לחפש תורם. "זה משהו לא רגיל. זה לא פשוט לעשות סיווג רקמות למי שעדיין לא נולדו", מספר ד"ר ישראלי. היו גם שלל קשיים: לא ניתן לרשום דגימה של אדם שלא נולד במערכות המחשב, אין תעודת זהות לעובר, וכמות הדגימה שניתן לקחת במי שפיר היא מאוד קטנה.

 

מקווים שהתינוק ישרוד את ההשתלה

בתחילה ניסו הרופאים לבדוק התאמה עם בתם של בני הזוג, אך היא לא נמצאה מתאימה. ההורים לא יכולים לתרום משום שהם עצמם נושאים את המוטציה.

 

הרופאים פנו לכל מאגרי תרומת מח העצם בעולם בניסיון לאתר תורם פוטנציאלי, אך תרומה עדיין אין. בשבועות הבאים ימשיך המאמץ, אך בכל מקרה ההשתלה, אם תהיה, תתבצע רק לאחר הלידה. "זה סיפור מאוד מורכב. מצד אחד אנחנו רוצים שההשתלה תתבצע כמה שיותר מוקדם כדי לא לסכן את התינוק, ומצד שני אנחנו צריכים לראות שהתינוק יוכל לשרוד את ההשתלה", מוסיף ד"ר ישראלי.

 

"מדובר במקרה מאוד נדיר ויוצא דופן", מסכמת פרופ' באסל, "אני לא זוכרת מקרה שבו חיפשנו מח עצם לעובר שטרם נולד".

 

רוצים לעזור? ניתן להיכנס לאתר של עזר מציון ולקבל פרטים נוספים על מנת להצטרף למאגר מח העצם הלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מקרה יוצא דופן. מח עצם לעובר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים