שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי: סנקציות נגד מדינות שלא קולטות פליטים

ב-2015 התגאתה היבשת בהסכם על חלוקת נטל הפליטים. שנתיים אחרי ההסכם מסתמן ככישלון, והאיחוד הודיע שיטיל סנקציות על צ'כיה, הונגריה ופולין - שקלטו עד כה 12 פליטים יחד ומסרבות לשתף פעולה

ז'אן קלוד יונקר, נשיא הנציבות האירופית, אמר הבוקר (יום ד') כי האיחוד האירופי ינקוט צעדים משפטיים נגד צ'כיה, הונגריה ופולין - שלוש מדינות שלא מילאו את חלקן בהסכם קליטת הפליטים. "במשך יותר משנה הן לא קולטות פליטים בכלל", אמר יונקר על שלוש המדינות המזרח האירופיות. "זה לא נותן לנו ברירה אחרת מלבד להטיל היום סנקציות נגד המדינות האלה".

 

בנאום לחברים בפרלמנט האירופי בשטסרבורג הוסיף יונקר: "הסולידריות האירופית לא יכולה להיות חד כיוונית. זו לא שאלה של סנקציות, אלא שאלה של שמירה על החוק האירופי".

תמונות משיא משבר הפליטים ב-2015: ילדה בגבול הונגריה (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונות משיא משבר הפליטים ב-2015: ילדה בגבול הונגריה(צילום: AP)
 

במסגרת ההסכם אמורות המדינות החברות באיחוד לחלק ביניהן 160 אלף פליטים בתקופה של שנתיים, כשמספר הפליטים תלוי בגודל של כל מדינה. התוכנית נועדה להקל על העומס שנוצר במדינות שאליהן מגיעים רוב המהגרים – בעיקר יוון ואיטליה.

 

התוכנית ליישב חדש את הפליטים נחשבת לחלק מרכזי במדינות ההגירה באיחוד האירופי. מדינות היבשת הציגו אותה ב-2015 כסימן לסולידריות - כשיותר ממיליון מהגרים הגיעו לאירופה. בינתיים מסתמנת היוזמה ככישלון של האיחוד: כשנותרו שלושה חודשים לתאריך היעד נקלטו מחדש פחות מ-21 אלף פליטים.

שוטרת צ'כית רושמת מספר על ידיים של פליטים שהגיעו מהונגריה ואוסטריה (צילום: AP) (צילום: AP)
שוטרת צ'כית רושמת מספר על ידיים של פליטים שהגיעו מהונגריה ואוסטריה(צילום: AP)
 

כשהתוכנית אושרה באיחוד האירופי ב-2015 הצביעו נגדה רומניה, צ'כיה, סלובקיה והונגריה. שתי האחרונות אף ערערו על ההחלטה. הממשלה הקודמת בפולין תמכה בתוכנית הקליטה אך הממשלה הנוכחית, ממשלה אירו-סקפטית, מתנגדת לה.

 

צ'כיה הייתה אמורה לקלוט כ-2,600 פליטים אך כרגע קלטה רק 12 – כולם מיוון. הונגריה ופולין עדיין לא קלטו אף פליט. שתי המדינות שקלטו עד כה הכי הרבה פליטים הן גרמניה (יותר מ-5,600) וצרפת (כ-3,500). סלובקיה, שקלטה רק 16, התחייבה לאחרונה לקלוט פליטים נוספים.

הפגנה בוורשה נגד קליטת פליטים (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בוורשה נגד קליטת פליטים(צילום: AP)

דימיטרס אברמופולוב, נציב ההגירה האירופי, אמר אתמול כי לשלוש המדינות המזרח אירופיות יש 24 שעות לשנות את דעתן. שלוש המדינות השמיעו התנגדות נחרצת. ראש ממשלת צ'כיה, בוהוסלב סובוטקה, אמר כי ארצו לא מוכנה לקחת חלק בקליטת הפליטים המשותפת של היבשת.

 

"צ'כיה לא מסכימה עם יישוב מחודש שמתבסס על מכסות הגירה. בהתחשב במצב הביטחוני המחמיר באירופה, ובכך ששיטת מכסות ההגירה לא מתפקדת, היא לא תקח בזה חלק", הבהיר סובוטקה. קורנד ז'ימנסקי, סגן שר החוץ הפולני, אמר כי "פולין מוכנה להגן על עמדתה בבית המשפט". סגן שר החוץ הפולני הזהיר כי צעד משפטי של הנציבות "עלול להעמיק את המחלוקות באיחוד האירופי".

 

פטר סיארטו, שר החוץ של הונגריה, אמר שממשלתו מתייחסת לצעדים של הנציבות האירופית כ"סחיטה והתנהגות שאינה אירופית". בשנה שעברה רשם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, מהמתנגדים הבוטים ביותר למדיניות הקליטה של האיחוד האירופי, הישג במשאל עם: רוב מוחץ הצביע נגד קליטת פליטים בהונגריה.

 

שלוש המדינות האירופיות עלולות לספוג קנסות כספיים וסנקציות נוספות. התהליך בבית המשפט של האיחוד האירופי צפוי להיות ארוך ולהימשך חודשים ואף שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פליטים בגבול הונגריה
צילום: AFP
מומלצים