שתף קטע נבחר

המרכז בנגב

במשך שנים, נאלצו לעתים חולי סרטן מהדרום שנזקקו לטיפולים מורכבים, להגיע לבתי חולים במרכז לצורך השלמת טיפול. מרכז הסרטן החדש שייפתח בבית החולים סורוקה, מהמובילים בישראל, יעניק לתושבי הנגב את הטיפול המתקדם ביותר בתנאים מיוחדים

בשיתוף האיגוד הישראלי לאונקולוגיה

 

"עד היום, חולים שנזקקו להשתלות מח עצם מתורם היו נשלחים לאזור המרכז. פתיחת מרכז הסרטן החדש בבית החולים סורוקה תאפשר לנו לקצר את זמני ההמתנה ולתת למטופלים שירות מקסימלי באזור מגוריהם. אצלנו אין גישה של פריפריה. אנו יוצרים בעצמנו מציאות חדשה ובכל מה שנוגע לטיפול בסרטן אנחנו הופכים את הפריפריה למרכז. זה יעניק איכות בריאותית אחרת לתושבי הנגב". קשה לפספס את הגאווה בקולה של ד"ר גלית פרץ, כשהיא מדברת על המרכז החדש לטיפול בסרטן שייחנך בקרוב בבית החולים סורוקה. המרכז, מהחדשניים בישראל, ירכז את כל הטיפול בחולים האונקולוגים.

 

הדמיות המרכז הכוללני לטיפול ולחקר מחלת הסרטן בסורוקה  (באדיבות מ.ר. אוניברסיטאי סורוקה)
הדמיות המרכז הכוללני לטיפול ולחקר מחלת הסרטן בסורוקה (באדיבות מ.ר. אוניברסיטאי סורוקה)

 

 

עד היום, הטיפול בכל הגידולים הסולידיים – שד, כבד, מעיים וסרטני מוח העצם והלימפה – פוזר בין כמה מקומות ברחבי בית החולים. "פיזית, החולים עוברים בין תחנות שונות, ואין את הנוחות של לקבל את כל הטיפול במקום אחד", אומרת ד"ר פרץ. "בלי קשר, חלק מהמבנים כבר מיושנים והיו זקוקים לשדרוג. המרכז החדש יאפשר לנו להעניק את הטיפול הטוב ביותר בתנאים הטובים ביותר".

 

סורוקה כבית שני

מולי אור (42), תושבת קיבוץ בית גוברין, נשואה פלוס שלושה ילדים, גילתה לפני שלוש וחצי שנים שהיא חולה בסרטן השד. זה קורה לנשים רבות בישראל, רק שבמקרה שלה – זה קרה רגע לפני שהיא הייתה אמורה ללדת את בנה הקטן. "הייתי בחודש השמיני, כמעט תשיעי", היא מספרת, "ופתאום גיליתי גוש בצד ימין. כולם אמרו שזה גודש בגלל ההריון, אבל באינסטינקט ידעתי שאני צריכה לבדוק את זה. למחרת הייתי אצל רופא משפחה, ועוד באותו יום קבעתי לבדיקה אצל כירורגית שד".

 

אור, שעובדת כאחראית רכש ומלאי בחברת טקסיין לשילוט, נשלחה על ידי הכירורגית לבדיקת אולטרה-סאונד, משום שאי אפשר לעשות ממוגרפיה בהריון. "כבר לפי התגובות הבנתי שמשהו לא בסדר", היא אומרת. "הבודקת קראה מיד לכירורגית שד והוחלט לעשות ביופסיה. שבוע אחר כך הכניסו אותי לשיחה בפורום שכלל רופאים ועובדת סוציאלית. מיד ידעתי שזה סרטן".

 

הרופאים הסבירו לה שמדובר בסרטן שכיח, שיש טיפול, שהיא לא צריכה לדאוג. הכל טוב ויפה, אבל בבטן יושב תינוק שעוד מעט אמור לצאת לאוויר העולם. מה עושים? "אלה היו מהרגעים הכי קשים בחיי", היא מודה. "אחרי התייעצויות בסורוקה, הוחלט ליילד מיידית. ביום ראשון אושפזתי, קיבלתי זירוז, וביום שלישי ילדתי".

 

הלידה עצמה הייתה מאוד טעונה, וזמן קצר אחריה היא החלה לקבל שלל טיפולים אגרסיביים: ארבעה טיפולים כימותרפיים,

 12 טיפולים המשלבים כימותרפיה ותרופות ביולוגיות ואז 33 הקרנות – מדי יום. לסיום, היא עברה כריתה חלקית.

 

"הבאתי מישהי שתהיה איתי ותטפל בתינוק", היא מספרת בקול רועד. "הייתי עם שני ילדים – היום הגדולה בת 12 והשני בן 8 – ועוד תינוק שרק נולד, ולא יכולתי לגדל. אני זוכרת שהייתי מתעוררת באמצע הלילה, שומעת אותו בוכה ולא יכולה לגשת אליו".

 

איך הגיבו הילדים הגדולים?

 

"הגדולה שלי לקחה את זה מאוד קשה. סבא שלה נפטר לפני כן מסרטן והיא הייתה מאוד קרובה אליו וחשבה שגם היא הולכת למות. היא בכתה ושאלה שאלות, ואני עדכנתי אותם כל הזמן, בכל התהליך. שיתפתי אותם כדי שיהיו חלק מזה, ולא יחיו באיזה ענן בבית. ילדים הרי חושבים על הגרוע מכל".

 

בתקופת הזמן הזו, הפך בית החולים סורוקה לביתה השני. "הצוות שם היה מדהים", היא אומרת. "בזכות כירורגית השד, ד"ר רווית אגסי, הניתוח עבר בשלום. והאחיות שם מלאכיות. הם תמיד עטפו אותי באהבה, בדאגה, גרמו לי להרגיש ולדעת שהכל יסתדר. הקושי היחיד הוא בזה שהכל פתוח ואין פרטיות, אבל גם לזה היו יתרונות – דיברנו אחד עם השני, הפכנו ממש לקבוצה".

 

במרכז החדש, גם בעיית היעדר הפרטיות נפתרה. "בעיקר, הכל יהיה מרוכז באותו מקום", אומרת ד"ר פרץ. "בדיקות הדם שלפני הטיפול, הטיפול עצמו. גם התנאים הפיזיים שודרגו, ממש למילה האחרונה בתחום. חולה שמגיע להתאשפז, ראוי שהחדר יהיה נוח לו, למשפחתו, לאורחיו".

 

עד לפרטים הקטנים

עם מנהל המרכז, פרופ' יצחק אביטל, אנחנו מדברים תוך כדי סיור במקום. "זה העתיד של טיפולי הסרטן בארץ", הוא אומר בגאווה. "והכל יתרחש כאן לפני שהוא מתרחש במקומות אחרים. זו בדיוק המשמעות של להפוך את באר שבע מפריפריה למרכז".

 

מה הופך את המרכז למתקדם כל כך?

 

"קודם כל בנו אותו כך. הגעתי לכאן מארצות הברית, ממרכזי הסרטן הטובים ביותר בעולם, ובנינו את המרכז שלנו בצורה מתקדמת, כך שנוכל להוביל את טיפולי הסרטן בארץ גם מבחינה מחקרית וגם מבחינה קלינית. לתושבי הנגב, למרות שהם רחוקים כשעה נסיעה מבתי החולים במרכז, אין כרגע מרכז כזה לשום מחלה. עוד משהו שמייחד את המרכז שלנו זו העובדה שהוא מעורב ומעורה בתוך הקהילה. הטיפול בסרטן מתחיל ברופאים הכלליים בקהילה, והטיפול אצלנו יהיה מולטי-דיסציפלינארי, ומבוסס על רפואה מותאמת אישית".

 

בתכנון המרכז, ירדו לרזולוציות מעמיקות במיוחד. כך, למשל, ביחידה להשתלות מח עצם בתוך המחלקה ההמטולוגית ישנם חדרי בידוד שהאוויר בהם מסונן ברת חלקיקים מיקרוסקופיים כדי למנוע זיהומים. "החולים במחלקה מחוסרי מערכת חיסון למשך ימים ארוכים וזקוקים לבידוד מוחלט, משום שהאוויר שאנחנו נושמים מרובה מזהמים", מסבירה ד"ר פרץ. "כמובן שגם היום יש לנו מסננים כאלה, אבל ניידים. במרכז החדש חדרי הבידוד הם ברמה הגבוהה ביותר".

 

זו הזדמנות להסביר את חשיבותם.

 

"חולה שמגיע להשתלה מקבל טיפול כימי וקרינתי במינון גבוה, כדי למחוק את מח העצם ואת המערכת החיסונית. אחר כך משתילים לו מח עצם שהותאם, וכשהשתל נקלט – נוצר מח עצם חדש ומערכת חיסון חדשה. עד שזה קורה, הוא צריך לשהות בתנאי בידוד מחמירים, והבניין יענה בדיוק על הצרכים האלה".

 

זו השנה הרביעית להשתלות מח עצם בסורוקה, ובבניין החדש יורחבו השירותים כך שאפשר יהיה לתת את כל מגוון הטיפולים לחולים בנגב, בלי לשלוח אותם למרכז הארץ להשלמות. "עד שפתחנו אצלנו את מחלקת ההשתלות, היינו צריכים לשלוח כל חולה שקיבל טיפול והמחלה אצלו נשנתה, לבית חולים אחר במרכז הארץ", ממשיכה ד"ר פרץ. הסיבה העיקרית שאנחנו שמחים מהמרכז הסרטן החדש היא לא רק כי הוא יפה ומרשים – והוא יפה ומרשים – אלא כי הוא מאפשר לנו להעניק לחולים את כל מגוון הטיפולים ליד הבית".

 

פרופ' דוד גפן, מנהל יחידת אשפוז יום אונקולוגית, מבקש להתמקד בהתפתחויות בתחום, שיבואו לידי ביטוי גם במרכז הסרטן. "ראשית, ברור שכאשר התנאים הפיזיים משתפרים, כל החוויה טובה יותר, גם למטופלים וגם לרופאים", הוא אומר. "הגעתי לכאן לפני יותר משלושים שנה כרופא אונקולוג, וראיתי התפתחות מדהימה של אונקולוגיה וטיפול בסרטן. זה משהו מדהים".

 

מה יחדש מרכז הסרטן?

 

"אני חושב שמרכז הסרטן הוא המשך טבעי של ההתפתחות הזאת. יש התפתחות טיפולית אדירה בתחום – תרופות חדשות, כימיות, ביולוגיות ועוד. כיום אנחנו כבר משתמשים בבדיקות מולקולריות על הגידול, שמאפשרות לומר לפעמים לחולה מה הפרוגנוזה, ולגבי חלק מהמחלות גם להתאים טיפול ממוקד. זה נותן לנו עוד אפשרויות. אני מאוד גאה בעובדה שהבאנו את כל הטיפולים והתרופות הללו בזמן אמת. תושבי הדרום מקבלים היום את הטיפולים הללו בדיוק כמו המטופלים בניו יורק, פריז ותל אביב. עכשיו יהיה להם גם מקום יפה ונעים לקבל את הטיפולים, כמו בפריז ובניו יורק".

 

קרינה מתקדמת

בין שאר החידושים במרכז הסרטן החדש, אפשר למצוא גם מכשיר מאיץ קווי חדש לטיפול בחולים, מהמתקדמים בעולם.

 

מאיץ קווי הוא מכשיר חדשני לטיפול בחולי סרטן, שמיועד לחולים הנדרשים לעבור הקרנות כחלק מהטיפול האונקולוגי. מדובר בטכנולוגיה חדשנית המאיצה אלומת אלקטרונים למהירות הקרובה למהירות האור. תהליך זה מייצר קרניים לטיפול בגידולים בעומק הרקמה, ומאפשר רמת דיוק גבוהה ביותר לחדירה לרקמות עמוקות, תוך הקטנת החשיפה לקרינה של האיברים הבריאים שממוקמים בסמוך לאזור הגידול, וצמצום תופעות הלוואי של הקרינה.

המאיץ הקווי החדש (צילום: שי שמואלי)
המאיץ הקווי החדש(צילום: שי שמואלי)
  

המאיץ הקווי החדש בסורוקה כולל מערכות משולבות לצילום רנטגן וסי-טי, כך שבאמצעות מערכת אחת ניתן לבצע דיאגנוסטיקה מדויקת שבעבר היה צורך במערכות רבות כדי להשיגה. במכשיר החדש, למטופלי הקרינה נקבע רצף של מספר ימי קרינה רב. שיטת הטיפול המדויקת מפחיתה משמעותית את תופעות הלוואי וכך מטופלים רבים יכולים לעמוד במעמסה ולהשלים את רצף ההקרנות ללא הפסקה.

 

הכנסתו לשימוש של המאיץ הקווי החדש מהווה שלב משמעותי בפיתוח מערך הטיפול בתחלואת סרטן לטובת תושבי הנגב והסביבה, כחלק מהיערכות בית החולים לקראת פתיחת מרכז הסרטן.

 

פרופ' יצחק אביטל: "זה העתיד של טיפולי הסרטן בארץ, והכל יתרחש כאן לפני שהוא מתרחש במקומות אחרים. זו בדיוק המשמעות של להפוך את באר שבע מפריפריה למרכז"

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף האיגוד הישראלי לאונקולוגיה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי שמואלי
המאיץ הקווי החדש בסורוקה
צילום: שי שמואלי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים