שתף קטע נבחר

מת האיש שחזר מצפון קוריאה בתרדמת

משפחתו של אוטו ורמבייר הודיעה כי הוא הלך לעולמו, שבוע אחרי שובו לארה"ב. הרופאים עדיין מתקשים לקבוע מה קרה לו בכלא של קים ג'ונג און: הסטודנט בן ה-21 חזר עם פגיעה מוחית - ולדברי פיונגיאנג היא נגרמה מהרעלה נדירה ומצריכת כדורי שינה

 

משפחתו של אוטו ורמבייר, הסטודנט האמריקני ששוחרר בשבוע שעבר מהכלא הצפון קוריאני וחזר לארצות הברית כשהוא שרוי בתרדמת, הודיעה אתמול (יום ב') כי הוא הלך לעולמו. בימים האחרונים הביעו הוריו אופטימיות באשר לעתיד והבטיחו להישאר לצדו - אבל אמש אפסו התקוות. בארה"ב עדיין מנסים להבין כיצד בכלל שקע בתרדמת. עד לאחרונה כלל לא ידעה משפחתו על מצבו.
 
במשפט הבזק שנערך לו בצפון קוריאה בשנה שעברה התנצל אוטו ורמבייר שוב ושוב על כך שניסה לגנוב שלט תעמולה צפון קוריאני מהמלון שבו שהה בפיונגיאנג, וביקש – בתחילה ברוגע, אחר כך בהשתנקות, לבסוף בדמעות – להתאחד עם משפחתו. פקידי המשטר הצפון קוריאני שישבו מולו בשולחנות ארוכים צפו בו באדישות. המצלמות צילמו ועיתונאים רשמו לעצמם הערות.

אוטו ורמבייר מורד מהמטוס, שקוע בתרדמת, בשובו לארה"ב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אוטו ורמבייר מורד מהמטוס, שקוע בתרדמת, בשובו לארה"ב(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההרפתקן האמריקני, בן 21 אז, דיבר נסער על "הפשע החמור" שהביא אותו למשפט הראווה ההוא: העובדה שניסה לקחת איתו הביתה שלט למזכרת מהמדינה המבודדת, לכאורה כדי להרשים קבוצה סודית-למחצה שאליה הוא רצה להצטרף. המשטר הצפון קוריאני טען כי הוא עשה זאת בהנחיה של הממשל האמריקני.
 

"עשיתי את הטעות הקשה ביותר של חיי!", הצהיר ב"ווידוי" בדיון שנערך בעניינו בפיונגיאנג ב-29 בפברואר 2016. בשבוע שעבר, יותר מ-15 חודשים אחרי המשפט ההוא, הוא התאחד סוף סוף עם משפחתו – אבל כנראה כלל לא היה מודע לכך. הוא חזר לארה"ב בתרדמת.

 

"הדרך הכי טובה שבה אפשר לתאר את המצב הנוירולוגי שלו היא 'הכרה ללא יכולת תגובה'", אמר בימים האחרונים הנוירולוג הבכיר ד"ר דניאל קנטר ממערכת הבריאות האוניברסיטאית של סינסינטי. הרופאים אומרים כי הוא ספג פגיעה נוירולוגית קשה וכי היא גרמה לו לאבדן רקמות מוח רבות. הפגיעה גרמה גם לחולשה ולהתכווצות גדולות של שריריו, זרועותיו ורגליו. עיניו היו פקוחות ומצמצו, אולם הוא לא הראה סימנים שהוא מבין פקודות מילוליות.

 

ההחלטה ששינתה הכול

ורמבייר, בן 22 במותו, היה מאושפז ב-UC Medical Center מאז הגיעו חזרה לארה"ב מצפון קוריאה ביום שלישי שעבר. המשטר הצפון קוריאני הודיע כי החליט לשחררו ממניעים הומניטריים. נראה כי להחלטה תרם לחץ כבד של ממשל טראמפ אחרי שנודע לו על מצבו של ורמבייר בפגישה של שליח אמריקני מיוחד ב-6 ביוני בניו יורק עם שגריר צפון קוריאה באו"ם.

 

להוריו של הצעיר, פרד וסינדי, נאמר כי הוא שקע בתרדמת זמן קצר אחרי המשפט שבו נגזרו עליו ב-16 במרס אשתקד 15 שנות מאסר ועבודה בפרך. אם חייו היו נמשכים כפי שתכנן הוא היה אמור ללמוד כעת באוניברסיטת וירג'יניה, אבל החלטה אחת שינתה את הכול. הוא רצה לנסוע לסין, ושמע על סוכנות נסיעות סינית המארגנת טיולים לצפון קוריאה. הוריו לא התנגדו להחלטתו לנסוע לשם.

"נתן לי חצי חיוך והתרחק מהתור למטוס". אוטו ורמבייר נעצר בנמל התעופה (צילום: AP) (צילום: AP)
"נתן לי חצי חיוך והתרחק מהתור למטוס". אוטו ורמבייר נעצר בנמל התעופה(צילום: AP)

"אוטו הוא בחור צעיר, ילד נהדר שרצה לנסוע לחלק הזה של העולם כדי לחוות חוויה", הסביר בסוף השבוע האב פרד. סוכנות הנסיעות, Young Poineer Tours, משווקת את עצמה כ"חברת נסיעות זולות ליעדים שאמא שלכם תעדיף שתתרחקו מהם". היעדים האלה כוללים גם את איראן, עיראק ומדינות ברית המועצות לשעבר.

 

ורמבייר נרשם לטיול שאורכו חמישה ימים ושיצא לדרך בדצמבר 2015. הוא היה אמור לעזוב את צפון קוריאה ב-2 בינואר 2016 ולשוב לסין. אבל אז הוא נעצר.

 

מאסר בידוד, "וידוי" מוכתב

מחלקת המדינה האמריקנית מזהירה אמריקנים שלא לנסוע לצפון קוריאה. כמעט כל האמריקנים שנסעו בכל זאת למדינה המסוגרת חזרו משם בלי בעיה מיוחדת, אבל בצפון קוריאה תיירים עלולים להיתפס לפתע באישומים מוזרים ולהישלח לכלא לשנים ארוכות בגין מה שנראה להם כמו הפרות קלות בלבד של החוק. סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית פרסמה אחרי מעצרו של ורמבייר סרטון וידאו קשה לפענוח, שבו לטענתה נראה ורמבייר גונב שלט תעמולה של המשטר מקיר במלון שבו שהה.

 

בארה"ב יש המותחים ביקורת על אמריקנים שכדי לספק את יצר ההרפתקנות שלהם נוסעים למדינות לא ידידותיות ומסתכנים בהפיכתם לבני ערובה. בשנת 2014 נעצר בדרום קוריאה האזרח האמריקני ג'פרי פוול כששכח בטעות ספר תנ"ך במועדון לילה. הוא שוחרר אחרי שישה חודשים. בשובו סיפר כי במשך רוב הזמן הוחזק בבידוד, אבל לא ספג התעללות פיזית. הוא ואמריקנים אחרים ששוחררו מהכלא בצפון קוריאה סיפרו כי הונחו "להתוודות" על מעשיהם לפני המצלמות.

"מדי פעם הם בוחרים מישהו כדי להעביר מסר. הפעם זה היה תורו". ורמבייר אחרי מעצרו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מדי פעם הם בוחרים מישהו כדי להעביר מסר. הפעם זה היה תורו". ורמבייר אחרי מעצרו(צילום: AFP)

כוכב ה-NBA לשעבר דניס רודמן, ידידו של הרודן קים ג'ונג און, זוכה לקבלת פנים חמה כשהוא בא לבקר בצפון קוריאה. כשהגיע לשם ביום שחרורו של ורמבייר עלו תהיות בנוגע לאפשרות שהוא סייע להביא לשחרורו, אבל גורמים רשמיים בוושינגטון ובפיונגיאנג אמרו כי לא היה לו קשר למהלך.

 

חבר בקבוצת המטיילים שאיתה יצא ורמבייר לצפון קוריאה, האזרח הבריטי דני גרטון, סיפר ל"וושינגטון פוסט" בשבוע שעבר כי מעולם לא נתקל ברמז לכך שוורמבייר מתכנן לעשות משהו שאינו כשורה. גרטון היה שותפו לחדר של ורמבייר במלון. הוא סיפר שוורמבייר היה אדם בוגר ומנומס מאוד.

 

המחלה שנגרמת מרעלן נדיר

לדברי גרטון, כשוורמבייר היה בדרכו לטיסה מפיונגיאנג לסין הוא נלקח לפתע מהתור משדה התעופה. הוא לא התנגד ולא נראה מבוהל, אלא נתן לגרטון חצי חיוך בעודו מתרחק עם השומרים. "הוא היה סתם בחור צעיר שרצה לעבור הרפתקה", סיפר גרטון ל"וושינגטון פוסט". "אחת לכמה זמן הם בוחרים מישהו כדי להעביר מסר, והפעם זה היה פשוט תורו של אוטו. זה כל כך חולני ולא נחוץ ומרושע".

 

אביו של ורמבייר האשים את חברת הנסיעות כי היא מסייעת לפתות אמריקנים להגיע לצפון קוריאה. החברה טענה כי ורמבייר הוא הלקוח הראשון שלה שנעצר בצפון קוריאה – מתוך 7,000 לקוחות שהחברה לקחה לשם.

"תפילותינו עם משפחת ורמבייר". שלטי תמיכה בוויומינג (צילום: AP) (צילום: AP)
"תפילותינו עם משפחת ורמבייר". שלטי תמיכה בוויומינג(צילום: AP)

מה קרה לוורמבייר אחרי שנשפט? אולי לעולם לא נדע. הוריו דוחים את טענת צפון קוריאה שהוא לקה בהרעלת בוטולין חריפה הפוגעת במערכת העצבים המרכזית – מחלה שנגרמת מרעלן נדיר. הם אינם מקבלים את הטענה ששקע בתרדמת אחרי שלקח כדורי שינה.

 

רופאיו בסינסינטי לא מצאו שום עדות לבוטוליזם, אבל הם אמרו כי לא מצאו גם סימנים לשברים כלשהם שירמזו שהוא הוכה וכך הגיע למצבו הנוכחי. לדבריהם מצבו מתאים למצבים הנגרמים מאי אספקת חמצן למוח. רופאים אמריקנים אמרו כי קיבלו מעט רישומים רפואיים צפון קוריאניים, אבל הם אינם יכולים להגיע למסקנה בנוגע לסיבה למצבו או לטיפול שהוא קיבל.

 

אנחנו אופטימיים, ונישאר כאלה

בעיירת הולדתו של אוטו, וויומינג שבאוהיו, נמנעו במשך שנה וחצי מלהתבטא בעניין, משום שלא רצו לפגוע במאמצים הדיפלומטיים להביא לשחרורו. כעת אנשים מרגישים שהם יכולים לדבר באופן חופשי יותר, והם מביעים הערצה לוורמבייר. הם מספרים כי הוא היה פופולרי מאוד בעיר ונהג לשחקן כדורגל. "הוא היה אדיב, מתוק, חכם – פשוט בחור טוב", סיפרה דניקה ווייט, המורה שלו לאנגלית. "הוא הביא תמיד התלהבות לכיתה".

"שום דבר רע באמת אף פעם לא קורה כאן". בעיירה המומים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"שום דבר רע באמת אף פעם לא קורה כאן". בעיירה המומים(צילום: EPA)

תושבים קשרו לעצים ולעמודי החשמל בשדרה המרכזית סרטים בצבעי בית הספר המקומי. "שום דבר רע באמת לא קורה אף פעם בוויומינג", אמרה אלי בוצ'ר, בת 14. "זו די בועה כאן, אז זה ממש טראגי".

 

כשפרד ורמבייר ענה על שאלות במסיבת עיתונאים ביום חמישי במרכז התקשורת של בית הספר התאספו סיבבו תושבים וקראו "אוטו חזק" ו"אנחנו אוהבים אותך". הוא מסר תודה לממשל טראמפ, שביום חמישי אמר כי "דיפלומטיה שקטה" אפשרה את שחרורו של השבוי.

 

ורמבייר האב שיבח גם את האופן שבו בנו החזיק מעמד במהלך ה"ווידוי" בצפון קוריאה. הוא אמר כי בנו הוא לוחם וכי הוא מאמין שהוא נלחם במשך חודשים כדי לשוב לחיק משפחתו. "יש לי אפשרות לדבר אליכם בשמו של אוטו", אמר, "ומתאפשר לי גם ללבוש את הז'קט שהוא לבש". אחר כך פרץ בבכי.

סרטים לאות תמיכה באוטו בעיר הולדתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סרטים לאות תמיכה באוטו בעיר הולדתו(צילום: EPA)

פרד ורבייר עוד הספיק לספר כי הוא ורעייתו סינדי מדברים אל אוטו, קוראים לו ומנסים לגרום לו להרגיש בנוח. "אנחנו גאים בעובדה שמשפחתנו מורכבת מאנשים שהם מטבעם שמחים ואופטימיים. אנחנו הולכים להישאר כאלה". אבל הלילה, כאמור, השניים נפרדו מבנם.

 

אחרי מסיבת העיתונאים בשבוע שעבר שיתף אחיו הצעיר של אוטו, אוסטין, סרטון עם הכתבים. זה היה הסרטון האחרון שבו נראה אוטו כאדם חופשי. הוא צולם בצפון קוריאה. אוטו, כמה מבוגרים אחרים וכמה ילדים נראים בסרטון מתאספים כדי לזרוק כדורי שלג. הוא נראה מחייך וצוחק. "זה אוטו שאני מכיר ואוהב. זה אחי", סיפר אוסטין.


פורסם לראשונה 19/06/2017 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכרה ללא יכולת תגובה. שובו של אוטו
צילום: רויטרס
מומלצים