שתף קטע נבחר

תובעות בבוץ הלבנוני: מחאת הנשים בארץ הארזים

השכנה מצפון הסתחררה בעקבות הארכת כהונת הפרלמנט הנוכחי, ומי שיצאו מופסדות הן נשות לבנון. עם מאזן של ארבע מחוקקות בלבד, שרה אחת ושר זכר לענייניהן יוצאות הנשים למאבק לשוויוניות: "מתנגדות להדרת האישה"

 

בנובמבר 2016 הצליחו הפוליטיקאים בלבנון לבחור את מישל עוון לנשיא אחרי שנתיים וחצי של ואקום בכס הנשיאות. בחירתו של הגנרל הנוצרי, שזכה בנשיאות בעיקר הודות לעקשנות של חסן נסראללה, הפיחה בלבנונים תקוות חדשות לעתיד טוב יותר והסיסמה הרווחת בקרב הפוליטיקאים הייתה "העידן החדש".

 

סעד חרירי, שלא רצה בתחילה את עוון בכס הנשיאות, הצליח בהמשך להרכיב עם הרבה זיעה ממשלה חדשה. אבל אז הגיע המוקש הכביר בדמותו של חוק הבחירות הלבנוני שנותר על כנו עם שינויים קלים מאז 1960. החוק שלמעשה מסדיר את שיטת הבחירות לפרלמנט הלבנוני - בחירות שלא התקיימו בלבנון מאז 2009 בייחוד בשל המלחמה בסוריה והמאבק הפוליטי בין המחנה של חיזבאללה למחנה המתנגד לו.


חוק מיושן - לרעת הנשים ()
חוק מיושן - לרעת הנשים

לבנון הייתה ועודנה מדינה של איזונים, בייחוד בין 18 העדות השונות שמנסות לחיות בדו-קיום. אך כדי שאותן עדות יחיו בדו-קיום, בין השאר היה צריך לגבש חוק בחירות שישמור על מאזן הכוחות העדתי בייחוד בין המוסלמים לנוצרים, שבזמנו היו עם ידם על העליונה. "הסכם טאיף" שהביא את מלחמת האזרחים העקובה מדם לקצה הפחית מהסמכויות של הנוצרים. בין השאר נקבע כי הפרלמנט הלבנוני על 128 ציריו יחולק שווה בשווה בין הנוצרים למוסלמים.

 

אך כידוע, מאז לבנון לא מתחלקת בין נוצרים למוסלמים, אלא מתחלקת יותר למחנה שבעד חיזבאללה ולמחנה נגד חיזבאללה. מחנה שחוצה את העדות השונות, אך גם כן מתערבב לעתים. במקביל, גם המאזן הדמוגרפי השתנה לרעתם של הנוצרים ולטובתם של המוסלמים מהעדה השיעית. למרות זאת ולמרות טשטוש המחנות הפוליטיים חוצות העדות, האליטות הישנות בפוליטיקה הלבנונית המשיכו לדאוג שהשיטה הישנה תישמר עבור האינטרסים האישיים, המשפחתיים והעדתיים.

 

ברוח "העידן החדש" גברה הדרישה לגבש חוק בחירות חדש שייצג בצורה טובה יותר בפרלמנט את העם הלבנוני. במסגרת החוק שגובש ועדיין יש לא מעטים שמסתייגים ממנו, תחולק לבנון ל-15 אזורי בחירה ותונהג שיטת בחירות יחסית. מעבר לכל המורכבויות המטרה היא לתת הזדמנות לעוד שחקנים להיכנס למגרש הפוליטי ולנסות לצמצם את החלוקה לפי מפתח עדתי.

מחאה ברחוב הלבנוני ()
מחאה ברחוב הלבנוני

 

בשבועות האחרונים כבר היה נראה שבלבנון שוב ייקלעו למשבר פוליטי לנוכח חוסר ההסכמות בין המחנות הפוליטיים השונים שכל אחד משך לצד שלו. כהונתו של הפרלמנט הנוכחי הייתה אמורה להסתיים ב-20 ביוני, מה שהיה מאלץ אותו שוב להאריך את כהונתו. אלא שנשיא לבנון עוון שהבטיח רוח חדשה נכנס לעובי הוקרה ואילץ את הצדדים להגיע להסכם ויהי מה. בשבועיים האחרונים יצא העשן הלבן וכהונתו של הפרלמנט הוארכה באופן זמני עד למאי 2018, התאריך שבו אמורות להתקיים הבחירות.

 

ארבע מחוקקות מתוך 128

בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה נשמעו מרוצים מהתוצאה וטענו כי המפסידים הגדולים של המהלך הוא ראש ממשלת לבנון, סעד חרירי, ויו"ר זרם אל-מוסתקבל, שעלול לאבד מושבים כתוצאה מהשיטה החדשה וגם המנהיג הדרוזי וליד ג'ונבלאט, שרק לאחרונה העביר לבנו את המושכות, אך עדיין מושך בחוטים מאחורי הקלעים. גם שר החוץ הלבנוני, ג'ובראן באסיל, גיסו של מישל עוון ומי שעומד בראש הזרם הלאומי החופשי, הוגדר כאחד מהמפסידים לנוכח רצונו להביא לשיטה שתשמר את כוחם של הנוצרים. המנצחים, לפי העיתון, הם חיזבאללה ותנועת "אמל", הגורמים שמייצגים את העדה השיעית בפוליטיקה הלבנונית ותמכו בשיטה היחסית.

 

אך מעבר לכך נראה שמי שעוד יצאו מופסדות הן נשות לבנון שקיוו מאוד לקבל שריון של מקומות בפרלמנט הבא. ראש הממשלה חרירי אף הבטיח זאת אל מול המצלמות, אך נאלץ להתנצל בפניהן על כך שהמטרה לא הושגה בשל ההתנגדות של המפלגות השונות. בפרלמנט הלבנוני הנוכחי ישנן ארבע מחוקקות בלבד מתוך 128 צירים (שלושה אחוזים) ובממשלת לבנון שרה אחת מטעם תנועת "אמל" השיעית, כשאת תפקיד השר לענייני אישה ממלא באופן אירוני פוליטיקאי זכר.

 

"אנחנו וראש הממשלה חרירי תמכנו במתן מכסה לנשים. השאר התנגדו", שחזרה השרה לפיתוח מנהלי בממשלת לבנון, ענאיה עז א-דין מתנועת "אמל" החילונית שראתה בכך שאין שריון לנשות לבנון בפרלמנט כחזרה לאחור והפסד גדול.

 

באופן אירוני לבנון שנחשבת למדינה יותר "פלורליסטית" בנוף המזרח התיכוני לא מצטיינת במתן זכויות לאישה ובייחוד במה שקשור להשתתפות הפוליטית. "אנחנו מייצגות את מחצית החברה ברשימות הבוחרים ואפילו קצת יותר ממחצית החברה. לחצי מהחברה אין ייצוג", אמרה קלודין רוכז עוון, בתו של הנשיא שפועלת בתחום זכויות האישה, והתאכזבה מאוד לנוכח כך שסוגיית מכסת הנשים התנדפה לה מחוק הבחירות שנועד להצעיד את לבנון קדימה מבחינה פוליטית.

 

לאחר שנודע על ההגעה להסכמה בעניין החוק התארגנה הפגנה של נשים בכיכר ריאד סולח מול הפרלמנט במחאה על כך ששוב נשות לבנון לא נספרו. "לא הגיוני שידירו היום את האישה הלבנונית ושהיא לא תהיה במעמד קבלת ההחלטות כמו הגבר כדי לסייע לו", אמר אחת מהמפגינות. אחד מהמפגינים הזכרים שהצטרף למחאה קרא לגברים לעמוד לצדן של הנשים ולסייע למאבקן.

 

המחאה על אי שריון מושבים לנשים בפרלמנט הבא הצטרפה למחאה אחרת על כך ששוב האריכו את כהונתו של הפרלמנט המושמץ, אפילו שמדובר בפרוצדורה זמנית של כמה חודשים. בכל מקרה נראה שגם בפרלמנט הבא יהיה קשה למצוא את המין הנשי. "לבכירים בלבנון אין ביצים", היה אחד מהקטעים ההיתוליים שעלו לרשת בימים האחרונים בניסיון לבטא את מורת הרוח מכך שהאישה שוב לא נלקחה בחשבון של הפוליטיקאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים