שתף קטע נבחר

ניצחון לחרדים: מונופול הגיור יישמר, "מתווה הכותל" בוטל

ראשי הקואליציה אישרו את הצעת החוק שתשאיר את סמכויות הגיור בידי הרבנות הראשית בלבד. קודם לכן החליטו רה"מ והשרים, בלחץ המפלגות החרדיות, להקפיא את "מתווה הכותל" במסגרתו הייתה אמורה לקום רחבת תפילה מעורבת. חשש למשבר מול ארגונים יהודיים בעולם

 

רפורמים עם ספר תורה ליד הכותל. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
רפורמים עם ספר תורה ליד הכותל. ארכיון(צילום: AP)

הממשלה החליטה היום (א') להקפיא את "מתווה הכותל" ולא לקדם אותו, זאת בעקבות לחץ המפלגות החרדיות שהתנגדו למתווה. כל בקשה לחדש את קידום המתווה תחייב החלטת ממשלה נוספת, והמצב ברחבת הכותל יישאר כפי שהוא. כמו כן, חוק הגיור - שמשאיר את זכויות הגיור בידי הרבנות הראשית בלבד - אושר במלואו ולמעשה הוא עוקף את החלטת בג"ץ בנושא, אחרי החלטתו להכיר בגיור הפרטי לצורך חוק השבות. לגבי החלטה זו יש מחלוקת בקואליציה ועוד צפויות לה התנגדויות.

 

ההחלטה לגבי השארת מונופול הגיור בידי הרבנות הראשית היא למעשה צעד עוקף בג"ץ והיא קובעת כי כי רק גיורים של המדינה יוכרו לעניין חוק השבות. כזכור, לפני שנה קבע בג"ץ לראשונה שיש להכיר בגיורים פרטיים אורתודוכסים (כלומר, על פי ההלכה) שנערכים בישראל לעניין חוק השבות. כלומר, אם רבנים מסוימים, שלא מכהנים מטעם המדינה, יגיירו מישהו - הוא יוכל להירשם כיהודי לעניין אזרחות. החלטת הממשלה היום הופכת למעשה את ההחלטה.

 

באשר לכותל, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את עמדת החרדים על שמירת הסטטוס-קוו הקיים ברחבה. ראשי המפלגות החרדיות דרשו מתחילת הדרך את ביטול המתווה, והסכימו כעת להקפאתו כדי לא לאפשר מצב שבו אין החלטת ממשלה בנושא, מה שייתן פתח לבג"ץ להכריע.

 

עימותים בין נשים לחרדים בכותל. ארכיון (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
עימותים בין נשים לחרדים בכותל. ארכיון(צילום: אלי מנדלבאום)

השרים יובל שטייניץ ואביגדור ליברמן היו היחידים שהצביעו נגד הקפאת המתווה. ראשי המפלגות החרדיות בירכו על ההחלטה ואמרו כי היא משקפת את רצון רוב העם המעוניין לשמור על קדושת הכותל ומעמדו, כפי שהיה מימים ימימה.

 

"החלטה אומללה, מהלך אנטי-ציוני"

שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר מוקדם יותר היום כי ההצעה לבטל את מתווה הכותל פוגעת באחדות הקואליציה והעם, ובקשר בין ישראל ליהדות הגולה. ליברמן ציין בפתח ישיבת הממשלה כי ההצעה אושרה ללא הידברות בקואליציה והוסיף: "מה שעושה מנהל הגיור מרחיק אנשים מהיהדות".

 

הרב הראשי דוד לאו אמר על ההחלטה להקפיא את מתווה הכותל: "החלטת הממשלה שחילקה את הכותל המערבי, שהוא ליבו של העם היהודי - הייתה שגויה מיסודה וטוב שהיא נעצרה. הכותל המערבי איננו עומד לחלוקה, עם ישראל לאורך כל השנים הגיע בהמוניו מכל רחבי העולם לכותל המערבי וימשיך כך כאיש אחד בלב אחד כמנהג המקום לפי ההלכה והמסורת". הרב הראשי הודה לממשלה על ההחלטה.

 

הרב הראשי הספרדי יצחק יוסף אמר כי "יש לברך על החלטת הממשלה לפעול להסדרת נושא הגיור על פי דין תורה בלבד. לא יעלה על הדעת שיוכרו כאן בארץ גיורים שאינם אורתודוכסיים וגיורים פרטיים לא מפוקחים".

 

יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, הוסיף: "אני שמח שהממשלה נעתרה לדרישתנו לבטל את המתווה שפוגע במעמדו הקדוש של הכותל המערבי. אין ספק כי שמירת הסטטוס קוו גם בנושא הכותל משקפת את רצון רוב העם, הרואה בכותל המערבי את המקום המקודש ביותר לעם היהודי, ואין בו מקום לחוגים הרסניים שכל ייעודם הוא חילול המקום".

 

את התמונות האלו כנראה כבר לא יראו יותר בכותל (צילום: AP) (צילום: AP)
את התמונות האלו כנראה כבר לא יראו יותר בכותל(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

שר הבריאות יעקב ליצמן: "החלטת הממשלה להקפאת מתווה הכותל מעבירה מסר ברור לכל העולם כי אין ולא תהיה לרפורמים דריסת רגל והכרה בכותל המערבי. פעילות הנציגות החרדית באחדות ובשיתוף פעולה זוכה לסייעתא דשמיא ולהצלחה. הוקרתי לרב הכותל שמואל רבינוביץ ולרבנים הראשיים לישראל. בזכותם הגענו לקדש שם שמיים".

 

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, מחה נגד המהלך: "החלטת הממשלה היא מהלך מביש ועגום של כניעה ללחצים של המפלגות החרדיות ויש בה פגיעה חמורה באינטרסים היסודיים של מדינת ישראל ושל העם היהודי. ראש הממשלה ושותפיו נתנו יד למהלך אנטי ציוני הפוגע בקשריה של מדינת ישראל עם התפוצות ומחליש את הזיקה של מיליוני יהודים לירושלים. אנו נוסיף להיאבק על הזכות לשוויון ולחופש דת בכותל ובכל אתר אחר במדינת ישראל, יחד עם שותפינו הרבים בארץ ובתפוצות. לאור אוזלת ידה של הממשלה, פנינו עתה לבג"ץ ואנו מקווים שהוא יטיב להגן על ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, באופן ראוי יותר ומשכנע יותר מן הממשלה, שכשלה בכך בהחלטתה האומללה". 

 

עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל: "ממשלת ישראל נכנעה למפלגות החרדיות והותירה את הקהילות היהודיות ברחבי העולם נדהמות. לא היה כדבר הזה. זו הפקרות אסטרטגית. אני מודה לשר ליברמן ולשר שטייניץ שהצביעו נגד. אני תמה, משתומם ממש, על שאר השרים ובראשם ראש הממשלה".

 

"נשות הכותל ימשיכו להתפלל כדרכן"

ענת הופמן, יו"ר נשות הכותל: "העובדה שראש הממשלה, שבעצמו יזם והוביל את מתווה הכותל, מתקפל וחוזר בו מההחלטה ההיסטורית היא תעודת עניות לממשלה ובמיוחד לשרות שהתגלו במלוא קלונן כשהשתמשו בקולן נגד ציבור הנשים. זה יום רע מאוד לנשים בישראל, כשראש ממשלה מוותר על זכויותיהן תוך התרפסות כלפי קומץ זעיר של גברים כוחניים הכופים את הנוהג הדתי שלהם תוך פגיעה מכוונת והתעלמות ביותר מ-51 אחוזים מהאוכלוסייה. נשות הכותל ימשיכו להתפלל כדרכן בעזרת הנשים בכותל עם ספר תורה, טליתות ותפילין עד שהשוויון לנשים יגיע גם לכותל. כמו שלא תבקשו מחובש כיפה להסיר אותה אל תבקשו מאתנו להימנע מלהתפלל לפי צו מצפוננו".

במפלגות החרדיות בירכו על ההחלטה ()
במפלגות החרדיות בירכו על ההחלטה

מתווה הכותל אושר בממשלה כבר בתחילת 2016, אבל בלחץ המפלגות החרדיות הוא לא יושם עד היום. מאידך, ראש הממשלה היסס עד כה לבטל אותו, כדי שלא להיקלע לעימות עם יהדות התפוצות, שברובה היא ליברלית ותומכת בחופש דת. תומכי המתווה הזהירו בעבר כי הדבר יביא למשבר חסר תקדים מול הארגונים היהודיים בעולם (ובעיקר בצפון אמריקה), שעלולים לנטוש את ישראל בזירה המדינית ולהפסיק לפעול למענה. הפלונטר של נתניהו גרם לכך שהחלטת הממשלה הייתה בתוקף אבל לא יושמה כבר שנה וחצי.

 

את הכותל המערבי מנהל מאז שחרורו בשנת 1967 רב הכותל והמקומות הקודשים, וכך קבוע בחוק. מדובר אמנם באתר ממלכתי, אבל בגלל האופי הדתי שלו ושליטת הרבנים עליו, המקום אימץ עם השנים מנהגים שמרניים, כמו בבית כנסת אורתודוכסי: יש בו הפרדה מוחלטת בין המינים ברחבת התפילה ולנשים אסור לקיים מצוות שמזוהות כ"גבריות", כמו הנחת תפילין והתעטפות בטלית.

  

בסוף שנות ה-80 התגבשה קבוצת "נשות הכותל" שדרשה חופש דת מוחלט בעזרת הנשים. הן יצאו למאבק ציבורי ומשפטי שנמשך עד היום, כבר כמעט 30 שנה. הן קיימו בכותל בכל ראש חודש תפילת ראווה, עם טליתות, תפילין וספרי תורה. מדי כמה חודשים התפתחו שם עימותים אלימים בין אותן נשים לחרדים שמחו נגדן.

 

בשנים האחרונות הושגה פשרה היסטורית בין הזרמים הליברלים ונשות הכותל משמאל, לבין הגורמים הדתיים השמרניים מימין. שני הצדדים הסכימו שהרחבה הקיימת תישאר נפרדת, אך לצדה תוקם רחבה נוספת שבה יובטח חופש דת לכל מתפלל ומתפללת. כעת, בעקבות החלטת הממשלה מהיום, כל ההסדרים הללו ככל הנראה כבר לא יבוצעו בפועל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים