שתף קטע נבחר

בשל ביטול "מתווה הכותל": הסוכנות ביטלה ארוחה עם נתניהו

חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית עורך כנס בירושלים ואמור היה לארח הערב את ראש הממשלה נתניהו. בעקבות החלטת הממשלה אתמול לבטל בפועל את התוכנית להקים רחבת תפילה מעורבת, החליטו חברי חבר הנאמנים על צעד המחאה הדרמטי

 

 

חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית ביטל ארוחה שתוכננה להתקיים הערב (ב') עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, זאת בשל ביטולו אתמול של "מתווה הכותל". חבר הנאמנים, שעורך כנס בירושלים, שינה את תוכניותיו לנוכח החלטות הממשלה ומתכוון לדון בהן.

 

בתוך חבר הנאמנים שררה מחלוקת בשאלה אם לבטל את הארוחה. אמש החליטו החברים כל לקיימה, אך במהלך הלילה חלה תפנית דרמטית ובבוקר הוחלט על הביטול. מנהיגים יהודים, בעיקר מארצות הברית, זעמו על ביטול המתווה והגדירו את המהלך של הממשלה כ"יריקה בפרצוף" והפרת התחייבות של ראש הממשלה.

נשות הכותל. מחו בתוקף על ההחלטה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשות הכותל. מחו בתוקף על ההחלטה(צילום: גיל יוחנן)

מתווה הכותל אושר בממשלה כבר בתחילת 2016, אבל בלחץ המפלגות החרדיות הוא לא יושם עד היום. במסגרת הפשרה ההיסטורית שהושגה אז בין הזרמים הליברליים משמאל לדתיים השמרניים ומימינם הוחלט על הקמת רחבה פלורליסטית בכותל המערבי, שבה יובטח חופש דת מלא לכל אדם ותתאפשר תפילה שוויונית בהשתתפות פעילה של גברים ונשים.

 

ראש הממשלה היסס עד כה לבטל את המתווה, כדי שלא להיקלע לעימות עם יהדות התפוצות, שברובה היא ליברלית ותומכת בחופש דת. תומכי המתווה הזהירו בעבר כי הדבר יביא למשבר חסר תקדים מול הארגונים היהודיים בעולם (ובעיקר בצפון אמריקה), שעלולים לנטוש את ישראל בזירה המדינית ולהפסיק לפעול למענה. הפלונטר של נתניהו גרם לכך שהחלטת הממשלה הייתה בתוקף, אבל לא יושמה כבר שנה וחצי.

 

את הכותל המערבי מנהל מאז שחרורו בשנת 1967 רב הכותל והמקומות הקודשים, וכך קבוע בחוק. מדובר אמנם באתר ממלכתי, אבל בגלל האופי הדתי שלו ושליטת הרבנים עליו, המקום אימץ עם השנים מנהגים שמרניים, כמו בבית כנסת אורתודוכסי: יש בו הפרדה מוחלטת בין המינים ברחבת התפילה ולנשים אסור לקיים מצוות שמזוהות כ"גבריות", כמו הנחת תפילין והתעטפות בטלית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אתמול קיבל נתניהו את עמדת החרדים על שמירת הסטטוס-קוו הקיים ברחבה. ראשי המפלגות החרדיות דרשו מתחילת הדרך את ביטול המתווה, והסכימו כעת להקפאתו כדי לא לאפשר מצב שבו אין החלטת ממשלה בנושא, מה שייתן פתח לבג"ץ להכריע. השרים יובל שטייניץ ואביגדור ליברמן היו היחידים שהצביעו נגד הקפאת המתווה.

 

ראשי המפלגות החרדיות בירכו על ההחלטה ואמרו כי היא משקפת את רצון רוב העם המעוניין לשמור על קדושת הכותל ומעמדו, כפי שהיה מימים ימימה. "החלטת הממשלה להקפאת מתווה הכותל מעבירה מסר ברור לכל העולם כי אין ולא תהיה לרפורמים דריסת רגל והכרה בכותל המערבי", אמר שר הבריאות יעקב ליצמן.

 

מנגד, מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, מחה בתוקף נגד ההחלטה וכינה אותה "מהלך מביש ועגום של כניעה ללחצים של המפלגות החרדיות ויש בה פגיעה חמורה באינטרסים היסודיים של מדינת ישראל ושל העם היהודי". לדבריו, "ראש הממשלה ושותפיו נתנו יד למהלך אנטי ציוני הפוגע בקשריה של מדינת ישראל עם התפוצות ומחליש את הזיקה של מיליוני יהודים לירושלים".

 

 

ענת הופמן, יו"ר נשות הכותל, הוסיפה: "העובדה שראש הממשלה, שבעצמו יזם והוביל את מתווה הכותל, מתקפל וחוזר בו מההחלטה ההיסטורית היא תעודת עניות לממשלה ובמיוחד לשרות שהתגלו במלוא קלונן כשהשתמשו בקולן נגד ציבור הנשים. זה יום רע מאוד לנשים בישראל, כשראש ממשלה מוותר על זכויותיהן, תוך התרפסות כלפי קומץ זעיר של גברים כוחניים הכופים את הנוהג הדתי שלהם ותוך פגיעה מכוונת והתעלמות ביותר מ-51 אחוזים מהאוכלוסייה".

 

"נשות הכותל ימשיכו להתפלל כדרכן בעזרת הנשים בכותל עם ספר תורה, טליתות ותפילין, עד שהשוויון לנשים יגיע גם לכותל. כמו שלא תבקשו מחובש כיפה להסיר אותה, אל תבקשו מאיתנו להימנע מלהתפלל לפי צו מצפוננו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים