שתף קטע נבחר

"אנחנו נותנים לאנשים כלים לענות להכפשות נגד ישראל"

מאות אלפי פעילים בעשרות מדינות על־פני חמש יבשות, ולכולם מטרה אחת: לשפר את תדמיתה של ישראל בעולם. הצצה לפעילות של תנועת מכבי העולמי והארגונים IAC ו־EIPA, שמנהלים את המאבק העולמי נגד תנועות החרם

בשיתוף המשרד לנושאים אסטרטגיים

 

הרב קרלוס טפיירו מודאג. "המצב במערב אירופה הוא קטסטרופלי", טוען, "וזה גם המצב במוסדות חינוך גבוה בארצות־הברית, בקנדה ובמידה מסוימת גם באוסטרליה. אפילו בדרום־אפריקה המצב קשה. ארגוני ה־BDS פועלים במרץ כדי לגרום לכולם להאמין שלמדינת ישראל אין זכות קיום".

 

בשבועות האחרונים מתגאים ארגוני ה־BDS בהולנד בהצלחתם למנוע מחברת אגד הישראלית לזכות במכרז בשווי כולל של כ־190 מיליון אירו, להפעלה במשך עשור של התחבורה הציבורית במחוז בצפון במדינה, שכולל גם את הבירה אמסטרדם. במסגרת הקמפיין האנטי־ישראלי הנרחב שניהלו אותם ארגונים, הם הציגו את אגד כשותפה להפרת החוק הבינלאומי – בשל קווי התחבורה שהיא מפעילה אל ההתנחלויות – ואף האשימו אותה ב"מדיניות של אפרטהייד", בטענה שהיא מונעת מנוסעים פלסטינים לנסוע בחלק מאותם קווים.

 

לצד הפעולות של ממשלת ישראל נגד תנועות החרם, באמצעות המשרד לנושאים אסטרטגיים, פועלים ארגונים יהודיים ברחבי העולם בחזית המאבק. המדיניות של השר גלעד ארדן היא חיזוק ואיחוד הרשת הפרו־ישראלית למאבק משותף באיום הדה־לגיטימציה של ישראל בעולם, ולצורך כך בין היתר חנך משרד את קמפיין IL4 – כדי קהילת אונליין מאוחדת, פתוחה ונגישה לכלל הארגונים (עוד על IL4 – ראו בוקסה למטה).

 

אחד מאותם ארגונים הוא תנועת מכבי העולמי, שהרב טפיירו (54) הוא הסמנכ"ל והמנהל החינוכי שלה, אשר פעילה ב־70 מדינות ברחבי העולם וכוללת כחצי מיליון חברים. "בעשור האחרון פעילות התעמולה האנטי־ישראלית חודרת גם לחלק מהקהילות היהודיות בתפוצות וגורמת גם שם לבלבול", מסביר טפיירו. "לכן יצאנו בשנה האחרונה בתוכנית הסברה משותפת עם המשרד לנושאים אסטרטגיים. אנחנו מנצלים את הגודל ואת הפריסה של התנועה שלנו כדי להילחם בדה־לגיטימציה שעושים למדינת ישראל. אנחנו מעבירים סמינרים והדרכות למנהיגים קהילתיים, למחנכים, לאנשי מקצוע ולמנהלים בכל אחת מהקהילות שאנחנו פועלים בהן ברחבי העולם, ונותנים להם כלים להשיב לטענות של ארגוני ה־BDS. האנשים האלה חוזרים לקהילות שלהם, ויודעים איך להתמודד עם מי שמכפיש את ישראל".

 

כך מצא את עצמו הרב טפיירו עובר מאירוע לאירוע ברחבי העולם. "בחודש שעבר העברתי סמינר ל־300 מנהיגים דתיים אוונגליסטים בגואטמלה", הוא מספר. "באפריל העברנו סמינר דומה בוורשה למנהיגים מ־25 מדינות, ועוד סמינרים בדרום־אפריקה, בדרום־אמריקה ובאוסטרליה. יש לנו מרכזים יהודיים גדולים בעולם, שאליהם מגיעים מדי יום אלפי אנשים מכל הגילים. בכל מרכז כזה המנהלים והמדריכים הם בוגרי הסמינרים שלנו, וגם הם מעבירים את המסרים שלנו לחניכים שלהם – וככה ומרחיבים עוד יותר את מעגל האנשים שיוכלו להשיב מלחמה נגד טענות פעילי ה־BDS".

 

בארצות־הברית הייתה זו מלחמת לבנון השנייה ב־2006, שהביאה להקמתו של ארגון ה־ Israeli-American Council- IAC (קהילה ישראלית־אמריקאית), שפועל כיום אף הוא בשיתוף פעולה הדוק עם המשרד לנושאים אסטרטגיים בזירת המלחמה ב־BDS. אהוד דנוך, כיום מנכ"ל "שיכון ובינוי סולל בונה", היה אז הקונסול הכללי של ישראל בלוס־אנג'לס, והוא ארגן אירוע תמיכה בישראל שאליו הגיע בין היתר גם הם מושל קליפורניה דאז ארנולד שוורצנגר. "למרבה ההפתעה מי שכמעט ולא הגיעו לאירוע היו דווקא הישראלים האמריקאים", מתאר שהם ניקולט (40), איש היי־טק במקצועו שמשמש כיום כמנכ"ל ה־IAC. "זה הדליק אצל דנוך נורה אדומה, וכך הוחלט להקים מעין ארגון שיחבר את הישראלים וידאג לזהות היהודית־ישראלית אצל הדור הצעיר".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הארגון הטרי נחל הצלחה גדולה. "כיום אנחנו מגיעים לרבע מיליון איש בשנה ברחבי ארה"ב", מספר ניקולט. "יש לנו אלפי מתנדבים במאות מנהיגים קהילתיים, ובכל אירוע גדול מאז מלחמת לבנון השנייה – כמו המרמרה, עופרת יצוקה, עמוד ענן או צוק איתן – הוצאנו אנשים לרחובות למפגני תמיכה בישראל.

לפני כשלוש שנים הבנו שזה כבר לא מספיק, ושזירת הפעולה היא כבר לא הרחובות אלא הרשתות החברתיות. כך נוצר קשר בינינו לבין המרכז הבינתחומי בהרצליה, והחלטנו יחד על הקמת Act.il – מיזם של קהילת און־ליין שפועל נגד הפצת השקרים על ישראל". בתחילת החודש שעבר השיק Act.il גם אפליקציה שנועדה להביא את כל משתמשיה לבצע מהלכים משותפים ברשת לטובת מדינת ישראל.

 

אבל פעילות ה־ IACלא נעצרת כאן. "לפני קצת יותר משנה הקמנו את IAC4action, שהוא למעשה לובי למען ישראל שנועד לקדם חקיקה נגד ה־BDS", מספר ניקולט. "הצלחנו לעשות את זה בקליפורניה ובנוואדה, וקידמנו חוקים שמטילים עונש על חברות שמחרימות את ישראל. עכשיו אנחנו עוזרים באכיפה של החוקים האלה".

 

במקביל, גם הזירה האירופית רוחשת פעילות. לפני כחמש שנים הוקם EIPA - Europe Israel Public Affairs – ארגון עצמאי, ללא שיוך פוליטי או מפלגתי, שפועל בהתנדבות כלובי לקידום ישראל במוסדות האיחוד האירופי ובזירה התקשורתית הכלל־אירופית. מייסד הארגון הוא הרב מנחם מרגולין, מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באירופה, שעשה זאת בתגובה לחששות שהאנטי-ישראליות שהולכת ומתרחבת במדינות אירופה היא למעשה צורה חדשה של אנטישמיות.

 

ב־EIPA, שמשרדו הראשי ממוקם בבריסל – לצד משרדים נוספים בפריז, בברלין וברומא – פועלים באמצעות מעגלי השפעה. בשנים האחרונות הביא הארגון לישראל מאות חברים בכירים בפרלמנט האירופי, וכן אנשי תקשורת בכירים – עורכים, פרשנים, כתבים ובלוגרים מכל רחבי היבשת – שנחשפו בישראל לחדשנות בתחומי ההיי טק, המדע, החקלאות, איכות הסביבה ועוד. במהלך הסיורים נחשפים אותם בעלי השפעה לתרומתה הרבה של ישראל למזרח־התיכון, לאירופה ולעולם כולו, וכן לאתגרים שעימם היא נאלצת להתמודד.

 

"אנחנו לא מחנכים אותם ולא מטיפים להם", מדגיש יועץ התקשורת טל רבינא, שמלווה את פעילות הארגון. "אנחנו מנהלים איתם דיאלוג בגובה העיניים ומביאים אותם להבין שדברים שרואים מכאן, לא תמיד ניתן לראות משם. הצלחנו להביא כבר לפרסום מאות רבות של כתבות חיוביות על ישראל, גם בכלי תקשורת שידועים בביקורת הנחרצת שלהם על מדיניות הממשלה".

 

הארגון – שפועל אף הוא בשיתוף פעולה עם המשרד לנושאים אסטרטגיים – ערך בשבוע שעבר בפרלמנט האירופי בבריסל פעילות נרחבת בשיתוף עם הרשות לפיתוח ירושלים, עיריית ירושלים והמשרד לירושלים ומורשת. שיאו של היום היה ביריד ענק ברחבת הפרלמנט האירופי בבריסל, מעין שוק "מחנה יהודה" של ההיי טק, שבו אלפי צעירים וצעירות שעובדים בקריית הפרלמנט התרשמו מדוכני החברות הירושלמיות שהציגו את פיתוחיהן. "חברי פרלמנט ובכירים רבים באיחוד האירופי השתתפו באירוע", התגאה הרב מרגולין, "ואין ספק שהוא יתרום לשיפור תדמיתה של ישראל בכלל וירושלים בפרט באירופה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף המשרד לנושאים אסטרטגיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים