ממבט הרחפן: האסון הסביבתי בנחל אשלים
תקלה במפעל "רותם אמפרט" גרמה אתמול לאסון אקולוגי כשמי חומצה זרמו לנחל אשלים והחריבו את כל החי והצומח שעמדו בדרכם. במשרד להגנת הסביבה שוקלים לפתוח בהליך פלילי נגד המפעל. בשטח, אנשי רשות הטבע ממפים את הנזק ואוספים דגימות כדי להבין את היקף הזיהום
אנשי רשות הטבע והגנים החלו בשעות הבוקר המוקדמות (שבת) לדגום ולמפות את היקף הנזק הסביבתי שנגרם בשל זיהום החומצה אתמול בנחל אשלים שבמדבר יהודה. המשרד להגנת הסביבה שוקל פתיחה בהליך פלילי נגד מפעל "רותם אמפרט" שבו אירעה תקלה, שהביאה לדליפה החמורה. ברשות הטבע והגנים מעריכים כי רק בעוד כמה שבועות מטיילים יוכלו לשוב לאזור. סרטון שצולם מרחפן מראה היטב את האסון האקולוגי בנחל אקלים.
פקחי הרשות חולקו לצוותים ולאזורים שונים לאורכו של הנחל, כדי לבחון מקרוב את איגומי המים שנוצרו תוך בחינה ודיגום רמת החומציות שלהם. פקחי הרשות פועלים גם להרחיק את בעלי החיים מריכוזי המים המזוהמים ולמנוע ממטיילים להגיע לאזור.
הבוקר נערכה פגישת תיאום בין הגורמים המקצועיים בחברת "רותם אמפרט" נגב והצוותים של המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. בפגישה הוחלט על המשך ביצוע דגימות של קרקע ומים בנחל אשלים על ידי הצוותים של המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים וגיאולוגים מ"רותם אמפרט". לאחר קבלת תוצאות הדגימות יוחלט אם להמשיך בהזרמת מים מתוקים.
גם בשעות הצהריים מים חומציים ממשיכים לזרום בחלק מערוצי הנחל. מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים גלעד גבאי אמר: "אנחנו סורקים את כל הנחל, ממישור רותם ועד אזור מאגר אשלים בצמוד לכביש 90, לאורך כ-20 ק"מ. אנו רואים שבכמחצית מהנחל הזרימה כבר פסקה. מי החומצה זרמו בנחל בעוצמה מאוד מאוד גבוהה שלא מאפיינת שיטפון רגיל. בחלק מהנחל עדיין יש זרימה. ניתן לראות כמות גדולה של קצף ושל בוצה. אי אפשר היה לברוח מגל כזה. זה כמו צונאמי".
הוא הוסיף ואמר כי "אחרי שנבצע את הדיגומים נוכל לקבל תמונת מצב מלאה עד כמה המים חומציים והיכן. במקביל, אנו מפעילים רחפן שמצלם במטרה ליצור מיפוי שיציג איפה הבעיות, באיזו רמה, ובהתאם לכך נוכל להיערך ולתכנן איך לטפל בהן". הפקחים לא איתרו בשטח גופות של בעלי חיים.
האסון הסביבתי אירע בעקבות פירצה בסוללה שהכילה מי חומצה. אלה זרמו במורד נחל אשלים והחריבו את כל החי והצומח שעמד בדרכם. יממה אחרי עדיין לא יודעים להצביע במפעל על הכשל שגרם לפירצה בסוללה. "אני לא חושב שמישהו יודע עדיין לומר מה הנסיבות", אמר ברוך ובר מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה. "אנשי המפעל בהלם ומופתעים מהאירוע הזה".
גורמים במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי במפעל רותם הציגו חוות דעת מחברת ייעוץ אמריקנית הקובעת כי הטכנולוגיה שבה השתמשו היא הטכנולוגיה המקובלת והטובה ביותר. מבדיקת ynet עולה כי מדובר בחברת הארטמן מטקסס הנותנת שירותי הנדסה ופתרונות טכנולוגיים שונים, בהם טכנולוגיה להתייעלות אנרגטית והנהלת מערכות בניה ומערכות קירור.
המפעל קיבל רישיון עסק בשנת 2015. הפירצה אירעה בבריכת פוספו גבס בת עשרות דונם הפועלת מזה מספר שנים. למפעל יש בריכות נוספות, בהן בריכות לאידוי שפכים. "היינו מוטרדים מהשיקוע והחלחול של המזהמים", אמר ובר. "מה שקרה הוא ככל הנראה כשל הנדסי. נבדוק עם החברה הזו מה הנימוקים שלה לכשל הזה".
במסמכים להיתר פליטה מחויבת החברה להקים מתקנים הנדסיים כך שיותר לא יהיו בבריכות שפכים, בהם שפכים חומציים. החברה קיבלה ארכה של כחמש שנים לטפל בנושא. בהתייחסות לבריכות החומציות המשרד דרש להקים מתקנים, שלטענת החברה לא קיימים במקומות אחרים בעולם, שיפרידו את החומצה מהמים. "קריסת הסוללה קרתה לפני שעמדו בהוראות הרגולציה, אם כי הם לא נמצאים בהליך הפרה", אמר ובר.
ביום ראשון יקיימו במשרד להגנת הסביבה התייעצות אם להוציא צו סגירה להפעלת הבריכות. "אנחנו לא יכולים להישאר אדישים לאירוע כזה" סיכם ובר. "לאחר קבלת הסברים מאנשי המפעל נשקול אפשרות לחקירה פלילית".
מהחברה נמסר כי היא פועלת בתיאום ובשיתוף פעולה מלא עם הרשויות ולא תחסוך במשאבים עד לשיקומו המלא של הנחל.