שתף קטע נבחר

איסלנד, אהובתה של הוליווד

הנוף הפראי של "ארץ האש והקרח" הפך אותה ליעד פופולרי לא רק בקרב תיירים, אלא גם בקרב במאים המצלמים סצנות אפוקליפטיות: "יש כאן הכול, כשצריך - איסלנד יכולה להיראות כמו מונגוליה, סיביר או גרינלנד". אחרי הקריסה הכלכלית של 2008 האיסלנדים חולמים לצמוח דרך המסך

מערות קרח, אגמי קרחונים, הרי געש פולטי אפר ומפלים שוצפים שסביבם עמודי לבה כהה: הנוף עוצר הנשימה של איסלנד הפך מוקד משיכה ליוצרי הסרטים של הוליווד הרוצים לצלם סצנות מעולם אחר.

מזג האוויר לא צפוי - אבל זה גם יתרון. מנופי איסלנד (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
מזג האוויר לא צפוי - אבל זה גם יתרון. מנופי איסלנד(צילום: איתמר קוטלר)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בדרום איסלנד, למשל, ערוץ אלמנגג'ה נמתח עד אל מעבר לאופק. התפאורה המרהיבה שלו נבחרה לאתר הצילומים של סצנת קרב ב"משחקי הכס" בין בראיין מטארת' לבין סנדור קלגאן.

 

"המגוון גדול כל כך, שאתה יכול ליצור כמעט כל סוג של נוף", אומר לייפור דגפינסון, נשיא חברת ההפקה האיסלנדית Truenorth, השולטת ב-90% מהשוק. "אתה יכול לצלם את איסלנד בתור איסלנד, אבל אתה יכול לצלם אתרים בה גם כ'ככפילים' של ההימלאיה, של מישורי מונגוליה הצחיחים, של סיביר או של גרינלנד", הוא מסביר.

 (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
(צילום: איתמר קוטלר)
 

 (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
(צילום: איתמר קוטלר)

דגפינסון מספר שאיסלנד שימשה במה לשלל סרטים העוסקים בכוכבים אחרים. כאן צולמו סדרות טלוויזיה כמו "מראה שחורה", ושוברי קופות כגון "בין כוכבים", "טומב ריידר" ו"מלחמת הכוכבים". גם סרטי ג'יימס בונד ו"מהיר ועצבני 8" צולמו פה. רשימת הסדרות והסרטים שצולמו באיסלנד בשנים האחרונות ארוכה.

 

יש חייל עם חרב על החוף

השטחים הלא מיושבים של איסלנד מאפשרים ליוצרי סרטים לצלם כמעט כל סוג של סצנה – מסצנות פעולה דרמטיות ועד מראות אפוקליפטיים ועתידניים. הבמאי דארן אונופסקי בחר באיסלנד לצילום שובר הקופות שלו "המבול" בכיכובו של ראסל קרואו ב-2014. "הנוף סוריאליסטי – זה ממש עולם אחר", הוא הסביר אז ל"לוס אנג'לס טיימס".

 

באמצע החורף השמיים של איסלנד יכולים להיראות כאילו הם עולים באש. הם יכולים להיות שורצי עננים המלוּוים עשן שחור. לא התפרצות געשית גורמת להם להיראות כך, אלא פיצוצים פירוטכניים והמוני מסוקים שמועלים לאוויר במסגרת צילום הסצנות. למרגלות מפל או על אבנים כסופות בחוף הים אפשר להיתקל בחייל מוזר חמוש בחרב על גב סוס השב מן הקרב.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הקריסה הכלכלית של איסלנד בשנת 2008 הפכה אותה למדינה לא יקרה לעבודה, ולדברי כריסטין תורגרסון, נשיאת התאחדות הקולנוענים האיסלנדית, היא עדיין מספקת תשתיות מצוינות המאפשרות גישה נוחה לאתרי הצילום.

 

כתמריץ לצלם סרטים וסדרות באיסלנד הכריזה השנה הממשלה על הגדלת החזרי המס מ-20% ל-25% מהתקציב הכללי של צילום סרט במדינה. תורדרסון אומרת כי היא מקווה שבתוך ארבע שנים יוגדל השיעור הזה ל-30%. באירלנד הוא עומד על 32%.

 

הפכת אבן? תחזיר!

שנת 2016 הייתה שנת שיא בהפקת סרטים וסדרות טלוויזיה בארץ האש והקרח, וחברות מקומיות גלגלו 189 מיליון דולר בזכות ההפקות האלה. תורדרסון רוצה להגדיל את המספר הזה: "אם נקים כאן אולפן ואם יוצרי הסרטים ישתמשו בו – הם יגיעו לאיסלנד לא רק כדי לצלם באתרי הצילום, אלא כדי לעשות יותר מזה".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הצילום באיסלנד נתון לפיקוח הדוק. באיסלנד יש יותר מ-100 שמורות טבע ופארקים לאומיים המוגדרים "מוגנים" וכדי לצלם בהם צריך אישור מהסוכנות האיסלנדית להגנת הסביבה. מספר האישורים שמנפיקה איסלנד גדל מאוד מאז 2013, ולדברי אדלביורג גוטורמסדוטיר העומדת בראש הצוות המטפל בבקשות האישור, התנאים לקבלת האישור נותרו מחמירים למדי. פגיעה בצמחייה ובעולם החי של איסלנד אסורה בהחלט, ואפילו הפיכת אבן מבלי להחזיר אותה למצבה הקודם אינה עולה על הדעת.

 

ערוץ Almannagja נעשה ליעד פופולרי בקרב תיירים ומעריצי "משחקי הכס". אדי מרקס למשל יצא לטיול בן יום אחד בעקבות סדרת הלהיט של HBO. קודם לכן הוא ביקר באתרי צילום אחרים – בדוברובניק שבקרואטיה ובמלטה. "נחמד לראות משהו בטלוויזיה ואז לבוא לראות אותו בחיים האמיתיים. זו חוויה אחרת", אומר אדי, תושב קליפורניה, רגע אחרי שהצטלם מול קרחון לנגיוקול.

 (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
(צילום: איתמר קוטלר)

זה המקום שבו הלוחות הטקטוניים האירו-אסייתי והצפון-אמריקני נפרדים ויוצרים קניון עמוק. כאן בדיוק, בלב הפארק הלאומי Thingvellir המוגדר אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הוקם הפרלמנט הוותיק בעולם. זה קרה בשנת 930 לספירה.

 

מארקס הוא אחד מ-20 תיירים שבאו לפארק הלאומי כדי לצפות באזור שצולם ב"משחקי הכס" ושנקרא "מעבר לחומה". "מזג האוויר היה שונה בכמה סצנות בטלוויזיה", אומר גלן מקגרור, גימלאי מקנדה. גשם כבד יורד עליו.

 (צילום: איתמר קוטלר) (צילום: איתמר קוטלר)
(צילום: איתמר קוטלר)

מזג האוויר הבלתי צפוי של איסלנד מקשה מאוד את עבודתם של יוצרי הסרטים. "איבדנו בגלל זה ימי צילום רבים", נזכר תאודור הנסון בן ה-35, המדריך טיולים שבהם מבקרים התיירים באתרי צילום של "משחקי הכס". הנסון, סטודנט להיסטוריה של ימי הביניים באוניברסיטה ריקיאוויק, הופיעו בעצמו כניצב בעונות השנייה, השלישית והרביעית של "משחקי הכס". גם בעונה האחרונה ששודרה הוא הופיע.

 

ובכל זאת, למזג האוויר הגרוע יש גם יתרונות. "הוא יוצר תמונה אפילו ריאליסטית ויפה יותר", אומר לייפור דגפינסון. "לעתים זה דבר חיובי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר קוטלר
מפלים באיסלנד
צילום: איתמר קוטלר
מומלצים