שתף קטע נבחר

בדיקת העיניים שחשפה - התינוק עבר התעללות

בעקבות החשד להתעללות בתינוק בגבעת אולגה בסוף השבוע, רופאת העיניים ד"ר דפנה מיצד קורש מדגישה את חשיבות בדיקת העיניים במקרה של חשד להתעללות, ומבקשת להעלות את המודעות לסכנות המשמעותיות של טלטול תינוקות

בסוף השבוע נעצרו בני זוג בשנות העשרים לחייהם בחשד להתעללות בבנם בן התשעה חודשים. לתינוק, שהובהל לבית החולים הלל יפה בחדרה כשהוא מחוסר הכרה, נגרמו על פי החשד חבלות חמורות שהובילו לנזקים גופניים בלתי הפיכים. על גופו של התינוק התגלו סימני נשיכה וייתכן כי ראייתו אבדה לצמיתות. עדיין לא התבררו כל פרטי המקרה, אך החשד העולה מהמקרה הוא של התעללות קשה שכללה גם טלטולים.

 

המקרה הקשה הזה הוא חלק מ"גל" אכזרי של מקרי טלטול תינוקות שמגיעים לבתי החולים ברחבי הארץ. במקרה אחר שאירע לפני מספר חודשים, תינוק בן שישה חודשים הובא למיון הילדים בבית החולים "דנה" באיכילוב. התינוק היה בהכרה מעורפלת, ואביו, שהביא אותו, נראה מבוהל, והקשה על הניסיונות להבין ממנו מה קרה.

 

גל אכזרי של טלטול תינוקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גל אכזרי של טלטול תינוקות(צילום: shutterstock)

 

מבדיקה של הילד עלה כי הוא אכן נראה מטושטש ולא היה לגמרי ערני. הצוות חשב על מספר כיוונים במקביל, בהם הסתמנות של מחלה נוירולוגית. הילד הורדם והועבר לבדיקת CT מוח. התשובה העידה על דימום סאב דוראלי (מתחת לאחת משכבות מעטפת המוח). בשלב זה עירבו את צוות נוירוכירוגיה והתינוק אושפז - גם כדי להשגיח עליו, וגם כדי להחליט אם יש צורך בניקוז הדימום.

 

אבל השאלה הבסיסית נותרה - מה קרה פה? הסיפור לא היה מספיק ברור וההורים והמטפלת הכחישו כל חבלה. בשלב זה צוות רופאי הילדים, שהיה מיומן במקרים כאלה, עירב את רופאת העיניים, שהזמינה לתינוק בדיקה של קרקעיות העיניים לאחר הרחבת אישונים.

 

בבדיקה ראינו דימומים רבים ומפושטים בכל שכבות הרשתית. בשלב הזה התשובה נעשתה ברורה - אלו הדימומים הגרועים ביותר שאפשר לראות על פני הרשתית ובתוכה - וזהו הממצא האופייני והייחודי למצב של טלטול תינוקות.

  

טלטול תינוקות: התעללות שגורמת לנזק משמעותי

למרבה הצער, התפיסה של טלטול תינוקות כהתעללות לכל דבר עדיין לא התייצבה מספיק בתודעה של הציבור, ורבים אינם מבינים את הנזקים שלו. הטלטול עלול לגרום לקרע של כלי דם במוח ובמעטפת המוח וכן ברשתית שבעין.

 

היום אנחנו יודעים שאצל 80% מהילדים שטולטלו ונותרו בחיים יישאר נזק בלתי הפיך - נוירולוגי או עיני. התמונה המתקבלת ברשתית מאד אופיינית וכמעט חד משמעית, בעיקר אם מתלווה לה היפרדות בין שכבות הרשתית.

 

לכן חשיבות בדיקת העיניים במקרים של חשד להתעללות היא כפולה: גם כדי להוכיח שהתינוק אכן עבר התעללות מסוג טלטול וגם כדי לבדוק מה מצב העיניים והאם הדימומים מערבים את מרכזי הראייה ודורשים ניקוז דחוף.

 

התינוק הובהל במצב מעורפל על ידי הורה מבוהל. בי"ח דנה בתל אביב ()
התינוק הובהל במצב מעורפל על ידי הורה מבוהל. בי"ח דנה בתל אביב

 

במקרים של טלטול, הילדים עומדים בפני טיפול עיני ארוך וממושך. לעתים יידרש ניתוח ניקוז ולעתים טיפול ברטיות על עין אחת לצורך שיקום הראייה כיוון שפגיעה חמורה בראייה, גם אם היא הפיכה, גורמת לעין עצלה.

 

בארצות הברית יש מודעות גדולה יותר לתופעת הטלטול, שגם נפוצה ונרחבת בהרבה מאשר כאן. שם הבינו דבר חשוב - לא מעט הורים "נורמטיביים" עלולים לטלטל תינוק קטנטן בגלל שהם חשים במצוקה, עייפות וקושי להתמודד עם תינוק שלא מפסיק לבכות.

 

ההנחה של הרשויות וגורמי הטיפול היא שאם ההורים יידעו מה עלולות להיות תוצאות הטלטול, שיעור הטלטולים יירד דרמטית. זאת הסיבה שבגללה בחלק ממדינות ארצות הברית אימהות שיולדות בבתי חולים ציבוריים מקבלות דף הסבר על הסכנות שבטלטול תינוקות, כולל הסבר בעל פה מהאחות. מודעות נגד טלטול תינוקות נתלו גם על שלטי חוצות ואוטובוסים, ושיעור התופעה אכן נמצא בירידה.

 

אמנם התינוק בן החצי שנה שטופל לפני מספר חודשים השתפר מבחינה נוירולוגית ולא נזקק לניקוז הדימום במוח, אבל מצב העיניים שלו, לעומת זאת, פחות טוב. בעין ימין נצפו אצלו דימומים מרובים בכל שכבות הרשתית, ובעין שמאל נצפה דימום נרחב שכיסה על כל אזור מרכז הראייה ולכן הוחלט לבצע ניקוז דימום בעין שמאל.

 

טלטול בעקבות עייפות והתמודדות עם תינוק שלא מפסיק לבכות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
טלטול בעקבות עייפות והתמודדות עם תינוק שלא מפסיק לבכות(צילום: shutterstock)

 

במהלך השבועות שלאחר הפרוצדורה, ההורים הונחו לסגור עם רטייה את העין הימנית של התינוק, ובהדרגה ראינו שהתינוק חוזר להשתמש בעין שנותחה. אך יש לזכור שהנזק העיני עלול להיות בלתי הפיך עם פגיעה חמורה ברשתית.

 

גם במקרה של נזק הפיך, כמו במקרה זה, בתקופה שבה העין לא ראתה - המוח פיתח העדפה לעין הנגדית על חשבון אותה עין. זה מצב שאפשר לדמות אותו ל"כיבוי" של העין. גם לאחר חשיפה מחדש של ציר הראייה, לא קל "לשכנע" את המוח לחזור ולהשתמש בה.

 

חייבים להגביר את המודעות לסכנות הטלטול

חשוב להעלות את המודעות לטלטול בקרב רופאים שמטפלים בילדים. במקרים שבהם לא ברור מה גרם להידרדרות בריאותית אצל תינוק יש להעלות חשד לטלטול ולזכור את חשיבותה של בדיקת העיניים כאיתור מקור ההידרדרות.

 

אין עוד חבלה שיכולה לגרום לדימומים מפושטים ונרחבים בשתי העיניים בשנה הראשונה לחיי התינוק מלבד טלטול, ובדיקת העיניים יכולה בהחלט לכוון את הצוות המטפל לכיוון של חשד להתעללות בתינוק, להוציאו מסביבה המסכנת אותו ולמנוע גם סיכון של ילדים נוספים בידי אותו מבוגר (למשל עובד/ת במעון).

 

לא פחות חשובה היא העלאת המודעות בקרב האוכלוסייה הרחבה לעובדה שטלטול תינוקות עלול לסכן חיים, לגרום נזק נוירולוגי בלתי הפיך ונזק עיני עד כדי עיוורון.

 

גם בארץ כדאי לשקול ביצוע של הסברה רחבה יותר, שתכלול חלוקת עלונים בתינוקיות בבתי החולים ואצל רופאי הילדים בעת פגישה ראשונה עם הורי התינוק.

 

הכותבת היא מומחית ברפואת עיניים ילדים ופזילה במרכז הרפואי איכילוב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נזק בלתי הפיך לעיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים