שתף קטע נבחר

האסון האקולוגי: מנהלי המפעל זומנו לשימוע

המשרד להגנת הסביבה יערוך מחר שימוע למנהלי חברת "רותם אמפרט" בעקבות דליפת החומצה לנחל אשלים שהובילה לזיהום הנחל. במשרד חושדים כי המפעל הפר את התקנות ואף הפר את היתר הרעלים שלו

 

השלכות האסון האקולוגי: המשרד להגנת הסביבה זימן למחר (ב') את מנהלי חברת רותם אמפרט לשימוע בעקבות האסון שהוביל לדליפת חומצה לנחל אשלים. ביום שישי קרס הקיר המזרחי של בריכת הפוספוגבס, שממנו החלה גלישה מסיבית של חומר חומצתי ומסוכן מאוד. תכולת הבריכה דלפה ופרצה בזרם אדיר במורד נחל אשלים לאורך כ-20 ק"מ ועד למאגר אשלים, תוך גרימת נזק לחי ולצומח, תוך חשש ממשי לגרימת נזק אקולוגי משמעותי וחשש לפגיעה בציבור.

הזיהום בנחל. זמן העבודות אינו ידוע (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים) (צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)
הזיהום בנחל. זמן העבודות אינו ידוע(צילום: בעז פריפלד רשות הטבע והגנים)

ההערכה היא שזרמו לפחות כמאה אלף קוב נוזל חומצי. במשרד טוענים כי על פי המידע שברשותם, המפעל הפר את הוראות תקנות בריכות אידוי ואגירה. יש לציין כי למפעל ניתן היתר רעלים בשנת 2016 ועל פי החשד הוא הפר אותו.

 

המשרד אף שלח התרעה למפעל, שלפיו הוא מפר את תנאי היתר הרעלים שלו. במשרד להגנת הסביבה ציינו כי אם ייקבע כי המפעל עבר על החוק ניתן לתת לו קנס כספי שנע בין 200 אלף שקלים ל-1.6 מיליון. ברשות הטבע והגנים מעריכים כי עלות השיקום נאמדת בעשרות מיליוני שקלים.

 (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)

במפעל "רותם אמפרט" מסרבים להתראיין אודות האסון, ומוכנים לדבר רק על הליך השיקום המתבצע. "מי שמוביל את השיקום זה רשות הטבע והגנים. קשה להעריך את אורך הזמן שייקח לשקם את הנחל", אמרר אורי יסעור, גיאולוג וסמנכ"ל אקולוגיה ותשתיות ברותם אמפרט נגב. יסעור ציין כי המפעל שכר את שירותיה של חברה שתבצע שאיבה של הגבים המלאים במי החומצה. את השאיבות הם מבצעים ידנית, שכן אין אפשרות להגיע באמצעות כלי רכב לאזור. "אני לא יודע כמה קוב נשארו, כל יום אנחנו עוקבים אחר מה שקורה", אמר.

 

 (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים) (צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)
(צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים)

 (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: עודד נצר, המשרד להגנת הסביבה)
 

יחד עם זאת בחברה לא ידעו לספק כל נתונים לגבי היקף הנזקים, היקף הכספים שיידרשו לשיקום האזור או הזמן שיידרש לכך. כמו כן, סירבו להתייחס לכל מידע הקשור לכשל שגרם לפרצה בסוללה. 

 

עודד נצר, אקולוג מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, הסביר כי "הנחל כולו זוהם לאורך כ-25 ק"מ. זה לא כמו עברונה, שזה התפרס לרוחב. כל הזיהום זרם בתוך הערוץ. המאפיינים הגיאוגרפיים של הנחל קשים. באזורים מסוימים הוא מאוד עמוק וקניוני. לרוב הנחל אי אפשר להגיע. כל החי והצומח שהיה במגע עם החומצה זו פגיעה אנושה. ההרכב הכימי של המים שהוא חומצה פוגע ברקמות חיות. אנו מעריכים שכל מה שהיה בנחל ספג פגיעה אנושה. ייקח הרבה מאוד זמן עד שהמערכת האקולוגית תשוקם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים
ממדי האסון
צילום: אריה רוזנברג רשות הטבע והגנים
מומלצים