שתף קטע נבחר

משרד החינוך להורים: היזהרו מהמשחק "שבו נדרשים ילדים להתאבד"

המשחק האלקטרוני "הלוויתן הכחול" שובה את לבם של ילדים ובני נוער, אך הם מתבקשים למלא בו משימות הרסניות ואף להתאבד. כעת מזהירים את ההורים ומנחים איך לתמוך בילד שנכנס למשחק ולסייע בהתמודדות

משרד החינוך מזהיר הורים מפני משחק "הלווייתן הכחול", שבו נדרשים ילדים למלא משימות ובסופן להתאבד. הורים מודאגים פנו למשרד החינוך לאחר שילדיהם נחשפו למשחק, שנפוץ במדינות חבר העמים, ובמשרד החליטו לפרסם הנחיות מפורשות בנושא.

 

"הלוויתן הכחול הינו משחק ברשת החברתית שהחל בארצות חבר העמים. המצטרפים מתבקשים על ידי מפעיל המשחק למלא משימות יומיות במשך 50 ימים, ובסופם מתבקש המשתתף להתאבד", הוסבר במכתב. "בכל פעם שמסיימים למלא משימה עוברים לשלב הבא. המשימות כוללות פעולות מזיקות ופוגעניות כגון פגיעה עצמית, צפייה בסרטי אימה, הימנעות מדיבור עם אנשים למשך זמן ארוך ועוד. על המצטרפים למשחק מופעל לחץ כבד לעתים באיומים ובסחטנות על מנת שלא יפרשו, וימלאו את כל המשימות".

 

 

במכתב, שיצא מהאגף לשירות פסיכולוגי ייעוצי (שפ"י) של משרד החינוך, פירטו התנהגויות מטרידות שיאפשרו להורים לדעת האם הילד שלהם משתתף במשחק: שינוי משמעותי בהתנהגות, הסתגרות והתבודדות, הימנעות מדיבור, השכמה בשעות בוקר מוקדמות מאוד, יציאה לטיולים ליליים, צפייה מוגזמת בסרטי אימה, פגיעה עצמית הכוללת חריטה על הזרוע של האותיות f57/f58/420, חריטה של צורת לוויתן על הזרוע, חריטה של המילה "כן" על הרגל, הקלדה של המילים I'm a whale כסטטוס באחת הרשתות החברתיות.

 

בהמשך פירטו המלצות להורה החושש וציינו כי ברור שהדבר עלול להיות מסעיר, אך יש להימנע "מכעס הרסני, הטפות או הענשה", מפני שאלה "מצביעים על מצוקה".

 

תחת זאת יש לנהל שיחה עם הילד לבירור העובדות, להקשיב לדבריו ולומר לו באופן ברור שההורים עומדים לצדו ויסייעו לו להתמודד. בנוסף יש לספק הסבר לתופעה ולסכנות הכרוכות בה, להתייעץ עם איש מקצוע שיסייע בהתמודדות, וכן להרגיעו בכך שמשטרת ישראל מודעת לתופעה ומטפלת בה.

 

ד"ר יוכי סימן טוב, מנהלת היחידה להתמודדות במצבי לחץ בחירום במשרד החינוך,

מודה שהאזהרה זכתה לחשיפה רחבה יותר ממה שהתכוונו במשרד, ומבקשת להרגיע את ההורים. "מצד אחד יש

רצון לעדכן ולהזהיר, ומצד שני לא רוצים ליצור פאניקה או לפרסם תופעה שאנחנו לא רוצים שתתפשט". סימן טוב ציינה כי המכתב שוגר בתחילת השבוע להורים מסוימים בלבד שילדיהם נחשפו למשחק, "ומהר מאוד המכתב הופץ בקבוצות וואטסאפ".

 

"אם אין שינוי משמעותי בהתנהגות הילד", הסבירה סימן טוב, "ההורה יכול להיות רגוע. אם יש שינוי - צריך לפעול כפי שכתוב במכתב. בכול תופעה חשוב להיות ערניים ולא היסטריים. זה לא עוזר פה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה
אילוסטרציה: Shutterstock
מומלצים