שתף קטע נבחר

מראה חדש, בעיות ישנות: במקום הכי נמוך בת"א

אזור התחנה המרכזית הישנה התחדש בגן משחקים, מגרש ספורט ותחנת משטרה - אבל הזנות והסחר בסמים ממשיכים ברחוב סמוך: "חלום השיפוץ לא התגשם, הכול עבר 100 מ'". סיור בין מדשאות למזרקים, בין גן ילדים לקונדומים משומשים

 

 

כבר לא המקום הכי נמוך בתל אביב? התחנה המרכזית הישנה, שננטשה בתחילת שנות התשעים והייתה לאחד מאזורי הזנות והסחר בסמים הגדולים בישראל, שינתה את פניה לאחרונה. גן משחקים ומדשאות הוקמו באזור - אבל סיור במקום מראה שהשיקום הפיזי אמנם מתקדם, אבל שיקום האוכלוסייה עדיין רחוק, רחוק מאוד. צפו בכתבה.

 

כחלק מפעילות השיקום של עיריית תל אביב נבנו באזור גם מגרש חניה ומגרש ספורט. אחד המבנים ההיסטוריים של "התחנה הישנה" הפך לתחנת משטרה חדשה כשבקומת הקרקע נפתח גן ילדים - לילדי עובדים זרים.

אזור התחנה המרכזית הישנה, אחרי השיפוץ (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אזור התחנה המרכזית הישנה, אחרי השיפוץ(צילום: אסף קמר)

מזרק לצד כפכפים (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מזרק לצד כפכפים(צילום: אסף קמר)

כך היא נראתה פעם (צילום: וילי פולנדר) (צילום: וילי פולנדר)
כך היא נראתה פעם(צילום: וילי פולנדר)

"אם יסכימו למכור לך כאן בית - זה הזמן להשקיע", אומר חבר מועצת העיר, גל שרעבי דמאיו. "המקום הזה היה מרכז של סחר בסמים, אלימות ומהומות, ועיריית תל אביב באה ושיקמה את המקום הזה, ללא שום סיוע ממשלתי".

 

בלבו של מגרש החניה החדש הוקם אוהל ענקי שבשבועות האחרונים הופקו בו אירועי תרבות ואמנות, כמו פסטיבל אוכל והופעות במסגרת אירועי "לילה לבן". "התחנה המרכזית תהפוך למוקד עלייה לרגל לאזרחי תל אביב והאזור. בהמשך נגיע גם לאזור התחנה המרכזית החדשה", מבטיח שרעבי-דמאיו.

 

שרעבי-דמאיו נשמע אופטימי מאוד, ובעיניו הבעיה הבוערת היא בכלל מהגרי העבודה, ולא הזנות והסמים - אבל איש החינוך דוד אגייב מביט אחרת על המצב. לדבריו, השיפוץ באזור הוא קוסמטי בלבד והאוכלוסייה הקשה שהייתה פעילה במקום עברה למוקד אחר - במרחק עשרות מטרים בלבד.

 

בשביל עכו הידוע לשמצה נמצא אזור הדמדומים המכונה "הבור", מגרש שהיה בשליטת סוחרי הסמים של האזור ובו נרקומנים קנו והזריקו סמים. כיום "הבור" נטוש. יש סביבו גדר תיל, תאורת רחוב וציורי קיר עליזים. אגייב לא מתרשם.

 

 

אזור הדמדומים של תל אביב (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
אזור הדמדומים של תל אביב(צילום: אסף קמר)

דוד אגייב (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
דוד אגייב(צילום: אסף קמר)

טאראס וורנוף. 12 שנים בגיהנום של הרחוב (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
טאראס וורנוף. 12 שנים בגיהנום של הרחוב(צילום: אסף קמר)

"לפני כחודשיים המשטרה ועיריית תל אביב עשו פה מבצע וניקו את הסמטה. הם הכניסו הרבה אנשים לגמילות ואשפוזים ופיזרו אותם בכל מיני מקומות בארץ, אבל דפוסי התנהגות כמו זנות וסחר וצריכת סמים אי אפשר להעלים, אלא רק להעביר למקום אחר", הוא מסביר.

 

הכספומטים של שביל עכו נפתחו מחדש

בסיור באזור נראה שהצדק איתו. לא הרחב מתחנת המשטרה שהוקמה ניתן לראות באופן בולט וגלוי לעין פעילות של זנות רחוב, סחר ושימוש בסמים. מזרקים וקונדומים משומשים זרוקים על הרצפה, נער יחף מנסה לשדל לקוחות. מהזווית המטרידה הזאת קשה לזהות את חזון השיקום של עיריית תל אביב.

 

אגייב טוען כי "הכספומטים" לממכר סמים, שהיו ממוקמים בשביל עכו ונסגרו במבצע המשטרתי, נפתחו מחדש, הפעם ברחוב סמוך: "למעשה החלום של השיפוץ לא התגשם. הכול עבר מאה מטר לרחוב אחר".

 

לאורך כל הרחוב פתוחה רק דלת אחת. זאת הדלת של בית התמחוי, שקהילה מגובשת של הכנסייה הרוסית מחיפה מפעילה בהתנדבות. טאראס וורנוף עלה ארצה עם משפחתו מרוסיה בשנת 2000, כשהיה בן 16. הוא מספר כי לאחר חודש החל להשתמש בסמים, ותוך שלושה חודשים החל להזריק. כדי לממן את ההתמכרות, התחיל לגנוב.

גינת כלבים חדשה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
גינת כלבים חדשה(צילום: אסף קמר)

כך זה נראה היום (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
כך זה נראה היום(צילום: אסף קמר)

וכך זה נראה פעם (צילום: וילי פולנדר) (צילום: וילי פולנדר)
וכך זה נראה פעם(צילום: וילי פולנדר)

לאחר 12 שנות גיהנום ברחוב מצא את מקומו כחבר בקהילה הנוצרית הרוסית מחיפה ובמסגרת תהליך השיקום הוא מתנדב בבית התמחוי: "אנחנו נותנים שירות לאנשים שאין להם בית והם מכורים לסמים או אלכוהול, ללא הבדל דת, גזע ומין. אנחנו נותנים להם אוכל ושתייה חמה ועוזרים להם לשרוד".

 

בחדר האוכל הקטן המתנדבים מחלקים פרוסות אבטיח וצלחות קורנפלקס עם חלב להומלסים, חלקם עולים חדשים, חלקם פליטים או מבקשי עבודה. וורנוב, שהיה הומלס בעצמו, מספר: "גרתי ברחוב בדיוק כמוהם. זה היה קשה מאוד, מלחמת הישרדות. אין מקלחת ואין שירותים. אתה מסריח מזיעה וכל יום צריך לגנוב כסף לסמים, כל יום הופך יותר קשה מקודמו. אלוהים הציל אותי ועכשיו אני עוזר לאחרים לשרוד".

  

התגובות

מהמשטרה נמסר בתגובה לכתבה: "המשטרה פועלת ביתר שאת באזור התחנה המרכזית באמצעות תחנת משטרה, כוחות סיור ובילוש, כוח יס"מ ייעודי, יחידת מג"ב שהוקמה בשנים האחרונות ושיטור רגלי. כוחות השיטור פועלים באזור בכל ימות השנה, יום ולילה, במישור הגלוי והסמוי, בפעילות מגיבה ויזומה, הכל על מנת למנוע ולאכוף פשיעה, ליצר הרתעה ולהעניק שירותי משטרה מיטביים לציבור התושבים והמבקרים באזור".

לפי המשטרה, לפני כשנה החלה לפעול באזור יחידת הסיור הרגלי הראשונה בישראל, שמונה עשרות שוטרים: "כיום ניתן לראות את השפעתה הדרמטית של פעילות המשטרה. מתחילת השנה נרשמה באזור ירידה של 14% בעבירות אלימות, ירידה של 18% בעבירות הרכוש ובמאבק בסחר בסמים ועלייה משמעותית בהיקף התפיסות והפעילות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בחודשים האחרונים התקיים מבצע משולב, בשיתוף גורמי עירייה ורווחה, במסגרתו נעצרו והורחקו מהאזור סוחרי סמים ועברייני רכוש רבים, תוך מציאת פתרון שיקומי לעשרות דרי רחוב ונרקומנים".

 

מעיריית תל אביב נמסר: "העירייה עמלה על פיתוח כולל לאזור התחנה המרכזית הישנה רבתי. בשנה האחרונה אושרה תוכנית מתאר שמייעדת את המתחם לשמש כמרכז תעסוקה, מסחר ומגורים, כולל מבני ציבור, כיכר עירונית ושטחי ציבור פתוחים ובכך יהווה המתחם מוקד תרבותי לאזור כולו.

 

"עד ליישום התכנית עבר אזור התחנה המרכזית הישנה בחודשים האחרונים שינוי משמעותי שנועד להפוך אותו למרחב ציבורי מזמין ופעיל. על מנת להשרות תחושת ביטחון, סיירת הביטחון העירוני (סל"ע) מקיימת פעילות מוגברת באזור 24 שעות ביממה ופועלת לצד המשטרה. העירייה, באמצעות מינהל השירותים החברתיים בעירייה, מטפלת באופן אינטנסיבי באוכלוסיות החלשות באזור ועושה ככל יכולתה לתת מענים פרטניים וכוללניים, תוך הפעלת היחידות הרלוונטיות לאוכלוסייה על צרכיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
מזרק לצד כפכפים
צילום: אסף קמר
מומלצים