שתף קטע נבחר

איש העסקים שנעצר בפרשת הצוללות: מיקי גנור, שייצג את התאגיד הגרמני

מעצרו של איש העסקים מיקי גנור, נציגה של יצרנית כלי השיט טיסנקרופ, הוארך עד יום חמישי בחשד לעבירות מרמה והלבנת הון. נציג המשטרה: צ"גילינו התנהלות מדאיגה ביותר בקשר לעסקאות רכש ביטחוני". מעצרו של אבריאל בר יוסף החשוד בקבלת שוחד הוארך גם כן. עורך הדין שנחקר, מקורבו של נתניהו, שוחרר למעצר בית

 

 

איש העסקים מיקי גנור הוא אחד החשודים בפרשת הצוללות שהובאו הערב (ב') להארכת מעצר בבית משפט השלום בראשון לציון. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בשבעה ימים, אולם בית המשפט האריך את מעצרו עד יום חמישי. גנור חשוד בעבירות של מרמה, הלבנת הון וקשירת קשר לביצוע פשע. לאחר מכן הוארך מעצרו של אבריאל בר יוסף, המשנה לשעבר לראש המל"ל, גם כן עד יום חמישי. במקביל, עורך הדין ומקורבו של נתניהו שנחקר משעות הבוקר שוחרר למעצר בית של שלושה ימים. מעצרו של חשוד נוסף בפרשה, עו"ד רונן שמר, הוארך עד יום רביעי.

 

נציג המשטרה אמר בדיון כי "מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת, עד כה בוצעו פעולות חקירה מגוונות. היום משהבשילה העת הפכה החקירה לגלויה. ממצאי החקירה עד כה מעלים חשד ממשי לביצוע עבירות של טוהר המידות, הפרת אמונים, מתן לקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס, ומצביעים על התנהלות מדאיגה ביותר בקשר לעסקאות רכש ביטחוני שבוצעו על ידי מדינת ישראל בשנים האחרונות בהיקפים של מיליארדי שקלים".

 

נציג המשטרה אמר עוד כי "בפרשה צפויים להיחקר מעורבים נוספים". עו"ד נתי שמחוני, שמייצג את גנור, אמר כי מרשו משתף פעולה בחקירה וכי אין שום סיבה להאריך את מעצרו. שמחוני אף ביקש מבית המשפט להסתפק בשחרורו של גנור בתנאים מגבילים.

 

בר יוסף חשוד בעבירות של קבלת שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון. עו"ד ז'ק חן המייצג את בר יוסף: "אני מאוד שמח שבית המשפט החליט שתקופת המעצר תהיה קצרה יותר ממה שביקשה המשטרה. אני מקווה שהמשטרה תנצל את הימים האלה להתקדמות מהירה בחקירה". הוא הוסיף כי מצב רוחו של אבריאל לא טוב. "זה לא דבר שאני מאחל לאף אדם שקרוב לשנתו השבעים. אבל זה זמני. הוא ייחקר, ייתן תשובות ואנחנו בטוחים שהפרשה תסתיים", אמר עו"ד חן.

 

גנור בבית המשפט, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
גנור בבית המשפט, הערב(צילום: מוטי קמחי)

עורך הדין המקורב לנתניהו יוצא מהחקירה (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
עורך הדין המקורב לנתניהו יוצא מהחקירה(צילום: יאיר שגיא)

גנור היה נציגהּ של יצרנית כלי השיט טיסנקרופ בישראל. לאחר התפוצצות הפרשה חשף העיתון הגרמני "הנדלסבלאט" כי גנור צפוי לגרוף לכיסו סכום שנע בין 10 ל-30 מיליון אירו בעסקת הצוללות, שנאמדת לפי העיתון ב-1.5 מיליארד אירו.

 

לפי העיתון, בטיסנקרופ טענו כי אף שגנור הוא הנציג הבלעדי שלהם בישראל, הוא הפר את תנאי ההסכם שלהם איתו כשעירב את מקורבו של נתניהו במהלכים. "השותפים שלנו מחויבים בחוזיהם להתייעץ עמנו לפני שהם מעסיקים עוד אנשים בחוזי משנה", מסרה טיסנקרופ, "לא ידוע לנו שגנור עשה זאת".

 

גנור, בן 65, התגייס לחיל הים בסוף שנות השישים והתקדם בתפקידים פיקודיים עד שהתמנה למפקד סטי"ל. לאחר שהשתחרר משירות קבע בדרגת רב סרן החל לעבוד כמהנדס אלקטרוניקה ואחר כך עבר לעסקי הנדל"ן. מ-2009 הוא מייצג את תאגיד טיסנקרופ.

 

ב-2003 בחן גנור את רכישת קבוצת הכדורגל הפועל חיפה, ביחד עם כמה אנשי עסקים נוספים - אך הדבר לא יצא לפועל. לאחרונה התגורר גנור בבית שכור בקיסריה, לא הרחק מהווילה של ראש הממשלה נתניהו.

אבריאל בר יוסף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אבריאל בר יוסף(צילום: מוטי קמחי)

רונן שמר בהארכת המעצר (צילום: אילן אסייג) (צילום: אילן אסייג)
רונן שמר בהארכת המעצר(צילום: אילן אסייג)

החקירה, שעוד בעיצומה, צפויה בקרוב להגיע גם למפקד חיל הים לשעבר האלוף אליעזר "צ'ייני" מרום - שחשבון בנק שלו כבר הוקפא כתוצאה מהחקירה. לא ברור מה חלקו בפרשה, אך בתקופת כהונתו בחיל הים ייתכן ופעל מאחורי הקלעים לקידום עסקאות.

 

פריצת הדרך בפרשה התאפשרה הודות לחשיפת הנתיב הכספי: חוקרי היחידה הכלכלית הצליחו לעלות על העברת מיליוני שקלים מחברת המספנות הגרמנית לאיש העסקים מיקי גנור ולעורך הדין המקורב מאוד לנתניהו. "חלק מהכספים ניתנו עבור שכר טרחה על עבודה, אבל חלק גדול מהכספים לא ברור, ונראה כמו כספי שוחד" אמר גורם בכיר במשטרה.

 

על פי החשד, גנור מונה לתפקידו כנציג טיסנקרופ בסיוע התערבות עובד מדינה בכיר - והעביר כספי שוחד לאבריאל בר יוסף, מי שהיה אז מנהל ועדת חוץ וביטחון ולאחר מכן כיהן כממלא מקום ראש המל"ל. אותו בכיר, ששמו עדיין אסור לפרסום, לפי החשד נשכר על ידי גנור על מנת לקדם את הפרויקטים של המספנה הגרמנית אותה ייצג בארץ. במשטרה חושדים כי אותו מקורב לנתניהו קיבל כספים במרמה כדי לקדם את העסקאות של גנור באמצעות קשריו לצמרת הפוליטית.

 

ששת החשודים, שהמשטרה עיכבה במסגרת החקירה תושאלו מאז שעות הבוקר. במשטרה ציינו מוקדם יותר כי "במסגרת חקירה משותפת של משטרת ישראל, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה, עוכבו היום בבוקר שישה חשודים לחקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירות שוחד וקבלת דבר במרמה, עבירות מס על פי פקודת מס הכנסה וחוק מע"מ וכן הלבנת הון, בכל הקשור לביצוע רכש ביטחוני במסגרת פרשה 3000.

  

במהלך היום התברר כאמור כי בין הנחקרים בפרשה גם תת-אלוף במיל' אבריאל בר יוסף, לשעבר המשנה לראש המל"ל. בר יוסף שימש בתפקיד הבכיר במועצה לביטחון לאומי מ-2009 ועד 2015. קודם לכן, במשך כשש שנים, הוא היה מנהל ועדת חוץ וביטחון של הכנסת ומנהל הוועדה לתקציב הביטחון. הוא שירת בצה"ל 25 שנה ובתפקידו האחרון היה ראש מספן ציוד בחיל הים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר למנות אותו לתפקיד ראש המל"ל, אך בשל חשד לפלילים הוסרה מועמדותו בנובמבר 2016. בפרשה ההיא בן יוסף חשוד כי במסגרת תפקידו קידם את ענייניו של איש עסקים פרטי גרמני המקורב לו, זאת בתמורה לשוחד, בין היתר באמצעות הטבות וכספים לו או למי מבני משפחתו, ומבלי שדיווח כדין על הקשר ביניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
גנור בבית המשפט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים