שתף קטע נבחר

אגוז קשה לפיצוח: נבחרת גיאורגיה

הגיאורגים יגיעו ליורובאסקט בתל אביב כאנדרדוג, אבל הסגל שלהם לא נופל מזה של ישראל, אולי אפילו טוב יותר. עם אלוף NBA, שחקני יורוליג מובילים, מתאזרח שיהיה אחד הגארדים הטובים באירופה בעתיד, ובעיקר המון מחויבות, גיאורגיה צפויה להיות הסוס השחור של הבית

 

 

המטרה המוצהרת של נבחרת ישראל ביורובאסקט הקרוב היא העפלה לשמינית הגמר, בטח כששלב הבתים נערך בהיכל מנורה מבטחים. כדי לעשות זאת הכחולים-לבנים צריכים לסיים בין ארבע הראשונות בבית שכולל לפחות על הנייר שלוש נבחרות טובות יותר - ליטא, איטליה וגרמניה.

 

כל מה שצריך לדעת על יורובאסקט 2017

בסימן שאלה: הכירו את נבחרת איטליה

 

שתי הנבחרות הנוספות בבית הן גיאורגיה ואוקראינה, שלא נחשבות דומיננטיות ברמת הנבחרות. על פניו משימה יחסית סבירה, אפילו נוחה, לא? אז זהו שלא. לגיאורגים יש שחקן NBA אחד בסגל (זאזה פאצ'וליה), ארבעה שחקני יורוליג לגיטימיים ועוד מתאזרח שצפוי להיות בשנים הבאות אחד הגארדים המובילים ביבשת.

 

לפני שנדבר על השחקנים, קודם כל קצת היסטוריה על הנבחרת. הגיאורגים הפכו לחלק מפיב"א ב-1992, שנה אחת לאחר התפרקותה של ברית המועצות. לקח זמן עד שקברניטי המדינה הצליחו להרים את הענף, ורק אחרי 19 שנים הצליחה גיאורגיה להעפיל לטורניר הגדול הראשון שלה - יורובאסקט 2011.

 

מאז שיחקה גיאורגיה בכל טורניר יבשתי, אבל לא נחלה הצלחה גדולה מדי. ביורובאסקט 2015 היא הצליחה לנצח את קרואטיה בשלב הבתים, מה שסידר לה הגעה לשמינית הגמר שם פגשה את ליטא. היה נדמה שהליטאים יביסו את יריבתם, אבל הגיאורגים היו חזק בעניינים וכמעט הפתיעו את אירופה, אך בסיום הפסידו 85:81, וסיימו את דרכם באליפות.

 

אחרי שבע שנים כמאמן הנבחרת, איגור קוקושקוב פינה את מקומו ואיליאס זורוס שהיה מועמד לאחרונה להפועל ירושלים מונה לתפקיד. על פניו מדובר בשם מעניין מאוד. זורוס הספיק בקריירה שלו מצד אחד לאמן מועדונים גדולים כמו אולימפיאקוס, אנאדולו אפס, ז'לגיריס קובנה, וגם את נבחרת יוון, ולהיבחר למאמן השנה ביורוקאפ (2010) אחרי שהצעיד את פאנליניוס האלמונית יחד עם דווין סמית' לפיינל פור היורוקאפ. מנגד עבד גם בליגה הלבנונית והדריך קבוצות דרג שני ביבשת. נכון לעכשיו הוא מחפש לחזור לבמה הגדולה.

 

אימן גם בנבחרת יוון. איליאס זורוס  (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
אימן גם בנבחרת יוון. איליאס זורוס (צילום: גטי אימג'ס)

 

במשימה הראשונה שלו הוא עמד בהצלחה אחרי שהוביל את הגיאורגים להעפלה ליורובאסקט בסיומו של טורניר מוקדמות קשה. גיאורגיה שובצה לבית 6 יחד עם סלובקיה, אלבניה ומונטנגרו. אם את שתי הראשונות היא ניצחה ללא בעיה, נגד המונטנגרים הנבחרת של זורוס התקשתה. במפגש הראשון שנערך בטביליסי ניצחה מונטנגרו 74:76. לגיאורגים היה ברור שבמשחק החוץ, שגם היה האחרון במוקדמות, הם חייבים לנצח בהפרש של שלוש נקודות ומעלה כדי להעפיל. הצגה של המתאזרח מייקל דיקסון (26, 1.86 מ') עם 31 נקודות (7 מ-10 לשלוש, 8 מ-8 מהקו) ו-6 ריבאונדים, העניקה לגיאורגיה ניצחון מתוק 84:90 ואת הכרטיס לאליפות.

 

מבחינת סגנון כדורסל, זורוס לא נחשב למוח התקפי מבריק. העובדה שהגיע ממדינה שהכדורסל בה עשה לעצמו שם הגנתי מסגירה זאת. מצד שני, קשה להאמין שבתקופה כל כך קצרה ועם הסגל המעניין שיש לו, הוא יצליח לכפות את שיטת המשחק ההגנתית שלו.

 

מאלוף ה-NBA ועד למתאזרח המבטיח

נעבור לשחקנים. הכוכב הבלתי מעורער של הכדורסל הגיאורגי הוא כמובן אלוף ה-NBA הנוכחי, זאזה פאצ'וליה (33, 2.11 מ'). לכולם בגיאורגיה היה ברור שהנער שכבר בגיל 13 התנשא לגובה של 2.03 מ', יהיה חוד החנית של הענף במדינה. כשהיה בן 15 כבר חתם באולקר הטורקית ובגיל 20 הגיע לליגה הטובה בעולם.

 

פאצ'וליה. לא פראייר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פאצ'וליה. לא פראייר(צילום: AFP)

 

פאצ'וליה עשה לעצמו שם של סנטר קשוח על גבול האלים. אחד המקרים היותר מפורסמים קרה לאחרונה כאשר במשחק הראשון של גמר המערב גרם לפציעתו בקרסול של קוואי לנארד מסן אנטוניו, אירוע ששינה את כל הסדרה. עד לאותו שלב הוליכו הספרס ב-25 הפרש כשללנארד 26 נקודות ו-8 ריבאונדים. מאותו הרגע הכל השתנה, לנארד גמר את העונה והווריורס שייטו לאליפות שנייה בשלוש שנים.

 

הכישרון הגדול של הכדורסל הגיאורגי הוא טורקניה שנגלייה (25, 2.06 מ'), שחקנה של באסקוניה הספרדית. שנגלייה הוחתם כבר בגיל 16 בוולנסיה, אבל לא מצא את מקומו ועבר לבלגיה כדי לצבור דקות משחק. ב-2012 נבחר בדראפט ה-NBA, והספיק לשחק שנתיים בארה"ב (ברוקלין ושיקגו) לפני שחזר לאירופה. מ-2014 הוא משחק בבאסקוניה ולאחרונה אף האריך את חוזהו עד 2020. מדובר בפורוורד אתלטי שיכול לעשות הכל על המגרש. עונתו האחרונה הייתה גם הטובה בקריירה עם ממוצע של 10.4 נקודות (47 אחוז לשלוש) ו-4.1 ריבאונדים ביורוליג.

 

את גיורגי שרמדיני (28, 2.16 מ') אין אחד שלא זוכר בישראל. ה"אטרייה" הגיאורגית הגיע למכבי ת"א בעונת 2012/13, אבל שוחרר לאחר 15 משחקים בלבד. שרמדיני היה מושא ללעג בתקשורת הישראלית, אבל מאז שעזב את הצהובים הקריירה שלו בנסיקה. בשנתיים האחרונות שיחק באנדורה הספרדית ומיצב את עצמו כאחד הסנטרים הטובים בליגה החזקה ביבשת. בסדרת רבע גמר הפלייאוף מול ריאל מדריד שרמדיני היה מדהים עם ממוצע של 19.7 נקודות ו-9.2 ריבאונדים, מה שהקנה לו לאחרונה חוזה במלאגה.

 

בימיו בגיאורגיה. טורקניה שנגלייה  (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
בימיו בגיאורגיה. טורקניה שנגלייה (צילום: גטי אימג'ס)
 
זיכרון כואב. גיורגי שרמדיני (במרכז) עם יוגב אוחיון ומלקולם תומאס (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
זיכרון כואב. גיורגי שרמדיני (במרכז) עם יוגב אוחיון ומלקולם תומאס(צילום: ראובן שוורץ)

 

דיקסון המתאזרח הוא סיפור מעניין מאוד. מעל הקריירה של מי שכיכב העונה במדי א.א.ק אתונה, ריחפה עננה כבדה מאוד של חוסר ודאות בתקופת המכללות שלו. דיקסון החל אותה במיזורי אבל היה מעורב בשתי תקריות, כאשר שתי נשים האשימו כי תקף אותן מינית (אחת אף טענה שאנס אותה). דיקסון הושעה, אולם בהמשך לא היו מספיק ראיות כדי להעמידו למשפט והתיק נסגר.

 

לקומבו גארד זה הספיק והוא החליט לעזוב את מיזורי לטובת ממפיס. למרות יכולת מרשימה הן בהתקפה והן בהגנה, דיקסון לא הצליח להיבחר בדראפט והחל את המסע שלו באירופה. תחילה נבחן בליגה השנייה באיטליה, אבל לא קיבל חוזה, ובהמשך שיחק בליגה הליטאית. המאמן הישראלי של נימבורק, רונן גינזבורג, החליט להמר עליו לפני שנתיים וההימור השתלם. דיקסון סיים עם ממוצע של 14.4 נקודות ו-4.6 אסיסטים, ומצ'כיה התקדם לא.א.ק אתונה.

 

דיקסון הוא חיזוק משמעותי לנבחרת גיאורגיה שאמנם נהנית מקו קדמי מהמרשימים ביבשת, אבל סובלת מקו אחורי דל במיוחד. הוא נחשב לסקורר פנטסטי, קלעי נהדר מחוץ לקשת, ואחד שגם אוהב לחדור והאחרון שמפחד ממגע.

 

שיחק אצל ננו גינזבורג. מייקל דיקסון  (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
שיחק אצל ננו גינזבורג. מייקל דיקסון (צילום: גטי אימג'ס)

 

שני שחקנים שכנראה יהיו בסגל הסופי אבל לא ברור מהי מידת כשירותם הם ויקטור סאניקידזה (31, 2.03 מ') ומנוצ'אר מרקוישווילי (30, 1.97 מ'), שני שחקני יורוליג מובילים, שסבלו מפציעה בעונה החולפת ולא שיחקו כדורסל.

 

סאניקידזה נפצע בברך כבר במשחק הראשון של העונה עם אריס סלוניקי, קרע את הרצועות ולא שב לשחק. הפורוורד בן ה-31 התבסס לאורך כל הקריירה שלו על אתלטיות, ויהיה מעניין לראות מה מצבו הגופני.

 

מארקושווילי אולי אפילו יותר קריטי מאשר סאניקידזה מאחר שהוא יכול לעזור בקו האחורי לדיקסון. אחת ההחלטות הראשונות של דייויד בלאט בקיץ הקודם בדרושפאקה הייתה לא להמשיך את ההתקשרות עם הגארד/פורוורד הגיאורגי. בזמן שפנאתינייקוס הייתה מעוניינת בשירותיו, מארקושווילי נפצע גם כן בברך במסגרת הנבחרת והושבת גם הוא למשך עונה שלמה.

 

ויקטור סאניקידזה וקונסטנטינוס פאפאניקולאו (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ויקטור סאניקידזה וקונסטנטינוס פאפאניקולאו(צילום: גטי אימג'ס)

 

אז כפי שהבנתם, גיאורגיה תהיה אגוז קשה מאוד לפיצוח עם 6-7 שחקנים טובים לא פחות, ואולי אפילו יותר מאלה שיש לארז אדלשטיין. בטורניר כזה, בטח שנערך בארץ, הכל יכול להיות. ישראל יכולה להפתיע את איטליה וגם את גרמניה, אבל מנגד עשויה להפסיד לגיאורגיה, במה שיכול לחסל לה את הסיכוי להגיע לשמינית הגמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
זאזה פאצ'וליה
צילום: רויטרס
מומלצים