שתף קטע נבחר

"עשינו היסטוריה": מלטה אישרה נישואים חד-מיניים

הפרלמנט במדינה הקתולית העביר ברוב מוחץ שינוי בטקסי הנישואים האזרחיים, ומעתה ייאמר "אני מכריז עליכם כבני זוג" במקום "בעל ואישה". ראש הממשלה הטרי שקידם את המהלך: "החלטה היסטורית". אחד ממנהיגי הכנסייה: "לא משנה מה החוק אומר, איחוד נצחי הוא רק בין גבר לאישה"

"עשינו היסטוריה". חוגגים במלטה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"עשינו היסטוריה". חוגגים במלטה(צילום: רויטרס)
 

הפרלמנט במלטה, מדינת האיים השוכנת דרומית לאיטליה, אישר אתמול (ד') נישואים בין זוגות חד מיניים. המדינה הקטנה ביותר באיחוד האירופי בעלת 440 אלף תושבים, הכוללת אוכלוסייה קתולית גדולה, העבירה את החוק שלוש שנים לאחר שאישרה נישואים אזרחיים ושש שנים לאחר שגירושין הפכו למותרים.

 

ב-2014 התקבלה במלטה החלטה כי זוגות חד מיניים יוכלו להירשם בנישואים אזרחיים, אך לשון הטקסים והמסמכים הרשמיים לא שונתה. מאז ההחלטה הקודמת, 144 זוגות מאותו המין נישאו בנישואים אזרחיים ו-22 זוגות נרשמו במדינה לאחר שנישאו בחו"ל. באותה השנה הוחלט לאשר לזוגות חד מיניים גם לאמץ ילדים. החוק במלטה, אגב, עדיין אינו מתיר ביצוע הפלות.

החגיגות במלטה בעקבות ההחלטה. "לא משנה מי אתה ואת מי אתה אוהב" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות במלטה בעקבות ההחלטה. "לא משנה מי אתה ואת מי אתה אוהב"(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בהחלטה שהתקבלה אתמול נאמר כי מעתה, בסוף טקס הנישואים האזרחיים, ייאמר "אני מכריז כי אתם בני זוג" במקום "בעל ואישה". עוד הוחלט כי המונחים "אב" ו"אם" במסמכים רשמיים של המדינה יוחלפו ל"הורים". לסביות שהביאו לעולם ילדים ירשמו כ"ההורה שילד" ו"ההורה האחר". גם המונח "שם הבתולין" המתייחס לשם הנעורים, יוחלף ל"שם המשפחה בלידה".

 

מתנגדים להחלטה ערכו במשך הלילה שלפני ההצבעה משמר שקט מול הפרלמנט, אך למרות זאת ההצעה התקבלה ברוב של 66 תומכים ומתנגד אחד. ה"אינדפנדט" הבריטי ציטט כי חבר הפרלמנט שהתנגד, אדווין ואסלו, אמר לאחר מכן כי "כפוליטיקאי נוצרי, איני יכול להשאיר את מצפוני מחוץ לדלת".  

ראש ממשלת מלטה, ג'וזף מוסקט. "ההבטחה קוימה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת מלטה, ג'וזף מוסקט. "ההבטחה קוימה"(צילום: AFP)

ראש ממשלת מלטה, ג'וזף מוסקט, אמר ל"טלגרף" הבריטי לאחר ההצבעה כי "מדובר בהחלטה היסטורית. זה מראה שהדמוקרטיה שלנו והחברה שלנו הגיעו לבגרות כזו שאנו יכולים להגיד שכולם שווים".

 

מוסקט נכנס לפני חודש לתפקידו, והעברת האישור בפרלמנט הייתה אחד מהצעדים הראשונים שקידם. מאוחר יותר, כתב מוסקט בחשבון הטוויטר שלו כי "ההבטחה קוימה והעתיד נחתם". אחד ממנהיגי האופוזיציה, סיימון בוסוטי, התייחס בחשבון הטוויטר שלו להצבעת התמיכה של "המפלגה הלאומנית", מפלגה נוצרית שמרנית, ואמר כי "בהצבעה הלילה, המפלגה הייתה בצד הנכון של ההיסטוריה".

 

המתאם של התנועה לזכויות הקהילה הגאה במלטה, גאבי קאליה, אמר כי ההחלטה תאמה את הציפיות של הקהילה הלהט"בית. על פי קאליה, "רוב הזוגות החד מיניים מחשיבים את הנישואים כמוסד שמבטא בצורה הטובה ביותר את המחויבות והאהבה שהם רוחשים זה לזה".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

מנהיג נוצרי: "חרוב נשאר חרוב ותפוז נשאר תפוז"

מנגד, אחד מהארכיבישופים של מלטה, צ'רלס סיקלונה, דבק בעמדת הכנסייה ולפיה נישואים יכולים להתקיים רק בין גבר לאישה. כמה ימים לאחר שהחלו לדון בפרלמנט על הצעת החוק, אמר סיקלונה בדרשה שנשא כי "אני יכול להחליט שחרוב ותפוז לא יכולים להיקרא כך, אך חרוב נשאר חרוב ותפוז נשאר תפוז. לא משנה מה החוק אומר, איחוד נצחי הוא בלעדי לגבר ואישה".

 

תומכים בזכויות להט"ב התכנסו לאחר האישור מול בניין הפרלמנט בעיר ולטה ונשאו שלטים עם הכיתוב "עשינו היסטוריה". אחד מתושבי המדינה כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "אני גאה להיות אב שיכול לומר לבניו שלא משנה מי הם ולא משנה את מי הם אוהבים, הם עדיין יכולים לקרוא למלטה - בית".

 

נישואים גאים אושרו באירופה לראשונה בהולנד ב-2001, ולאחרונה אושרה החלטה דומה בגרמניה. כיום, יותר מעשר מדינות אירופיות מכירות במסגרת אזרחית כלשהי של נישואים חד מיניים. כמו כן, נישואים בין בני זוג מאותו המין הפכו לחוקיים בשנים האחרונות בקנדה, בארצות הברית ובכמה מדינות בדרום אמריקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
היסטוריה במלטה
צילום: רויטרס
מומלצים