שתף קטע נבחר

לא בכוח: צרפת ובריטניה מובילות ב"עוצמה רכה"

לפי סקר שנתי הבוחן השפעה עולמית שאינה צבאית, עמנואל מקרון הזניק את צרפת למקום הראשון. ארה"ב שעמדה בעבר בראש הטבלה "הידרדרה בעקבות בחירתו של טראמפ והרטוריקה שלו". ישראל נותרה מחוץ לרשימה

טראמפ ומקרון בפריז בשבוע שעבר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ ומקרון בפריז בשבוע שעבר(צילום: MCT)

צרפת עקפה את ארצות הברית ואת בריטניה – וניצבת במקום בראשון בעולם מבחינת "עוצמה רכה", כך לפי סקר שנתי בינלאומי שפורסם היום (ג') ובוחן עד כמה למדינות העולם יש השפעה עולמית שאינה צבאית. מדובר בעצם בהשפעה על מדיניות חוץ ואף הנעה לפעולה דרך אמצעים שאינם "כוחניים". 30 מדינות נסקרות ברשימה הזו, וישראל, שלפני שנתיים הצליחה להתברג למקום ה-26, נותרה הפעם מחוץ לרשימה.

 

לקריאת הדו"ח המלא

 

לפני שנתיים בריטניה הייתה זו שעמדה בראש רשימת Soft Power 30, אך ארה"ב טיפסה מעליה בשנה שעברה. עם זאת, לפי ה"גרדיאן" הבריטי, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, הצבעת ה"ברקזיט" בבריטניה ובחירתו של עמנואל מקרון לנשיאות צרפת טרפו את הקלפים והביאו לשינוי משמעותי בתפיסת העולם החדשה.

 

"עוצמה רכה" הוא מונח שהוטבע לראשונה על ידי ג'וזף ניי, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת הרווארד, והוגדר כיכולת לרתום בריתות בינלאומית ולעצב העדפות של מדינות אחרות באמצעות פנייה ומשיכה.

 

 

 

עלייתה של צרפת מהמקום החמישי היישר למקום הראשון מיוחסת בין היתר להשפעתו של מקרון, איש מרכז, אך גם מבוססת על הרשת הדיפלומטית הנרחבת של צרפת, שלפי לשון המחקר, "אין לה אח רע" במונחים של חברות במוסדות רב-צדדיים ובינלאומיים.

 

חמש המדינות שעומדות בראש הרשימה, לפי סדר, הן צרפת, בריטניה, ארה"ב, גרמניה וקנדה. בהמשך הרשימה נמצאות יפן ושווייץ שטיפסו למקום השישי והשביעי. ברשת CNN דווח כי באופן כללי, הסקר מראה שינוי גדול מהנרטיב של דעיכה אירופית במונחי עוצמה רכה, כפי שעלה מתוך הסקר בשנה שעברה. המחקר מתפרסם על ידי חברת הייעוץ Portland Communications בשיתוף אוניברסיטת דרום קליפורניה.

 

במסגרת המחקר, המתפרסם זו השנה השלישית ברציפות, נערכים סקרים בעשרות מדינות שונות כדי לבחון את השפעת המדינות באופן שאינו צבאי. בין היתר מתבוננים גם על האופן שבו מדינה אחת נתפסת על ידי אחרות ועד כמה היא אהודה. למען המחקר בוחנים החוקרים נושאים הקשורים לממשל, תרבות, מטבח מקומי – כמו למשל כמה מסעדות בעלות תקן מישלין יד במדינה – מדיניות חוץ, אלימות ברחובות, עליונות ספורטיבית, מעורבות דיגיטלית, יכולת נתפסת של חדשנות כלכלית, וכן אטרקטיביות עבור תיירים וסטודנטים זרים.

 

"חרף המו"מ הציבורי המתעתד של בריטניה, נכסי העוצמה הרכה של בריטניה, הן אלו של גורמים פרטיים והן אלו של המדינה, עדיין חזקים מאוד", נכתב בדו"ח. כמו כן צוין כי "הרטוריקה מעוררת המחלוקת של דונלד טראמפ מפחיתה את הכבוד שנרחש לארה"ב". מרבית מסקרי הדו"ח נערכו עוד לפני שטראמפ הכריז על יציאתה של ארה"ב מהסכם האקלים הבינלאומי – החלטה שלפי הדו"ח כנראה פגעה אף יותר במוניטין האמריקני בעולם.

 

ב"תחתית" הרשימה ניצבות רוסיה, צ'כיה, הונגריה, ברזיל וטורקיה – אינדיקציה לכך שמשטרים אוטוריטריים או כאלו שמתנגדים להגירה טומנים בחובם פחות עוצמה רכה. במקרה של ברזיל, ההצלחה של האולימפיאדה בריו גברה על הדחתה של הנשיאה דילמה רוסף ועל הטלטלה הכלכלית במדינה. שלוש המדינות הבאות שלא נכנסו לרשימה הן ארגנטינה, מקסיקו וצ'ילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הזניק את צרפת. מקרון
צילום: AFP
מומלצים