שתף קטע נבחר

מעל כל מכשול: סיפורה של אדווה כהן

גיבורת הקיץ של האתלטיקה הישראלית היא אדווה כהן (21), ששברה ארבע פעמים ברציפות את השיא הלאומי ב-3,000 מטר מכשולים ועשתה קפיצת מדרגה מדהימה. רגע לפני שהיא עוברת ללמוד בארה"ב, כהן מבהירה: "אני מכוונת לטוקיו 2020"

 

אחד הסיפורים שאריק איינשטיין הענק ז"ל נהג להרבות ולספר בו היה על היום שבו הציב שיא ישראלי לנוער בקפיצה לגובה. אריק חזר הביתה מאושר, ואביו יעקב, שחקן תיאטרון "האוהל", שאל אותו מה מקור האושר. "שברתי את שיא הנוער", ענה אריק לפי סיפורו. "אם כבר יש שיא, למה לשבור אותו?", ענה האב.

 


 

איך זה מתקשר לאדווה כהן, גיבורת הקיץ האחרון באתלטיקה הישראלית? היא שברה תוך חודשיים ארבע פעמים את השיא הלאומי ב-3,000 מ' מכשולים, אחד בכל תחרות. האחרון עומד על 10:07.82 דקות.

 

כהן. ארבעה שיאים תוך חודשיים (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
כהן. ארבעה שיאים תוך חודשיים(צילום: יאיר שגיא)

 

אביה, יגאל, מנהל קבוצת האתלטיקה של מועדון "לידר" ירושלים, שמבין בהלכות אתלטיקה יותר מאבא איינשטיין, והאדם שמכיר אותה הכי טוב, מספר שאדווה (21) לא יוצאת מגדרה בכל פעם שהיא משיגה שיא. "אדווה ווינרית וממוקדת מטרה, היא תעשה הכל להגיע הרבה יותר קדימה ומתרכזת במה שיהיה הלאה", הוא אומר.

 

רגע השיא המשפחתי היה בתחרויות המכביה בגבעת רם, שם הוקרנה על המסך הגדול ריצת המוקדמות ב-3,000 מכשולים מאליפות אירופה עד גיל 23 שהתקיימה באותה שעה בפולין. הקהל התרכז בשידור הישיר, והריע כשכהן העפילה לגמר עם שיא לאומי – אותו כבר שברה מאז...

 

3,000 מכשולים זו ריצה של קנייתיות ואתיופיות, שקורעות את האחרות בדרך כלל.

"מי קבע?", יורה אדווה בשאלה. "התוצאות והמדליות", תשובתי לה. "זה לא חייב להיות ככה, אם כי ברור לי שיש לי עוד מטרות בדרך עד שנגיע לדיון רציני בכך". לפחות מבחינת אלכס אברבוך, היו"ר המקצועי של מועדון לידר, "גם הצלחה באירופה תהיה משהו מרשים עבורה".

 

אברבוך. "גם הצלחה באירופה תהיה משהו מרשים" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אברבוך. "גם הצלחה באירופה תהיה משהו מרשים"(צילום: אורן אהרוני)

 

לרדת מעשר דקות

עד לפני שנה לא רבים הכירו אותה. אפילו בארץ. היום היא מדורגת 49 באירופה ובסביבות 130 בעולם. בעונה שעברה, מעריכים, דורגה במקום נמוך מ-500. המטרה שלה ברורה: "טוקיו 2020. לשם אני מכוונת, ובינתיים מתכוונת לעשות את כל התחנות שבדרך".

 

למרות שהיא רצה כבר שבע שנים, מאז הייתה אלופת בתי הספר כנציגת גבעת זאב, אין ספק כי השנה האחרונה סימנה שינוי חד. קודם כל, מספר אביה, "העובדה שהעולה מצרפת מרק אייזנברג, שכרגע עומד בראש המועדון, הכניס הרבה כסף (שני מיליון דולר לארבע שנים, א"פ), גרמה למהפך בתפישה. אדווה נשלחה לשלושה מחנות אימון באירופה, 18 יום כל אחד, והמאמן המעולה רומן פרדמן הביא אותה לרמות אחרות".

 

ובאמת, הקפיצה מדהימה. בין ארבעת השיאים, אדווה שיפרה את התוצאה שלה בקרוב לדקה, ועכשיו המטרה שלה היא לרדת מ-10 דקות. במבט קדימה, הקריטריון לאליפות העולם עומד על 9:42 ד', וסביר שזה יהיה גם הקריטריון לטוקיו. כך נראתה ההתקדמות: בריצתה הראשונה בשנה שעברה היא קבעה 11:04.04, באליפות ישראל לפני חודשיים ניפצה את השיא הלאומי בן 12 השנים של אירינה ויינגרטן (10:41.56) וחתכה אותו ל־10:16.20, ומאז כאמור כבר שכחה מהתוצאה הזו והמשיכה לשפר אותה.

 

כהן. תופעה (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
כהן. תופעה(צילום: יאיר שגיא)

 

1.54 מ', 40 ק"ג

מני פלד, מבכירי המאמנים בארץ לריצות קצרות דווקא, התייחס לפריצה של אדווה בפוסט בפייסבוק: "אני לא מקצוען בריצות הארוכות, אבל מדהים לראות ספורטאית שמשפרת שיאים בתחרויות החשובות".

 

גם אברבוך נפעם מהתופעה, ורק היא פחות מתפעלת מעצמה: "ידעתי שאם אני רוצה להיות בין חמש הראשונות שעולות אוטומטית לגמר בפולין, אני צריכה לרוץ הרבה יותר מהר, וככה הגעתי רביעית. גם בגמר היה חשוב לי להיות במקום מכובד, אז הגברתי עוד". מהמקום התשיעי בגמר היא לא הייתה מרוצה.

 

בריצות האלה תכונות כמו רגליים ארוכות ומבנה פיזי מאוד מסייעות. אדווה כולה 1.54 מ' על 40 ק"ג, אבל לא חשה שזה מפריע לה, אולי כשתהיה בעתיד הלא רחוק ברמות הגבוהות. בינתיים היא מלקטת כל טיפ אפשרי, ובפולין נעזרה בחבר הנהלת המשלחת, איתי מגידי, שיאן ישראל לגברים באותו המקצוע. "איתי נתן לי המון טיפים", אומרת אדווה.

 

כהן. מקבלת טיפים מאיתי מגידי, שיאן ישראל (צילום: איגוד האתלטיקה) (צילום: איגוד האתלטיקה)
כהן. מקבלת טיפים מאיתי מגידי, שיאן ישראל(צילום: איגוד האתלטיקה)

 

מעבר לשיאים, ניתן לציין עוד שלושה הישגים משמעותיים שאדווה כבר רשמה העונה. הראשון: בגביע האומות שנערך בארץ סיימה במקום השני בין 12 מתחרות (עם שיא לאומי, כמובן) והעניקה לנבחרת 11 נקודות חשובות שסייעו לה לשרוד בדרג ב'. השני: בהיעדרה של השיאנית לונה צ'מטאי, אדווה זכתה באליפות ישראל ב-5,000 מ', לא המרחק שלה. וכדי לקנח, באליפות ישראל ב-1,500 מ' השיגה זמן מצוין, 4:24.49, המדרג אותה שביעית בכל הזמנים בארץ.

 

למרות סדר היום עמוס האימונים, היא מוצאת זמן לבלות עם חברה לחיים, אור,

אותו הכירה במהלך שירותם הצבאי. בעוד מספר שבועות ייערך טקס סיום העונה של מועדון לידר, בחצר הווילה של היו"ר אייזנברג (עם גדר שחוצצת בינו לבין וילת השכן בנימין נתניהו). ומי תגרוף את הפרס הראשון? האתלטית המתקדמת ביותר בארץ ב-2017, אדווה כהן.

 

והחדשה האחרונה: או-טו-טו היא תצא ללימודים באוניברסיטת אייווה בארה"ב, תשתחרר מבעיית חוסר היריבות ותתאמן עם אתלטיות ראויות. ניסוי כלים לקראת קפיצת מדרגה נוספת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
אדווה כהן
צילום: יאיר שגיא
מומלצים