שתף קטע נבחר
 

ייצוג לא הולם: הגופים שלא מעסיקים אתיופים ודרוזים

דו"ח בנושא ייצוגם של יוצאי אתיופיה ובני העדה הדרוזית קובע כי תאגידים סטטוטוריים רבים אשר מעסיקים למעלה מ-50 עובדים, כמו בנק ישראל ומכון התקנים, אינם עומדים בחוק המחייב ייצוג הולם למגזרים אלה. ברשות לני"ע אשר בה מועסקים 252 עובדים בסה"כ, לא מועסק אף עובד דרוזי או אתיופי

גם ב-2016 גופים סטטוטוריים רבים לא עמדו בחובת הייצוג ההולם ליוצאי אתיופיה ובני העדה הדרוזית כמחויב בחוק, ובחלקם לא היה ייצוג למגזרים אלה כלל. כך עולה מדו"ח שהועבר לוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת לצורך דיון שיתקיים מחר (ב') בוועדה. מהנתונים עולה עוד, כי גם מספר העובדים ממגזרים אלה אשר מועסקים במשרות ניהוליות או אקדמאיות נמוך מאוד.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

נתוני הדו"ח הועברו על ידי הגופים ורוכזו במשרד המשפטים. בהתאם לסעיף 60ב בחוק החברות הממשלתיות, תאגידים סטטוטוריים (גופים שהוקמו לפי חוק ויכולים קבל סמכויות חקיקתיות, ביצועיות ושיפוטיות) אשר מעסיקים יותר מ-50 עובדים, מחוייבים לעמוד בחובה לייצוג הולם של בני העדה הדרוזית ויוצאי אתיופיה ולדווח על הנתונים למשרד המשפטים. מדובר בגופים כמו המוסד לביטוח לאומי, רשות שדות התעופה, בנק ישראל, והרשות לניירות ערך.

 

לפי הדו"ח שהועבר לוועדה, הממוצע המשוקלל של שיעור העובדים בני העדה הדרוזית בקרב כלל עובדי התאגידים הסטטוטוריים החייבים בדיווח עמד על כ-1.1% (לעומת כ-1% בשנת 2015). מדובר בשיעור נמוך משיעורם של בני העדה הדרוזית באוכלוסייה הכללית, העומד על כ- 1.6%.

 

לעומת זאת, הממוצע המשוקלל של שיעור העובדים יוצאי אתיופיה בקרב כלל עובדי התאגידים הסטטוטוריים החייבים בדיווח עמד על על כ-1.7% (לעומת כ-1.4% בשנת 2015). שיעור זה גבוה יותר משיעורם של יוצאי אתיופיה באוכלוסייה הכללית, העומד על כ- 1.6%.

 

עובד דרוזי אחד בלבד בבנק ישראל ובמכון התקנים

על פי הנתונים, בתאגידים הבאים שיעור ייצוגם של יוצאי אתיופיה בשנת 2016 היה גדול מחלקם באוכלוסיה (1.6%): לשכת עורכי הדין (4%), רשות שדות התעופה (3.4%), שירות התעסוקה הישראלי (2.14%), רשות העתיקות (1.7%) והמוסד לביטוח לאומי (1.63%).

 

בשאר התאגידים הייצוג היה נמוך מכך, ובתאגידים הבאים לא נמצא כל ייצוג בשנת 2016 ליוצאי אתיופיה: רשות ניירות ערך, קרנית- קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, האקדמיה ללשון העברית, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, המועצה לייצור צמחים ולשיווקם ויד יצחק בן-צבי. 

 

בתאגידים הבאים שיעור ייצוגם של בני העדה הדרוזית בשנת 2016 היה גדול מחלקם באוכלוסיה (1.6%): רשות הטבע והגנים (3.6%), המועצה להסדר ההימורים בספורט (3.1%) ושירות התעסוקה הישראלי (1.8%).

 

לעומת זאת, בתאגידים הבאים עמד שיעור הייצוג  על פחות מ- 1%: מגן דוד אדום (0.8%), רשות העתיקות (0.1%), מכון התקנים הישראלי (0.1%) ובנק ישראל (0.1%). בתאגידים הבאים לא נמצא כל ייצוג בשנת 2016 לבני העדה הדרוזית: לשכת עורכי הדין בישראל, רשות ניירות ערך, המוסד לבטיחות ולגהות, קרנית- קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, האקדמיה ללשון העברית, יד ושם, המועצה להשכלה גבוהה, יד יצחק בן-צבי, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו. 

 

לפירוט המלא של נתוני התאגידים

 

"המצב בו במספר גופים אין ולו עובד אחד מקרב יוצאי אתיופיה או החברה הדרוזית, אינו ראוי"

כחלק מהדיווח, הגיבו ברשות לניירות ערך באשר לנתונים שהועברו על ידם: "בשנת 2016 פרסמה הרשות 2 מכרזים ייעודיים ל'מועמד בן האוכלוסיה הערבית, לרבות הדרוזית והצ'רקסית וליוצאי אתיופיה. בשנה זו הקים יו"ר הרשות צוות עבודה בראשות המזכיר הכללי, יחד עם מנהל משאבי אנוש והמשנה ליועמ"ש שיעסוק בעידוד שילובם של בני מיעוטים".

 

בבנק ישראל ציינו: "בנובמבר 2016 התקיים יום פתוח במכללה האקדמית כרמל. במסגרתו נפגשו נציגי יחידת הפרט ונציגים מקצועיים מחטיבות הבנק עם סטודנטים וגורמים אחרים המעורים באוכלוסיה הדרוזית בנוסף התקיים מחזור שני של סדנה בתחום הראיון הרב-תרבותי. בשנת 2017 נמסר כי הסדנה תורחב למנהלים נוספים הלוקחים חלק בתהליכי גיוס. כמו כן, בשנת 2016 פורסמו משרות ייעודיות לקבוצות אלו. בשנים 2015-16, נקלטו בבנק 4 עובדים- 2 בני העדה הדרוזית ו-2 בני העדה האתיופית. והבנק יפעל לקליטת ארבעה עובדים נוספים בשנת 2017-18". 

 

התייחסות היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים: "המציאות כפי שמשתקפת מהדו"ח מעידה על קושי שילוב אוכלוסיות הסובלות מתת ייצוג בהעסקה בתאגידים ציבוריים בישראל. המצב בו במספר גופים שהוקמו בחוק, אין ולו עובד אחד מקרב יוצאי אתיופיה או החברה הדרוזית, אינו ראוי, אינו עומד בדרישות החוק, וממחיש את החסמים הניצבים בפני אוכלוסיות אלה. על מנת לקדם את שילובם של יוצאי אתיופיה ובני החברה הדרוזית, ראוי כי המגזר הציבורי בכללותו, והתאגידים הציבוריים בפרט, ישמשו דוגמא לכלל המשק, ויפעלו בטווח הזמן המידי למקסום תעסוקה שיוויונית ורב גונית."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים