שתף קטע נבחר

החופש משעמם? רעיונות פשוטים שתמיד עובדים

כשליאת שמרלינג-מאיר הייתה ילדה היא פתחה דוכן עם חברים ומכרה צמידים, לימונדה וכדורי שוקולד. הילדים כבר התחילו להשתעמם ולריב זה עם זה? הנה כמה רעיונות לדברים יצירתיים שהם יכולים לעשות עם חברים

 

 

כשהייתי ילדה חיכיתי לחופש הגדול - כל היום היינו בחוץ, עם חברים, משחקים, יוצרים וממציאים עולמות. אחד הדברים שעשינו כל חופש היה לפתוח "עסק" - האחים שלי, הילדים של השכנים ואני היינו מכינים צמידים מחוטים, לימונדה, כדורי שוקולד, יוצרים בעצמנו דפי צביעה ויוצאים מחוץ לבית למכור את מרכולתנו.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

הייתי אז בת שש, הבת הגדולה של השכנים הייתה בת תשע, ועד היום אני זוכרת את ההתרגשות שאחזה בי כל פעם מחדש בבחירת ה"חנות" שלנו - בחלוקת התפקידים, בהכנה לקראת המכירה ובמעמד עצמ, כשעמדנו מחוץ לבית, שיווקנו ומכרנו את תוצרינו (ואחר כך הלכו עם הכסף לקנות לעצמנו פרוזן יוגורט בדוכן השכונתי).

 

 (צילום: אלבום פרטי)
(צילום: אלבום פרטי)

כל שנה השתדרגנו, ושכשהייתי בכיתה ה' כבר עשינו קייטנה בתשלום לילדי הגן (האחים שלנו והחברים שלהם) - כל יום היה סביב נושא מסוים, הכנו להם כריכים ואפילו פעילויות מים.

 

פעם ההורים לא דאגו שנהיה עסוקים. הם נתנו לנו להעסיק את עצמנו. היום התחושה היא שההורים צריכים לדאוג שלילדים תהיה כל הזמן תעסוקה - קייטנות, מפגשים עם חברים, סבא-סבתא, פעילויות, הצגות ומה לא. בעצם, לפעמים אנחנו שוכחים שהדבר שהם הכי זקוקים לו הוא זמן פנוי. זמן לבחור מה הם רוצים לעשות, ליצור, ללמוד, זמן להשתעמם - כן, פשוט להשתעמם. מצבים של שעמום, עמימות וחוסר ידיעה הם חלק מהיומיום שלנו ובסופו של דבר הם אלו שמצמיחים את הרעיונות הכי טובים ויצירתיים שלנו.

ילדים מלמדים ילדים ליצור בובות מגרביים (צילום: אלבום פרטי)
ילדים מלמדים ילדים ליצור בובות מגרביים(צילום: אלבום פרטי)

ועכשיו לחלק הפרקטי: איך עושים את זה? בבסיס לא מעסיקים את הילדים כל הזמן ולא עושים תוכניות לכל רגע נתון אלא נותנים להם זמן להעסיק את עצמם. מקסימום הם יבהו קצת בחלל ואחרי כמה זמן הם כבר יחליטו לעשות משהו ביוזמתם. אם הם ממש מתקשים במציאת תעסוקה (אז טוב שנתתם להם להתחיל להשתעמם כבר בגיל צעיר,  אתם יכולים לשתף אותם בחוויות שלכם מהחופש הגדול בתור ילדים - במה שיחקתם, מה עשיתם, ולאט-לאט הם יקבלו רעיונות.

 

אפשר לספר על החברה שלכם מעיר אחרת שהילדים שלה מאוד אוהבים ליצור צמידים מחוטים אז הם הכינו צמידים ומכרו לילדי השכונה, או על חברה אחרת מהעבודה, שהבת שלה למדה איך לקפל חיות מנייר בזכות סרטון אוריגמי ממש מוצלח ברשת (כי גם את המסכים אפשר לנצל לטובת העניין).

 

לטורים הקודמים:

- הורים, אל תתעקשו על חוברת לחופש

- כשהמורה שלא צועקת מאבדת את שלוותה

- 5 דברים שאפשר לעשות כדי לעזור לילד למצוא חברים

 

אפשר להכין "קופסת שעמום" בבית - כל אחד כותב עשרה רעיונות לדברים שאפשר לעשות כשמשעמם (דברים שקשורים בעשייה פיזית ולא צפייה בטלוויזיה או משחק במחשב) ומכניס לקופסה - וככה מתחילים. חשוב שלא תיבהלו מכך שאין לכם תוכניות לילדים אלא תסמכו עליהם שהם יכולים, מסוגלים ואפילו רוצים זמן לעצמם.

 

אצלנו בבית הספר יש שגרה בשכבת א'-ב' שבה מדי חודש הילדים מפעילים "דוכן" בתחום העניין שלהם. הם מתחלקים לקבוצות, בוחרים הפעלה ומקימים מעין חנות קטנה (ההפעלה בה לא עולה כסף - מי שמשתתף בפעילות לפעמים מקבל פרס מעשה ידו של המפעיל). 

ילדים מלמדים ילדים להכין מר גמיש (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
ילדים מלמדים ילדים להכין מר גמיש(צילום: אלבום פרטי)

הילדים מחכים כל חודש לפעילות ויש כאלה שאף מרחיבים אותה לשעות אחר הצהריים - הם מפעילים את האחים שלהם, מקימים "דוכנים" בגינה השכונתית ומפעילים את ילדי השכונה. יש הורים שכל כך התלהבו מהרעיון, שבהשראת הפעילות הם הכינו יחד עם ילדיהם מסיבת יום הולדת DIY, כלומר יצרו בעצמם משחקים והפעלות לילדי הכיתה.

 

חצי מהחופש הגדול כבר מאחורינו. בזמן שנותר - אל תתכננו כל רגע עבור ילדיכם. תנו להם זמן לעצמם (ואז יהיה לכם גם יותר זמן לעצמכם) הם עוד יפתיעו את עצמם וגם אתכם.


הכותבת היא מחנכת כיתות א'-ב' ובעלת הבלוג "מורה בפיג'מה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
הילדים מוצאים מה לעשות כשלא מפעילים אותם
צילום: אלבום פרטי
מומלצים