שתף קטע נבחר

מכפר ליד כרמיאל לפרופ' באוניברסיטה בלונדון

הוא נולד לפני 42 שנה בכפר דיר אל אסד שבגליל המערבי וכיום הוא מרצה פורץ דרך בתחום ההגבלים העסקיים באוניברסיטת קווין מרי בלונדון ובמכללה למנהל. הוא אומר שאין אפליה נגד ערבים במוסדות להשכלה הגבוהה בארץ וגם מודה להוריו שדחפו אותו ללמוד. מרצה החודש - מדור חדש

פרופ' מהאר דבאח הוא דוגמה לסיפור הצלחה מסחרר. הוא נולד בשנת 1974 בכפר דיר אל אסד שבגליל המערבי וכיום הוא מרצה למשפטים באוניברסיטת קווין מרי בלונדון וגם מעביר קורס קיץ במכללה למנהל. לפני כמה שנים הוא היה מועמד לתפקיד הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל, אך בסופו של דבר לא נבחר לתפקיד. בכתבות בעבר הוא כונה "סינדרלה מהצפון" ו"סטנלי פישר של ההגבלים העסקיים". מרצה החודש - כתבה ראשונה בערוץ הלימודים של ynet .

 

ליצירת קשר עם ערוץ הלימודים: ynetlimudim@gmail.com

 

תעודת זהות: פרופ' דבאח הוא בעל ארבעה תארים במשפטים, כולל דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת לונדון (קינגז קולג׳). הוא מכהן במספר תפקידים בבריטניה ובישראל, כולל: פרופסור מן המניין וראש הקתדרה לדיני תחרות והגבלים עסקיים, דירקטור המרכז הבין-תחומי לדיני תחרות, דירקטור התוכנית לתואר שני באוניברסיטת לונדון (קווין מרי) וגם פרופסור אורח להגבלים עסקיים (המכללה למינהל) ויו"ר הוועדה המייעצת להיטלי סחר (משרד הכלכלה והתעשייה).

 

סיפור סינדרלה ישראלי. פרופ' דבאח (צילום: יח"צ) (צילום: יח
סיפור סינדרלה ישראלי. פרופ' דבאח(צילום: יח"צ)

 

על ההבדלים בהשכלה הגבוהה בין ישראל לבריטניה, אמר פרופ' דבאח: "לימודים בבריטניה זה עולם גלובלי גדול, מבוסס היטב ועשיר מאוד. רוב ענפי תחום המשפטים הם מפותחים מאוד. בתחום הוראת דיני התחרות וההגבלים העסקיים, בריטניה ולונדון בפרט הם מרכז העולם. למשל, אנחנו מציעים לא פחות מעשרה קורסים בהגבלים עסקיים. מחזור שנתי בהגבלים עסקיים אצלנו כולל לא פחות מ-150 סטודנטים, שבאים אלינו מעשרות מדינות ברחבי העולם - מאוסטרליה ועד זימבבווה וגם מארצות הברית כדי להתמחות בהגבלים עסקיים".

 

פרופ' דבאח הוסיף: "מהצד השני, לא ניתן להתעלם מהאיכות הגבוהה של הרבה סטודנטים בישראל ומאיכות ההוראה של מרצים במוסדות שונים בישראל, שאיכות הלימודים בהם דומה לבריטניה. הרבה סטודנטים ישראליים היו יכולים בקלות להתקבל ולהצליח בגדול באוניברסיטאות הכי יוקרתיות בעולם. והרבה מרצים ישראליים היו בקלות משתלבים ומשגשגים באותן אוניברסיטאות. אכן, לאורך 15 שנה של הוראה בישראל ראיתי זאת מקרוב וזה תמיד עורר בי השראה. כמובן, יש לזכור ולהזכיר את תופעת הסטודנט הישראלי, שמופיע להרצאות מצויד במכשיר טלפון ומפתחות רכב בלבד, בלי תיק, נייר או עט כי לטענתו הוא קולט הכל דרך האוזן. למזלנו מדובר בתופעה מצומצת דיה בישראל. עדיין, תופעה זאת אינה קיימת בבריטניה בכלל, לפחות לא במוסדות שאני מכיר".

מרצה בלונדון וגם בארץ (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מרצה בלונדון וגם בארץ(צילום: יח"צ)

 

לדבריו, בניגוד למקום אחרים, באקדמיה בארץ אין אפליה נגד ערבים ישראלים. "אישית לא נתקלתי ולא פעם אחת באפליה באקדמיה ולא ידוע לי על מקרה אחד של אפליה", הוא אומר. "יכול להיות שאנשי אקדמיה אחרים או סטודנטים מהחברה הערבית נתקלו באפליה או ידוע להם על כאלה מקרים. אישית תמיד זכיתי ליחס מאוד מכובד ואדיב מצדם של חברי סגל וסטודנטים באקדמיה הישראלית, גם מאלה שנוטים שמאלה וגם מאלה שמזהים את עצמם בלבו של הימין הישראלי. לאורך כל כך הרבה שנים של מעורבות במכללה למנהל תמיד הרגשתי חלק 'מהמשפחה' ואני מודה על המאמצים האדירים מצדם של קולגות רבים. גם לגבי המיעוט הקטן של סטודנטים ערביים במכללה תמיד הרגשתי שהם זוכים לשיוויון מול הרוב הגדול של סטודנטים יהודיים - מצדם של חברי הסגל במכללה".

 

למעשה, פרופ' דבאח הוא פורץ דרך בתחום - בישראל בפרט ובמזרח התיכון בכלל. "זה נכון שזכיתי להיות הראשון בישראל, הראשון בעולם הערבי והראשון בעולם המוסלמי בכלל להגיע לדרגת פרופסור מן המניין בתחום ההגבלים העסקיים", הוא אמר. "ניתן להסתכל על זה כהישג אדיר וכך ראיתי את זה בהתחלה. אבל האמת היא שזה קצת עצוב שזה לא קרה הרבה לפני, בדיוק כמו שזה קצת עצוב שזכיתי להיות הערבי הראשון להגיע לדרגת פרופסור בתחום המשפטים בישראל. היום אני יותר במחשבה של: מה שחשוב הוא כמה אנשים באים אחריך. אני מרגיש מעודד ושמח שישנם היום לפחות שלושה ישראלים שהגיעו בעקבותי לדרגת פרופסור מן המניין בתחום ההגבלים העסקיים. תמיד אפעל שיהיו עוד יותר גם בישראל, גם במזרח התיכון וגם בעולם הגדול בכלל. אני אכן גאה בכך שעד היום נתבקשתי לתת חוות דעת מומחה ולהכשיר (אולי את רוב) המינויים לדרגת פרופסור בתחום ההגבלים ברחבי העולם".

 

בחודש הבא יגיעו לאוקספורד סטודנטים ישראלים כדי ללמוד אצל פרופ' דבאח.

 

ולסיום הוא לא שוכח מי דחף אותו ללמוד. "ההורים שלי הקדישו את עצמם לילדים וחינכו את ילדיהם להקדיש את עצמם לעתיד שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
פרופ' מהאר דבאח
צילום: יח"צ
מומלצים