שתף קטע נבחר

צ'צ'ניה קמה מחורבותיה: גרוזני בירת האיסלאם

עם שליט שלפי דיווחים מוציא להורג הומואים, סכומי כסף אדירים שזורמים ממוסקבה למסגדים וחברה שנעשית יותר ויותר דתית - גרוזני רוצה להפוך למרכז איסלאמי עולמי. הבעת התמיכה של הנשיא קדירוב בפלסטינים באל-אקצה מלמדת שהנהגת הקווקז כבר מזמן לא מספיקה לו

כשהמטוס ממוסקבה נוחת בגרוזני, בירתה של רפובליקת צ'צ'ניה השייכת לרוסיה, אישה צעירה כורכת צעיף סביב שיערה. "כאן מוטב לעטות כיסוי ראש", היא מסבירה.

 

ברחובות גרוזני רבות מהנשים נוהגות כמותה ועוטות צעיפים או חיג'אב המכסים גם את החזה. נשים אחרות לובשות בגדים ארוכות המסתירים את ידיהן ואת רגליהן. "אנחנו לא מכריחים נשים לעטות כיסוי ראש", אומר ראש העיר, מוסלמים חוצ'ייב, "אבל אנחנו מזכירים להן שזו המסורת הצ'צ'נית ושזה מה שהדת שלנו מטיפה לעשות".

במסגד אחמד קדירוב במרכז גרוזני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במסגד אחמד קדירוב במרכז גרוזני(צילום: AFP)

במהלך משטרו האוטוריטרי של שליט צ'צ'ניה רמזן קדירוב, שעלה לשלטון בשנת 2007, נעשה מקומו של האיסלאם מרכזי יותר ויותר ברפובליקת צ'צ'ניה שבצפון הקווקז. עשרות מסגדים נבנו בין חורבות העיר גרוזני, שנהרסה בשתי המלחמות שניהלו מורדים בדלנים נגד צבא רוסיה בשנות ה-90.

 

גרוזני עלתה לכותרות הבינלאומיות בחודשים האחרונים בעקבות דיווח בעיתון האופוזיציה הרוסי הגדול "נובאיה גזטה", שלפיו שלטונות צ'צ'ניה עצרו עשרות הומואים ואף הוציאו כמה מהם להורג. הומוסקסואליות היא טאבו של ממש בחבל השמרני הזה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קדירוב, בן 40, גם הביע בעבר תמיכה בפוליגמיה, שאסורה בחוק הרוסי. "מבחינתי הדבר החשוב ביותר הוא החוק האיסלאמי", אמר. על מכירות האלכוהול יש בצ'צ'ניה מגבלות, בבתי הספר ילדים לומדים כתבי קודש איסלאמיים, והרשויות מעודדות את הנשים לעטות כיסוי ראש כשהן הולכות לעבודה או ללימודים. אין ספק – שלטונות צ'צ'ניה מקדמים את האיסלאם באופן פעיל.

 

מליכּה, בת 29, הולכת למסגד עם בעלה מדי יום ביומו. "בשנתיים-שלוש האחרונות הפכו אנשים לדתיים יותר ויותר", היא מעידה. מליכה מספרת כי היא עצמה שולחת את בתה לשיעורים על ענייני מוסר איסלאמי. "ברור שהרשויות מעודדות אותנו לעשות את זה – אישה דתייה היא אימא טובה, גבר דתי הוא אדם שלֵו", היא מסבירה. לפתע הטלפון שלה מצלצל, מזכיר לה שהגיע הזמן לעוד אחת מחמש התפילות היומיות. התפילות האלה מושמעות ברמקולים ברחבי העיר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"גרוזני קמה מההריסות והפכה לעיר מוסלמית מודרנית, דוגמה ומופת של איסלאם", אומר ראש העיר חוצ'ייב. אתר שמעורר גאווה מיוחדת במרכז גרוזני הוא מסגד אחמד קדירוב, הקרוי על שם אביו של השליט הנוכחי רמזן קדירוב. הוא נרצח ב-2004, והמסגד נפתח ב-2008 במקום שבו שכן בניין הפרלמנט, בניין שהוחרב בהפצצות הרוסים. חוצ'ייב מתגאה: "זהו המסגד הגדול ביותר באירופה, אבל אפילו הוא כבר לא גדול מספיק בשבילנו".

 

כשנשאל מהיכן הגיע הכסף להקמת המסגד השיב: "הכסף בא מאללה" – משפט שקדירוב עצמו משתמש בו כדי להדוף שאלות על שימוש בכספי ציבור. רוב מיזמי השיקום הגדולים בגרוזני התאפשרו הודות למימון נדיב מרוסיה. מאז עליית קדירוב לשלטון הוא חתר לחיסול תנועת המרד האיסלאמיסטית "אמירות הקווקז", שצמחה מתוך יחידות המורדים שנלחמו למען עצמאות צ'צ'ניה במלחמת צ'צ'ניה השנייה, זו שפרצה בסוף שנות ה-90. "היה עלינו לבנות מסגדים חדשים כדי שאנשים יחזרו לאיסלאם הטוב", אומר חוצ'ייב.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חוצ'ייב מתכוון שהצ'צ'נים צריכים לאמץ את הדת מבלי להתפתות למסרים של "אמירות הקווקז" או של דאעש, ש"אמירות הקווקז" נשבעה לו אמונים. לדברי שלטונות רוסיה, צ'צ'נים רבים הצטרפו בשנים האחרונות ללוחמי דאעש בסוריה ובעיראק.

 

בשנים האחרונות פונה קדירוב במסריו לעולם האיסלאמי כולו ולא רק למוסלמים בצ'צ'ניה. רק בשבוע שעבר, בעקבות האירועים האלימים סביב הר הבית בירושלים, הביע קדירוב תמיכה בפלסטינים בחשבון האינסטגרם שלו. "אללה הכול יכול תמיד נותן ברגע הנכון את החרב בידיו של לוחם האיסלאם המסוגל לשחרר את אל-אקצה", כתב.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ניקולאי פטרוב, פרשן פוליטי ממוסקבה, אומר כי רצונו של קדירוב לזכות בתפקיד מיוחד בעולם המוסלמי בולט מאז מתקפת הטרור האיסלאמיסטית במערכת העיתון "שרלי הבדו" בצרפת. מאות אלפי צ'צ'נים השתתפו בינואר 2015 בהפגנת מחאה שארגנה ממשלתם נגד החלטת המגזין הסאטירי לפרסם קריקטורות הלועגות לנביא מוחמד. ההפגנה נערכה ימים אחדים אחרי שמחבלים ג'יהאדיסטים פרצו למערכת העיתון ורצחו שם 12 בני אדם. "ההצהרות האחרונות של קדירוב בעניין ישראל והפלסטינים, בעניין הצ'צ'נים בסוריה ואפילו בעניין ההומואים בצ'צ'ניה – רק מחזקות את מעמדו", אומר פטרוב.

 

לדברי חוצ'ייב, גרוזני שואפת להפוך למקום בעל השפעה רבה על מוסלמים ברחבי העולם כולו: "אנשים באים ממקומות רחוקים מאוד להתפלל וללמוד כאן".

 

עם זאת, הדגש ששמים השלטונות על האיסלאם מרתיע חלק מהתושבים, למשל את ילנה, החיה בגרוזני מאז שנולדה. ילנה, נוצרית אורתודוכסית, מרגישה כעת "אזרחית סוג ב'". "גרוזני היא עיר מוסלמית – עיר למוסלמים", היא טוענת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גרוזני החדשה. "מוסלמית ומודרנית"
צילום: AFP
מומלצים