שתף קטע נבחר

למה צריך ליישר שיניים? מדריך האורתודונטיה המלא

שיניים עקומות או חופפות הן יותר ממפגע אסתטי - יש בהן סיכון לעששת, לנסיגת חניכיים ואף לבעיות נשימה. מתי מומלץ לגשת לאורתודנט, כמה זמן אורך הטיפול, מה מחירו, האם היישור יישאר לתמיד ומה היתרונות והחסרונות של כל שיטה? מדריך מקיף

אורתודנטיה היא ענף ברפואת השיניים המטפל בליקויי סגר ולסתות. בתהליך היישור מבוצעת התערבות חיצונית באמצעות מכשור נייד או קבוע, כדי להזיז את השיניים ואת הלסתות למצב אידיאלי מבחינה אסתטית ותפקודית. מי צריך לעבור יישור שיניים, ובאיזו שיטה כדאי?

 

למה בכלל ליישר?

1. אסתטיקה לקויה: שיניים או לסתות במנח לא תקין יוצרות הפרעה אסתטית חמורה, המלווה אותנו גם בבגרותנו ועלולה להשפיע פסיכולוגית על הילד. שיניים בולטות מדי עלולות אף להישבר בקלות בעת חבלה בפה.

 

2. עששת: שיניים צפופות או במנח לא תקין עלולות לגרום להצטברות שאריות מזון וחיידקים בין השיניים, ולהאיץ התפתחות של עששת.

 

3. נסיגת חניכיים: שיניים בהטיה או שיניים בולטות מדי עלולות להעביר כוחות לעיסה שלא בציר האורך של השורש, ולגרום בכך לנסיגת חניכיים בלתי הפיכה.

 

4. בעיות נשימה: הרגלים שונים אצל ילדים, כמו מציצת אצבע או מוצץ ודחיפת הלשון, עלולים להוביל לנשימה לא תקינה ולהתפתחות לקויה של הלסתות.

 

5. שיקום הפה: פעמים רבות בעת שיקום הפה נעזר רופא השיניים באורתודונט כדי להזיז שן אחת או יותר למיקום שונה, וזאת כדי שניתן יהיה להחדיר למקום שתל או לבצע כתרים טובים ואסתטיים יותר.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

מתי צריך להיבדק?

אמנם 95% מהטיפולים ליישור השיניים מבוצעים בקבוצת הגיל 17-11, שבה שיני החלב התחלפו בקבועות, אך קיימים מצבים רבים שבהם התערבות מוקדמת יותר יכולה להניב תוצאות מהירות וטובות.

 

האיגוד האמריקני לאורתודונטיה ממליץ לבדוק כל ילד בגיל שבע-שמונה, הגיל שבו השיניים הקבועות מתחילות לבקוע ועצמות הלסת גדלות. באמצעות התערבות קלה בשלב זה אפשר להביא לשינוי משמעותי ולחסוך טיפול אורתודנטי מקיף בגיל מאוחר יותר.

 

לבחור את השיטה הכי מתאימה. יישור שיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבחור את השיטה הכי מתאימה. יישור שיניים(צילום: shutterstock)

 

מצבים המחייבים בדיקה:

שיניים צפופות וחפיפה של שן על שן.

הטיה מוגזמת של השיניים.

רווחים מוגזמים בין השיניים.

בליטה מוגזמת של הלסתות או של השיניים הקדמיות.

נשימת פה - נשימה דרך הפה יכולה להעיד על בעיות אחרות, כמו חסימה של דרכי הנשימה העליונות, והרחבת הלסת או התערבות אורתודנטית אחרת יכולה לפתור קשיים עתידיים אצל הילד.

הרגל מאוחר כגון מציצת אצבע או מוצץ.

דחיפת הלשון קדימה על השיניים.

חוסר מולד של שן.

 

כמה זמן נמשך הטיפול?

טיפול ממוצע אורך כשנתיים.

 

האם הטיפול כואב?

בכל השיטות ליישור השיניים לרוב אין שום כאבים, אלא תחושת אי-נוחות קלה במהלך יומיים-שלושה בשל הלחץ שמפעיל המכשור.

 

ביישור בעזרת סמכים פנימיים קשיי ההסתגלות יכולים להימשך עד שלושה שבועות מהדבקת הסמכים, משום שהם נמצאים בצד הלשון והיא חשה בהם כל הזמן.

 

האם לאחר זמן תחול נסיגה ביישור?

הנטייה הטבעית של השיניים היא לחזור למצבן הקודם (Relapse). בכל טיפול ליישור שיניים יש צורך להניח בסוף הטיפול מייצב, מכשור שימנע מהשיניים לחזור למצבן הקודם.

 

מינימום הזמן להרכבת המייצב הוא שנה וחצי מתום הטיפול, אולם במצבים רבים יש להשאיר אותו לתמיד, בפרט ביישור אצל מבוגרים, בצמצום רווחים גדולים או בשיניים שהיו מסובבות מאוד.

 

כיום המכשור שמייצב את השיניים לאחר הטיפול שקוף ואיננו נראה.

 

האם אפשר ליישר שיניים למבוגרים?

אם עד לפני שלושה עשורים טיפולים ליישור שיניים אצל מבוגרים היוו רק כ-3% מכלל טיפולי האורתודונטיה, כיום שיעורם זינק ועומד על כ-30%.

 

אפשר ליישר שיניים בכל גיל, גם בגיל 80. אמנם לא ניתן לבצע שינויים במנח הלסתות, אך אפשר לבצע שינויים במנח השיניים, בהנחה שמדובר בשיניים בריאות ובמערכת תמיכת חניכיים בריאה.

 

השיטות ליישור שיניים

1. סמכים (Bracket ) - "גשר"

זוהי השיטה הנפוצה ביותר. מדובר על ריבועי מתכת המודבקים על פני השטח החיצוני של השן וביניהם עובר חוט מתכתי (ובנוסף ייתכן קפיץ) המעוגן בגומיות צבעוניות. הסמכים מפעילים כוחות איטיים וחלשים שגורמים לתזוזת השיניים.

 

פעמים רבות יש להיעזר במכשירים חיצוניים בנוסף לסמכים, כמו רסן המוחזק על הראש על הצוואר ומוצמד באמצעות גומיות לשיניים הטוחנות העליונות. הרסן מזיז את השיניים אחורה כדי לייצר מקום להזזת שיניים קדמיות בולטות.

 

יתרונות: אפשר לבצע באמצעות הסמכים כל פעולה אורתודונטית, ועלות הטיפול נמוכה יחסית.

 

חסרונות: האסתטיקה לקויה, לעתים הסמכים מפריעים לשפתיים ולדיבור וצריך להסתגל אליהם.

 

2. סמכים שקופים

שיטת הטיפול דומה לסמכים המתכתיים, אך כאן הסמכים עשויים מאקריל או מחרסינה, מחומר לבן או שקוף, תלוי בסוג הטיפול.

 

יתרונות: השיטה אסתטית יותר, אך עדיין ניתן לראות את החוט המתכתי המקשר.

 

חסרונות: כיוון שקיים חיכוך גדול יותר בין החוט לסמך, לעתים משך הטיפול מתארך.

  

3. סמכים פנימיים (Lingual Orthodontic)

שיטה שפותחה ביפן ובארצות הברית ובה מודבקים על פני השטח הפנימי של השיניים, בצד הלשון, סמכים מיוחדים השונים בצורתם מהסמכים החיצוניים.

 

יתרונות: קיים יתרון אסתטי, כיוון שלא רואים את הסמכים. לעתים השיטה אף מקצרת את משך הטיפול.

 

חסרונות: יש צורך במומחיות ייחודית של הרופא המטפל, עלות הטיפול גבוהה יותר ולעתים יש הפרעה בדיבור כיוון שהלשון נוגעת בסמכים.

  

4. פלטות שקופות

שיטה שפותחה על ידי חברת Invisalign בארצות הברית, ובה לא מדביקים סמכים אלא מניחים על השיניים פלטות שקופות עשויות אקריל קשיח בעובי 0.7 מ"מ.

 

מודל של הלסתות וצילום ממוחשב מיוחד נשלחים לחברה האמריקנית, ושם מיוצרות הפלטות בהתאם לשלבי הטיפול השונים. הפלטות מוחלפות אחת לשבועיים, ובכל החלפה מבוצעת תנועה אחרת המזיזה את השיניים למקום הרצוי.

 

יתרונות: ניתן לבצע טיפול מלא מבלי שייראה חיצונית.

 

חסרונות: הפלטות מונחות בפה כ-23 שעות ביממה, ובזמן שהן שם אסור לשתות או לאכול מאכלים שיש בהם צבע.

 

ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי צריך יישור שיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים